Πολύ άσχημη εξέλιξη το ότι 39 οικογένειες συμπολιτών μας, εργαζομένων στην καθαριότητα, μέσα στις γιορτές, έμειναν χωρίς δουλειά. Αυτοί οι εργαζόμενοι, δεν απολύθηκαν. Είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Εκτός από το κοινωνικό πρόβλημα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και με την αποκομιδή.
Πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε μια οικονομοτεχνική μελέτη, να κάνει έναν προγραμματισμό και να ζητήσει να εργαστούν αυτοί οι άνθρωποι ως μόνιμοι, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην αποκομιδή. Προσωπικά δεν μπορώ να παρέμβω στην όποια δικαστική απόφαση, ούτε φυσικά και το Υπουργείο, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να τακτοποιηθούν. Αυτό θα το δούμε από κοινού με τον Δήμο. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να κάνει κάτι, είναι συγκεκριμένο το πλαίσιο που δίνεται για τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων.
Τις τελευταίες μέρες είχα τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιους συμβασιούχους εργαζόμενους, είχα και εγώ την ελπίδα ότι μέσα στις γιορτές το δικαστήριο θα έπαιρνε μια διαφορετική απόφαση, όμως αυτό δεν συνέβη. Μίλησα και με τον Δήμαρχο για αυτό το ζήτημα. Επιβάλλεται να έχουμε μια θεσμική συνεργασία για το καλό του τόπου.
Σε ότι αφορά τον ιδιώτη, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο όπου ορισμένες τουριστικές περιοχές επιβαρύνονται περισσότερο από άλλες λόγω της μεγάλης παραγωγής απορριμμάτων, θα μπορούσαν κάποια τμήματα να δίνονταν σε ένα ιδιωτικό συνεργείο. Αυτό όμως αφορά τον Δήμο, αυτός αποφασίζει.
Τα περί ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας που ακούγονται, με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής, είναι προσχηματικά. Το πρόβλημα που προσπαθεί το νομοσχέδιο να δώσει λύση, είναι οι θέσεις γιατρών στα δημόσια Νοσοκομεία, που κρίνονται άγονες από έναν διαγωνισμό. Αυτές θα μπορούν να καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς για κάποιες μέρες, τρεις φορές την εβδομάδα. Να θυμίσω ότι το 2002 εφαρμόσθηκαν επί ΠΑΣΟΚ τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία εντός των νοσοκομείων. Το 20% της αμοιβής το έπαιρνε ο γιατρός και το 80% το Νοσοκομείο. Τότε δεν υπήρχε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ; Γιατί τώρα φωνάζουν κάποιοι, επειδή δίνεται η δυνατότητα ακόμα και σε γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικό ιατρείο εκτός Νοσοκομείου; Αν για παράδειγμα, ένας ιδιώτης χειρούργος θέλει να κάνει μια επέμβαση σε δημόσιο Νοσοκομείο, θα πρέπει να εργάζεται σε αυτό τρεις φορές την εβδομάδα, και θα αμείβεται με τα 3/5 του μισθού.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάποιες ευχάριστες εξελίξεις για το Νοσοκομείο Ζακύνθου.
Πηγή: https://stigmafm.gr
The post Διονύσιος Ακτύπης: Να προχωρήσει ο Δήμος σε οικονομοτεχνική μελέτη ζητώντας μόνιμους εργαζόμενους για την αποκομιδή appeared first on ZANTETIMES.GR.