ΛΙΓΑ (ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ) ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΣ
Σαράντα ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ στο αεροδρόμιό μας. Ήταν Δευτέρα 03 Μαΐου 1982 και ώρα 16:19 τοπική, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος τύπου Μπόϊνγκ 727, με νηολόγιο GBAJW, που εκτελούσε την πτήση 4026/4027 της DANAIR (συν.#01), προερχόμενο από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ (Gatwick) του Λονδίνου (συν.#02). Μετά από αυτήν την πτήση, ακολούθησαν άλλες 56 για το 1982, όλες της DANAIR, όλες από το Γκάτγουικ. Oι 57 πτήσεις τσάρτερ του 1982 υπερτριπλασιάστηκαν το 1983, φτάνοντας στις 191, καθώς προστέθηκαν πτήσεις από Φινλανδία και Σουηδία. Σιγά-σιγά, φτάσαμε φέτος στο νέο ρεκόρ τσάρτερ πτήσεων, με περίπου 11.560 αφιξαναχωρήσεις.


Συμπληρώθηκαν επίσης, 51 χρόνια λειτουργίας του Αερολιμένα μας. Τα εγκαίνιά του έγιναν το Σάββατο 12 Ιουνίου 1971, από τον τότε υπουργό Συγκοινωνιών Γεώργιο Βάλλη, που συνοδευόταν από τον Διοικητή της ΥΠΑ Κυριάκο Παναγόπουλο και τον Υποδιοικητή της ΥΠΑ Επαμεινώνδα Ορτεντζάτο (συν.#03). Και οι τρεις, αμέσως μετά, αναχώρησαν για την Κεφαλλονιά, προκειμένου να παραβρεθούν και στα εγκαίνια του Αερολιμένα της Κεφαλλονιάς (συν.#04). Πριν από δύο χρόνια, παρέλαβα από τον πρώτο Αερολιμενάρχη Ζακύνθου κ. Βασίλειο Κονταξή, ένα απόσπασμα της κορδέλας των εγκαινίων, το οποίο παρέδωσα στο Δ.Σ. της Λέσχης «ο Ζάκυνθος», προκειμένου να εκτεθεί σε μια προθήκη, μαζί με όποια άλλα σχετικά αντικείμενα ευρεθούν. Ο κ. Κονταξής ανέλαβε καθήκοντα την 04η Μαΐου 1971 (συν.#05). Ακολούθησαν άλλοι έντεκα Αερολιμενάρχες μέχρι σήμερα, με μακροβιότερο τον αείμνηστο Γεώργιο Αλαμάνο.


Παραθέτω παρακάτω, με χρονολογική σειρά, κάποια (σημαντικά και ασήμαντα) στοιχεία, που αντλήθηκαν από το αρχείο του Αερολιμένα μας:
Την 07η Μαΐου 1971 έγινε η εγκατάσταση της πρώτης τηλεφωνικής σύνδεσης, με τον τετραψήφιο τότε αριθμό κλήσης 8688, που τέσσερις μήνες αργότερα έγινε 28688 και σήμερα είναι 26950-28688 (συν.#06). Έντεκα μέρες αργότερα, στις 18.05.1971, έγινε η ηλεκτροδότηση και μετά από τέσσερις ακόμη μέρες, στις 22.05.1971, η υδροδότηση του αεροδρομίου (συν.#07).


Tην Τρίτη 25 Μαΐου 1971, 20 μέρες περίπου πριν τα εγκαίνια, πραγματοποιήθηκε η πρώτη άφιξη, που άνοιξε την αυλαία του Κρατικού Αερολιμένα Ζακύνθου. Ήταν ένα ελληνικό ιδιωτικό αεροσκάφος, με νηολόγιο SXADN, που προσγειώθηκε με ευθύνη του πιλότου, γιατί την ώρα εκείνη το αεροδρόμιο ήταν κλειστό (συν.#07). Η πρώτη επίσημη άφιξη, με εξαίρεση τις δοκιμαστικές πτήσεις από αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έγινε την Τετάρτη 02 Ιουνίου του 1971, με την προσγείωση δύο γαλλικών ιδιωτικών αεροσκαφών, με νηολόγιο FBRTD και FBNJM, που ήλθαν από το Πόρτο Χέλι, και αναχώρησαν την επομένη για την Κέρκυρα (συν.#08). Το Σάββατο 12 Ιουνίου 1971, όπως αναφέραμε, έγιναν τα εγκαίνια του Αερολιμένα μας. Έντεκα μήνες αργότερα, το Σάββατο 06 Μαΐου του 1972, προσγειώθηκαν 10 αεροσκάφη του 1ου διεθνούς αεροράλλυ ‘‘GREEK ISLANDS’’ που αναχώρησαν την επομένη (συν.#09).


Στις 30 Μαρτίου 1981 έγινε η πρώτη μετεγκατάσταση, από την γνωστή στους παλιούς «παράγκα», στο νέο τότε, και παλιό σήμερα κτήριο. Στις 11 Φεβρουαρίου 1998, και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του εθνικού μας ποιητή (συν.#10), ο αερολιμένας μας ονομάστηκε «Διονύσιος Σολωμός» (συν.#11). Στις 11 Απρίλη του 2008, έγινε η δεύτερη μετεγκατάσταση στο σημερινό κτήριο. Τέλος, στις 11 Απρίλη του 2017, έγινε η παραχώρηση στην FRAPORT (συν.#12).



Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Αερολιμένα μας, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες πτήσεων και διακινήθηκαν χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων και εκατομμύρια επιβατών. Φέτος, μέσα στον Οκτώβρη, σημειώθηκε νέο ρεκόρ ετήσιας διακίνησης επιβατών, με το πέρασμα από το αεροδρόμιό μας (αφίξεις-αναχωρήσεις, εσωτερικού-εξωτερικού) περισσοτέρων από 1.895.000 επιβατών.
Το 1971, στην αρχή της λειτουργίας του αεροδρομίου, όλα ήταν πολύ διαφορετικά, τα μεγέθη επιβατών και φορτίων ήταν πολύ μικρότερα, όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Και τότε, όπως και σήμερα, τα αεροδρόμια είχαν έναν σύνθετο ρόλο, μεταφορών, υπηρεσιών, επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, με πολύ σημαντικές επιδράσεις στην τοπική οικονομία. Κάποιοι είδαν από τότε την ανάγκη μετατροπής του αερολιμένα μας σε διεθνή. Ανάμεσα σε αυτούς και ο τότε Νομάρχης Ζακύνθου Απόστολος Ζάμπαλος και το επιτελείο του. Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, βρήκα ένα εξαιρετικώς επείγον έγγραφό του προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνο Καρύδα, με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 1973, τρεις μήνες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου (συν.#13). Με το έγγραφο αυτό, ο τότε Νομάρχης, υποβάλει έκθεση με τίτλο «περί της ανάγκης μετατροπής του αερολιμένος Ζακύνθου εις διεθνή τοιούτον», και παρακαλεί «δια την εκδήλωσιν του υμετέρου ενδιαφέροντος, καθ’ όσον δια της διατηρήσεως του αερολιμένος Ζακύνθου ως τοιούτου εσωτερικών μόνον γραμμών, θα ζημιωθεί τα μέγιστα η τουριστική αξιοποίησις της Νήσου, αι δε προσπάθειαι του ΕΟΤ περί δημιουργίας κινήτρων και πραγματοποιήσεως επενδύσεων, δεν θα τελεσφορήσουν, εάν δεν συνδυασθούν με απ’ ευθείας μεταφορά ξένων κυρίως τουριστών». Στην έκθεση αναφέρεται ότι, «η ΥΠΑ εζήτησεν τας απόψεις του ΕΟΤ ως αρμοδίου φορέως (συν.#14). Ο ΕΟΤ απήντησεν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψις μετατροπής του Αερολιμένος Ζακύνθου εις διεθνή, θα είναι δε δυνατόν η Ζάκυνθος, ως κειμένη πλησίον των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου, να εξυπηρετηθεί εις το μέλλον δια του διεθνούς Αερολιμένος της Ανδραβίδας» (συν.#15). Τέλος, στην έκθεση τονίζεται ότι «η εξυπηρέτησις των ξένων τουριστών μέσω του Αερολιμένος Ανδραβίδας, ως προτείνεται υπό του ΕΟΤ και της ΥΠΑ, και η εν συνεχεία απαιτουμένη δια πορθμείων μεταφορά τούτων εις την Νήσον, ουδεμίαν πρακτικήν λύσιν ικανοποιεί, τουναντίον δε, θα αποτελέσει ανασταλτικόν παράγοντα δια τους εκ του εξωτερικού αφικνουμένους, οίτινες προφανώς, κατ’ ουδένα τρόπον επιθυμούν την ταλαιπωρίαν των» (συν.#16).





Με πρόχειρους υπολογισμούς, περίπου το 85% των τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας, καταφθάνουν αεροπορικώς, καθιστώντας το αεροδρόμιό μας ως την πρώτη και τελευταία εικόνα, που συγκρατούν οι επισκέπτες μας από την τουριστική τους εμπειρία στην Ζάκυνθο. Είναι λοιπόν απαραίτητο, όλοι οι φορείς, να συνεργαστούν και να βοηθήσουν για την αξιοποίησή του, προς όφελος του τόπου μας και των κατοίκων του.
Σπύρος Κλάδης
Αερολιμενάρχης Ζακύνθου
The post Σπύρος Κλάδης: Πενήντα ένα χρόνια λειτουργίας του Αερολιμένα Ζακύνθου | Σαράντα χρόνια από την πρώτη πτήση τσάρτερ (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.