Μετά από ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό ντέρμπι, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και τελικός, η Γαλλία εποκράτησε 2-1 της Αγγλίας και για έβδομη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε σε ημιτελικό Μουντιάλ, εκεί που θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο.
Το ματς ξεκίνησε ουσιαστικά με γκολ καθώς μόλις στο 17′ η Γαλλία πήρε προβάδισμα στο σκορ από το πουθενά. Ο Τσουαμενί έπιασε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, αιφνιδίασε τον Πίκφορντ και έγραψε το 1-0 για τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές. Ένα γκολ στο οποίο φέρει ξεκάθαρη ευθύνη ο Πίκφορντ.
Στο 21′ ο Σο εκτέλεσε φάουλ για την Αγγλία από εξαιρετικό σημείο, η μπάλα πέρασε αλλά ο Λορίς ήταν εκεί για να την μπλοκάρει και να μην επιτρέψει μια γρήγορη ισοφάριση. Ένα λεπτό αργότερα όμως ήρθε η πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Αγγλία, με τον Κέιν να βρίσκεται απέναντι από τον Λορίς βάζοντας το σώμα του υπέροχα μπροστά από τον Ομπαμεκανό, αλλά ο γκολκίπερ της Γαλλίας απέκρουσε το πλασέ του Άγγλου φορ. Δύο λεπτά αργότερα, καθαρή παράβαση πάνω στον Κέιν δεν καταλογίστηκε από τον ρέφερι της αναμέτρησης, με το VAR πιθανότατα να ενημερώνει τον διαιτητή ότι το μαρκάρισμα ήταν εκτός περιοχής και γι αυτό δεν δόθηκε κάτι αν και φαινόταν πως ήταν περίπτωση πέναλτι.
Στο 29′ και πάλι ο Χάρι Κέιν, μόνιμη πηγή κινδύνων, σούταρε από μακριά και ανάγκασε τον Λορίς σε άλλη μία σπουδαία επέμβαση σε κόρνερ. Η Αγγλία είχε πάρει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, με τη Γαλλία να περιμένει τις αντεπιθέσεις.
Η Γαλλία επιστράτευσε αρκετές φορές σκληρά μαρκαρίσματα για να περιορίσει τους Άγγλους και να κόψει τον ρυθμό της ομάδας του Σάουθγκέιτ, κάτι που κατάφερε χάρη και στην ανοχή του Βραζιλιάνου ρέφερι της αναμέτρησης, Σαμπάιο, ο οποίος έβγαλε την πρώτη κάρτα στο 43′ στον Γκριεζμάν που την είχε…γλιτώσει νωρίτερα.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως και το πρώτο, με την Αγγλία να πιέζει ασφυκτικά και στο 47′ να χάνει δύο κλασικές ευκειρίες για γκολ με τον Μπέλινγχαμ και τον Μαγκουάιρ.
Στο 52′ ο Σάκα κέρδισε πέναλτι που ανέλαβε να εκτελέσει ο Χάρι Κέιν και στο 54′ ισοφάρισε σε 1-1. Με αυτό το γκολ. ο αρχηγός της Αγγλίας «έπιασε» στην πρώτη θέση των κορυφαίων σκόρερ της εθνικής Αγγλίας τον Γουέιν Ρούνεϊ, με 53 γκολ.
Ένα λεπτό αργότερα, εμφανίστηκε εκ νέου η Γαλλία στο γήπεδο, με τον Ραμπιό να εκμεταλλεύεται μία τεράστια τρύπα στο κέντρο της άμυνας της Αγγλίας και να δοκιμάζει τα αντανακλαστικά του Πίκφορντ, που αυτή τη φορά αντέδρασε σωστά και απέκρουσε το δυνατό σουτ.
Στο 60′ ο Σάκα με ατομική προσπάθεια έφτασε μέσα στη γαλλική περιοχή αλλά πιέστηκε και το χλιαρό του πλασέ μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Λορίς.
Η επόμενη τεράστια ευκαιρία στο ματς ανήκε στην Αγγλία, που στο 70ο λεπτό έφτασε μία ανάσα από το 2-1, με τον Μαγκουάιρ να πιάνει την κεφαλιά και την μπάλα να περνάει ξυστά από το δεξί κάθετο δοκάρι του Λορίς.
Δύο λεπτά αργότερα, ο Σο πραγματοποίησε εξαιρετική ενέργεια από τα αριστερά, γύρισε τη μπάλα στη μικρή περιοχή και με κάποιον τρόπο ο Σάκα κατάφερε να μην σκοράρει και να στείλει τη μπάλα άουτ από το ένα μέτρο.
Στο 77′ ο Ζιρού έχασε μοναδική ευκαιρία από το ύψος του πέναλτι να σκοράρει, αλλά ο Πίκφορντ είπε όχι. Όμως λίγα δευτερόλεπτα αργότερα (78′), ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Γαλλίας έκανε το 2-1 κόντρα στη ροή του αγώνα με κεφαλιά που κόντραρε πάνω στον Μαγκουάιρ και άλλαξε πορεία.
Στο 80′ ο Ερναντέζ έκανε καθαρό πέναλτι πάνω στον Μάουντ, ο Βραζιλιάνος ρέφερι Σαμπάιο έκλεισε τα μάτια αλλά χάρη στο VAR, αποκαταστάθηκε δικαιοσύνη και ο διαιτητής δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών. Το πέναλτι ανέλαβε να εκτελέσει ο Χάρι Κέιν για δέυτερη φορά στη διάρκεια του αγώνα και στο 84′ έστειλε τη μπάλα ψηλά στην εξέδρα, αστοχώντας στην τεράστια ευκαιρία για το 2-2.