Κ. Μητσοτάκης: «Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες από την ΕΕ κατά της Λευκορωσίας»

«Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες, που θα δεν αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ζητά να συμφωνήσουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ένωσης στο σημερινό και αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στους «Financial Times» αναφορικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ, έπειτα από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα.

«Δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα στην περίπτωση της απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας από την Λευκορωσία» επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Με πρωτοφανή οργή αντέδρασε στη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας αεροσκάφους της Ryanair, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Εκ μέρους της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και υπογράμμισε ότι «η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων κατά των υπευθύνων».

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας, της χώρας για την οποία είχε αναχωρήσει το αεροπλάνο του Προτάσεβιτς από την Αθήνα, ζήτησε να υπάρξει σύσταση προς τις αεροπορικές εταιρίες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρος της Λευκορωσίας στις πτήσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα υποστήριξε ότι το καθεστώς Λουκασένκο ανάγκασε το αεροσκάφος να προγειωθεί στο Μινσκ. «Καλώ τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ να αντιδράσουν αμέσως στην απειλή που έθεσε στη διεθνή πολιτική αεροπορία το καθεστώς της Λευκορωσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αμέσως βήματα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί», ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος. Η σύμβουλός του Άστα Σκαϊσγκιράιτε είπε πως η επιχείρηση για την εκτροπή του αεροσκάφους φαίνεται πως ήταν προσχεδιασμένη και πως οι λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ποιος επέβαινε στο αεροπλάνο.

Από την ώρα που το περιστατικό έγινε γνωστό, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αυστηρή απάντηση προς το καθεστώς Λουκασένκο.

«Η ώρα για λόγια έχει πλέον παρέλθει. Προφανώς, οι Λευκορώσοι περιμένουν αποφασιστική δράση και βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Από εδώ και στο εξής, δεν είναι εγγυημένη ούτε καν η βασική ασφάλεια ούτε ενός ανθρώπου από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο που πετά πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε η αυτοεξόριστη – επίσης στο Βίλνιους, όπως και ο Προτάσεβιτς – επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε: «Ανησυχώ πολύ με τα όσα έχουν αναφερθεί για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσει αμέσως την πτήση και τους επιβάτες της. Η διερεύνηση του συμβάντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη».

Αυτό το «συμβάν άνευ προηγουμένου» δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες», διεμήνυσε ο ίδιος ο κ. Μισέλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Και ο εκπρόσωπός του Μπάρεντ Λάιτς προανήγγειλε κυρώσεις.

«Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε ότι «η πράξη της κρατικής τρομοκρατίας απαιτεί άμεση και σκληρή αντίδραση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών».

Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν», τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό. «Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους», ανέφερε εκπρόσωπος της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε στενά την εξαναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία του αεροπλάνου της Ryanair που πετούσε από την Αθήνα για το Βίλνιιους και την καταγγελόμενη κράτηση του αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτασέβιτς».

Ταυτόχρονα, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν, αύριο, για να συζητήσουν το «περιστατικό» με την πτήση Αθήνα-Βίλνιους της Ryanair που οδηγήθηκε και εξαναγκάσθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στην Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο μίλησε με την σειρά του για «κρατική αεροπειρατεία» και «απαράδεκτο εξαναγκασμό» του αεροσκάφους να προσγειωθεί στο Μινσκ για να συλληφθεί δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό, επικριτικός του καθεστώτος Λουκασένκο.

«Θεωρούμε απαράδεκτο αυτό που συνέβη. Πρόκειται για κρατική αεροπειρατεία και δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

«Πιστεύω ότι σύντομα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα μιλήσει για την υπόθεση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ευρωπαϊκό μόνο ζήτημα, αλλά για θέμα της κοινότητας των αξιών που μοιραζόμαστε με πολλούς από τους συμμάχους και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού», είπε ο Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του. Σε ανάρτηση στο Twitter ο ICAO αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ. Η Σύμβαση του Σικάγο έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πολιτικής αεροπορίας.

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται «σε επαφή με τις ελληνικές και λιθουανικές αρχές για να διασφαλίσει ότι ο Κύπριος επιβάτης της επίμαχης πτήσης είναι καλά στην υγεία του». Επιπλέον, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιθουανό ομόλογό του Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Δριμεία υπήρξε από την πρώτη στιγμή η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού μέσω ανάρτησης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην ανάρτηση του στο twitter: «Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά».

Παράλληλα, τηλεφωνική συνομιλία με τον Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις είχε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Λαντσμπέργκις τον ενημέρωσε για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η λιθουανική πλευρά για τη μεταφορά των επιβατών στο Βίλνιους, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας. «Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη», σημειώνει. «Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους». «Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος απειλείται με τη θανατική ποινή», τονίζει και προσθέτει: «Ο κ. Προτάσεβιτς ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα». «Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής. Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες», καταλήξει η ανακοίνωση.

«Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καταλήγει.

«Κρατική τρομοκρατία» χαρακτήρισε από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς. «Καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή μιας επιβατικής πτήσης της Ryanair. Αυτό το πράγμα είναι εγκληματική, κρατική τρομοκρατία», έγραψε στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν μίλησε για «απολύτως απαράδεκτη» ενέργεια. «Η εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους στη Λευκορωσία προκειμένου να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος είναι απολύτως απαράδεκτη», έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε «μεγάλη ανησυχία» στην Ευρώπη.

Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών αποβιβάσθηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair όταν εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

«Πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν. Μόνο ο ένας συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών», είπε.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair είχε δηλώσει: «πεποίθησή μας είναι ότι πράκτορες της KGB αποβιβάσθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο».

Οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας έχουν διατηρήσει την ρωσική τους ονομασία, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, και παραμένουν «KGB». Η Λευκορωσία είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία και δορυφόρος της Μόσχας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι το επεισόδιο στο Μινσκ θα έχει «σαφείς συνέπειες» από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή παραβίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας».

«Το γεγονός ότι το αεροπλάνο που ταξίδευε μεταξύ δύο χωρών της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει ενδιάμεση στάση, με το πρόσχημα ότι υπήρχε απειλή για βόμβα είναι μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. Ανησυχούμε πολύ για τις πληροφορίες ότι ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς συνελήφθη με αυτόν τον τρόπο”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Μάας υπογράμμισε ότι το συμβάν αυτό δεν θα αγνοηθεί και θα επιφέρει «σαφείς» συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφερε, θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής και η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους εταίρους της στην ΕΕ για το θέμα αυτό.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζεται η σύλληψη του Προτασέβιτς και ζητείται να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Η εκτροπή, από τις λευκορωσικές αρχές, μιας πτήσης της Ryanair είναι απαράδεκτη. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια ισχυρή και ενιαία απάντηση των Ευρωπαίων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Όλοι οι επιβάτες της πτήσης, μεταξύ των οποίων και οι πιθανοί Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι, πρέπει να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση να φύγουν από τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

Η αμερικανική διπλωματία «καταδίκασε σθεναρά» την αναγκαστική εκτροπή επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία χθες Κυριακή και τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό, αξιώνοντας να συγκληθεί το ταχύτερο το Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) για να συζητήσει το συμβάν.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σθεναρά την αναγκαστική εκτροπή μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ» και τη «σύλληψη του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς στο Μινσκ. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του».

Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του κ. Προτάσεβιτς, ενώ σημείωσε πως «η σοκαριστική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».

«Οι πρώτες πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι ενέχονται οι λευκορωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ότι χρησιμοποιήθηκαν λευκορωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος είναι βαθιά ανησυχητικές και χρειάζεται να ερευνηθούν σε βάθος», σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θύμισε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «τον λευκορωσικό λαό» και την «επιθυμία του για ένα μέλλον με ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία» και αξιώνει «το καθεστώς» του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο «να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει τη «συντομότερη δυνατή σύγκληση του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ για να εξεταστούν τα γεγονότα αυτά» .

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως «συντονίζουμε στενά την αντίδρασή μας με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και Λιθουανών και Ελλήνων αξιωματούχων».

Από την πλευρά της, η Ρωσία χαρακτήρισε “σοκαριστικές” τις κατηγορίες της Δύσης εναντίον της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος.

“Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει ‘σοκαριστικό’ το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας”, σχολίασε σήμερα στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί “σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις”.

“Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: από την αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του. Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων”, πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η αντίδραση της Λευκορωσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατήγγειλε σήμερα τις “αβάσιμες” κατηγορίες της ΕΕ και υπογράμμισε ότι έδρασε νόμιμα μετά την αναχαίτιση αεροσκάφους της RyanAir το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό.

Το υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η λευκορωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ειδικούς να επισκεφθούν τη χώρα, αν αυτό χρειαστεί, προκειμένου να ερευνήσουν το περιστατικό.

Από την πλευρά της η λευκορωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας εξέδωσαν “σύσταση” προς το πλήρωμα της Ryanair μετά την προειδοποίηση για βόμβα, όμως δεν το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ με απειλές.

Ως πρώην στέλεχος του αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης NEXTA, ο Ρομάν Προτάσεβιτς θεωρείται από τις αρχές της Λευκορωσίας ως εμπλεκόμενος σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Το καθεστώς Λουκασένκο τον θεωρεί εκ των πρωτεργατών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του περασμένου Αυγούστου και, σύμφωνα με την Τιχανόφσκαγια, οι κατηγορίες που του προσάπτονται επισείουν ακόμη και τη θανατική ποινή.