Άκης Ποταμίτης: Ελλειμματική η διαχείριση των προβλημάτων από τον Δήμο (Βίντεο)

Δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστική τουριστική ανασκόπηση με την κ.Κουντουρά που έχει διατελέσει και υπουργός τουρισμού τη περίοδο του 2019 , περίοδο ορόσημο.

Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση και κατ ιδίαν, γιατί έχουμε προσωπική σχέση με σειρά επαφών για τα θέματα της Ζακύνθου.

Επικεντρωθήκαμε στη σαιζόν που έφυγε. Οι επισκέπτες που ήρθαν και πως διαμορφώθηκαν τα έσοδα στις επιχειρήσεις που έχουν εμπλοκή με το τουριστικό προϊόν

Οικονομικά δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συμβόλαια που είχαν γίνει πριν 2-3 χρόνια, δημιούργησαν καταστάσεις που περιόρισαν την κερδοφορία.

Με αφορμή και τον αριθμό των τουριστών που ήρθαν έγινε και ακτινογραφία του τουριστικού μοντέλου της Ζακύνθου.

Συμφωνήσαμε απόλυτα, ότι η Ζάκυνθος δεν μπορεί να εξελίχθη άλλο τουριστικά, αριθμητικά με τις υπάρχουσες υποδομές.

Οι φυσικοί πόροι δεν επαρκούν, τα δίκτυα μας δεν επαρκούν να υποστηρίξουν τον μεγάλο αριθμό τουριστών. Ταυτόχρονα η παρουσία όλου αυτού του κόσμου, διαμορφώνει τεράστιο κόστος στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι ελλειμματικό και το κομμάτι της επιχειρηματικότητας και της διαχείρισης των προβλημάτων από την πλευρά του δήμου. Κάτι πρέπει να γίνει. Η Ζάκυνθος χρειάζεται υποδομές, υποδομές, υποδομές

Εκεί παρευρεθήκαμε πρώτα από όλα σαν κάτοικοι, που δεινοπαθούμε κάθε καλοκαίρι μετα τεράστια προβλήματα στις ελλείψεις. Όλοι οι φορείς εντόπισαν την έλλειψη των υποδομών.

Όμως δεν έχουμε αύριο το πρωί ούτε το σχεδιασμό, ούτε τις πιστώσεις. Έτσι είπαμε, ότι πρέπει πρώτα από όλα να μη χειροτερέψει η κατάσταση.

Είπαμε ότι πρέπει να σταματήσει η αριθμητική αύξηση. Μιλήσαμε και για τα εργαλεία. Είναι αληθές ότι ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία. Θα όφειλε το κράτος, να έχει τις αντίστοιχες υποδομές. Όταν όμως μία περιοχή είναι κορεσμένη και οι υποδομές δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη τουριστική δραστηριότητα, θα πρέπει να φρενάρουμε αυτή τη κατάσταση. Η σκέψη είναι να προχωρήσουμε ποιοτικά, κάνοντας χρήση του αναπτυξιακού νόμου. Έχει ανοίξει και λήγει στις 5 του μήνα και θα ανοίξει πάλι μετά από 1-2 μήνες. Οφείλει να δώσει κίνητρα αναβάθμισης των τουριστικών μονάδων και όχι επέκτασης.

Με μία στροφή προς τη ποιοτική προσπάθεια δημιουργίας πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, θα μπορούσε η σκέψη αυτή να υλοποιηθεί.

Ένα δεύτερο εργαλείο, είναι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όταν δεν έχει ένας δήμος τα εργαλεία, να υποστηρίξει αυτού του είδους τις επιχειρήσεις είναι δώρο, άδωρο, γιατί υποβαθμίζεται το προϊόν, ενώ είναι ταυτόχρονα και η χειρότερη δυσφήμιση.

Εντοπίστηκε το γεγονός έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τουλάχιστον μια σειρά από υπηρεσίες όπως πολεοδομία , τμήμα περιβάλλοντος, τεχνικές υπηρεσίες, να στελεχωθούν σύμφωνα με αυτό που ήδη προβλέπεται. Αυτοί που θα καταθέσουν τις νέες περιβαλλοντικές μελέτες, επίσης να ελεγχθούν , ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αυτά είναι πραγματικά όχι υποθετικά. Μπορούν να αποτυπωθούν με αριθμούς, που οφείλουν να ελέγχουν οι υπηρεσίες.

Μειώνοντας το τουριστικό προφίλ του νησιού, συνεχώς θα μειώνονται οι τιμές. Δεν θα επιλέγεται η Ζάκυνθος για τα στοιχεία που έχει, αλλά γιατί είναι φθηνή.

Δεν περιμένω θαύματα, ούτε ένα μαγικό ραβδί μπορεί να δημιουργήσει άμεσα προϋποθέσεις.

Το σημείο αυτό έχει να κάνει με το διεκδικητικό πλαίσιο.

Θα πρέπει ορισμένα πράγματα, να ελεχθούν αύριο το πρωί , πριν φτάσουμε στις χρηματοδοτήσεις.

Το πρώτο σε επίπεδο θεσμών που το ζήτησα και από την κ.Κουντουρά να το θέσει όπου έχει δυνατότητα, είναι το γεγονός ότι ο τουρισμός στη περιφέρεια είναι ακέφαλος. Δεν σχεδιάζει το μοντέλο σε κάθε περιοχή ή να τιμωρεί τους παραβάτες. Αυτό λείπει.

Όταν η Ρόδος είναι κάμποσα χρόνια μπροστά, καλό είναι να ψάχνουμε να δούμε με τι μοντέλα λειτουργούν συνδικαλιστικά, σαν κάτοικοι και τα θετικά τους να τα αντιγράφουμε και αν έχουμε εντοπίσει κάποια λάθη να προσπαθούμε να μη τα αντιγράφουμε εμείς.

Πάση θυσία πρέπει να υπάρξει συλλογικότητα που θα σπρώξει τα πράγματα προς τα εμπρός. Δεν ξέρω αν θα είναι πολιτικό σχήμα. Δεν υπάρχει ένας σύλλογος που να έχει ένα μεγάλο αριθμό μελών, που να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο νησί και θα εγκαλούν τους υπεύθυνους

Είναι δυστυχώς ταξική η κοινωνία μας και ειδικότερα μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε, και είναι διαφορετικά τα συμφερότανε πχ ενός ξενοδόχου μεγάλων συμβεβλημένων μονάδων, από ένα ξενοδόχο μικρής οικογενειακής μονάδας. Αυτή η ταξικότητα των πραγμάτων δεν μπορεί να διαμορφώσει και το ενιαίο πλαίσιο, γιατί είναι διαφορετικά τα συμφέροντα που ούτε λίγο ούτε πολύ πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Πηγή: https://www.zantepress24.gr

The post Άκης Ποταμίτης: Ελλειμματική η διαχείριση των προβλημάτων από τον Δήμο (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.