ARIANA: Ένα έργο ανάδειξης κρίσιμων θαλάσσιων ενδιαιτημάτων και εντοπισμού των περιοχών όπου η έντονη ανθρωπογενής δραστηριότητα απειλεί τις θαλάσσιες χελώνες

Δελτίο Τύπου ARIANA
Ένα έργο ανάδειξης κρίσιμων θαλάσσιων ενδιαιτημάτων και εντοπισμού των περιοχών όπου η έντονη ανθρωπογενής δραστηριότητα απειλεί τις θαλάσσιες χελώνες

Το Ιόνιο Περιβαλλοντικό Ίδρυμα υποστήριξε έρευνα την οποία εκπόνησε Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με στόχο να προωθήσει την βελτίωση της κατανόησή μας σχετικά με τα ενδιαιτήματα των θαλάσσιων χελωνών και τις απειλές τους στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος. Τα ευρήματα και σύνολο προτάσεων προσαρμοστικής διαχείρισης όπως προκύπτουν από το έργο μπορούν να συνδράμουν δραστικά στις υφιστάμενες προσπάθειες διατήρησης ενώ ανοίγουν το δρόμο για την αναθεώρηση πρακτικών και στρατηγικών προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.
Το έργο ARIANA βελτιώνει την μέχρι τώρα γνώση μας σχετικά με τη χρήση πελαγικών και ωκεάνιων ενδιαιτημάτων θαλάσσιων χελωνών στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος, παρέχοντας ένα συνεκτικό πλαίσιο για την διαχείριση τους. Δεδομένα προερχόμενα από επιτόπιες έρευνες και βιβλιογραφικές πήγες τροφοδότησαν σύνολο οικολογικών μοντέλων οδηγώντας στην πρώτη προσπάθεια χαρτογραφικής απεικόνισης των πολύτιμων θαλάσσιων βιότοπων των χελωνών στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος.

Η προβλεπτική ικανότητα των συγκεκριμένων μοντέλων αξιολογήθηκε με την πραγματοποίηση επιπρόσθετων εστιασμένων επιτόπιων εργασιών με την χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, οδηγώντας σε σταδιακή βελτιστοποίηση του παραγόμενου αποτελέσματος. . Με αυτόν τον τρόπο το έργο ARIANA έκανε το πρώτο βήμα για τη χωρική οριοθέτηση των βασικών περιοχών αναζήτησης τροφής των θαλάσσιων χελώνων στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος. Παράλληλα, το ARIANA αξιοποίησε ένα σύνολο δεδομένων μεγάλης κλίμακας σχετικά με τη χωρική κατανομή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων με στόχο τον προσδιορισμό μιας χωρικά αποκλειστικής εκτίμησης κινδύνου. Αναπτύσσοντας αθροιστικούς δείκτες πιέσεων επετεύχθη η σύνθεση αφανών αλληλεπιδράσεων ανθρώπων και θαλάσσιων χελωνών στη θάλασσα. Συνδυαστικά, συλλεχτήκαν και αναλύθηκαν δεδομένα εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών επιτρέποντας την ανάδειξη χωρο- χρονικών προτύπων χρήσης του χώρου και των απειλών των θαλασσίων χελωνών. Η έννοια της προσαρμοστικής διαχείρισης χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την ανάπτυξη ενός πλαισίου μοντελοποίησης για την παρακολούθηση και αξιολόγηση προτεινόμενων στρατηγικών διατήρησης στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος ενώτο ARIANA ανάπτυξε ένα σύνολo πρωτοκόλλων παρακολούθησης για την ενίσχυση της προσαρμοστικής διαχείρισης με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Το ARIANA λοιπόν, επιτυγχάνει, για πρώτη φορά τον προσδιορισμό των χωρικά κρίσιμων περιοχών για τη διαχείριση των θαλάσσιων χελωνών στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος, παρέχοντας πληθώρα από αξιολογήσεις, στοιχεία υποβάθρου αλλά και θεωρητικά πλαίσια, ενισχύοντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα με Ορίζοντα το 2030.

The post ARIANA: Ένα έργο ανάδειξης κρίσιμων θαλάσσιων ενδιαιτημάτων και εντοπισμού των περιοχών όπου η έντονη ανθρωπογενής δραστηριότητα απειλεί τις θαλάσσιες χελώνες appeared first on ZANTETIMES.GR.