Δελτίο Τύπου
Θέμα: Αναβίωση του αρχαιοελληνικού εθίμου «Ειρεσιώνη» από φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΒΙΟΜΝΗΜΕΣ»
Το αρχαιοελληνικό έθιμο της Ειρεσιώνης αναβίωσαν φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, στολίζοντας το μνημειακό ελαιόδεντρο που βρίσκεται στη Σχολή, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βιομνήμες», για την προστασία και ανάδειξη των Μνημειακών Ελαιώνων στο Ιόνιο. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος κος Αριστοτέλης Μαρτίνης τόνισε τη σημαντική περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία των Μνημειακών Ελαιώνων και Ελαιόδεντρων και τη συμβολική διάσταση της αναβίωσης του εθίμου και του στολισμού, τόσο ως εκπαιδευτική δράση όσο και ως δράση ανάδειξης, προβολής και σύνδεσης των μνημειακών ελαιώνων με την πολιτιστική κληρονομιάς του τόπου μας.
• Η Ειρεσιώνη ήταν ένα κλαδί αγριελιάς, πάνω στο οποίο κρεμούσαν λευκές και κόκκινες κορδέλες από μαλλί προβάτου πάνω στις οποίες έδεναν κάθε λογής καρπούς, από την φθινοπωρινή σοδειά: σύκα, αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα, καρύδια, δημητριακά, βελανίδια, ρόδια, μέλι, λάδι, κάστανα, ψωμί κ.α. Η κόκκινη κορδέλα λέγεται ότι συμβόλιζε το αίμα των ανθρώπων και η λευκή το αίμα των θεών.
Η λέξη Ειρεσιώνη προέρχεται από το είρος= έριον, μαλλί.
• Στην αρχαία Ελλάδα το έθιμο αυτό ήταν μια έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του έτους που πέρασε και μια παράκληση να συνεχιστεί η γονιμότητα και η ευφορία και για το επόμενο έτος. Η γονιμότητα της γης είναι διαχρονικά πολύ σημαντική για την επιβίωση των κοινωνιών και την ευζωία τους. Με το δεντράκι αυτό οι άνθρωποι ευχαριστούσαν τον Απόλλωνα για την καλή σοδειά του καλοκαιριού και εύχονταν ο ερχόμενος χρόνος να είναι επίσης ευνοϊκός. Άλλη ονομασία της Ειρεσιώνης ήταν ικετηρία (από το ικετεύω, παρακαλώ).
• Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και προσομοίαζε στο σημερινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ το κρατούσαν αγόρια, το περιέφεραν στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, λέγοντας ευχές και παινέματα για τον νοικοκύρη προσπαθώντας να επιτύχουν ένα γενναιόδωρο κέρασμα.
• To Χριστουγεννιάτικο δένδρο θεωρείται μετεξέλιξη της αρχαίας Ελληνικής «Ειρεσιώνης.
Για την αναβίωση του εθίμου τα στολίδια από καρπούς που χρησιμοποιήθηκαν δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές, ενώ η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε και θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως μέρος Έκθεσης για τους Μνημειακούς Ελαιώνες στο Ιόνιο.
Η αναβίωση του εθίμου συνδυάστηκε και με κινητικό δρώμενο από τους φοιτητές με βήματα και κινήσεις που με μία αέναη δυναμική ως επίκληση συμβόλιζαν τις ρίζες των δέντρων που τροφοδοτούν με ζωή.
The post Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Τμήμα Περιβάλλοντος | Αναβίωση του αρχαιοελληνικού εθίμου «Ειρεσιώνη» appeared first on ZANTETIMES.GR.