Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα

«Η έρευνα και η καινοτομία είναι στο επίκεντρο των στόχων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να συμβάλλουμε στην δημιουργία μίας πιο ανταγωνιστικής, πιο καινοτόμου Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια στρατηγική για να εντάξει περισσότερη γνώση στην οικονομία της και στην παραγωγή της. Και είμαστε πολύ ευτυχείς που στηρίζουμε αυτή την προσπόαθεια, υπογράφοντας αυτά τα δάνεια μαζί με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους σχεδόν 120 εκατομμυρίων ευρώ».

Με αυτές τις δηλώσεις στο euronews, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΤΕπ), Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, εξηγεί την απόφαση της Τράπεζας να προχωρήσει σε δανειοδότηση της ανάπτυξης και επέκτασης έξι ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα. [1]

«Νομίζω ότι οι προοπτικές της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας είναι τεράστιες» μας είπε ο κ. Τόμσεν. «Και αυτό επίσης ακούω τόσο από τους ανθρώπους μας στην τράπεζα, αλλά και αλλού. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, ιδίως με πράσινη και ψηφιακή προοπτική, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε επίσης ισχυρό ενδιαφέρον για τις υποδομές ενέργειας, της εκπαίδευσης, των νοσοκομείων, των σχολείων και των ερευνητικών κέντρων, αλλά και για τις ιδιωτικές εταιρείες» τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος διευκρινίζει ότι η στήριξη των ελληνικών ΜμΕ γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος:

«Όταν απευθυνόμαστε με μικρότερες εταιρείες, το κάνουμε μέσω των τραπεζών. Για παράδειγμα, όταν οι εταιρείες λαμβάνουν δάνεια , εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε το μισό ποσό ή να το χρηματοδοτήσουμε στο σύνολο, με διάφορους τρόπους. Αναλαμβάνουμε -κατά κάποιο τρόπο- μέρος του κινδύνου των τραπεζικών βιβλίων. Και με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουμε τις τράπεζες, ώστε να χορηγούν περισσότερα δάνεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εδώ και στην Ελλάδα, όπου διαπιστώνουμε ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, περισσότερες από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

Ο κ. Τόμσεν τόνισε επίσης ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ καλή.

«Εδώ και δύο χρόνια έχω την ευθύνη του τμήματος για την Ελλάδα. Έχω μια εξαιρετικά καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Και η Τράπεζα συνολικά εκτιμά πολύ τη συνεργασία αυτή. Νομίζω ότι η συνεργασία μας αναβαθμίστηκε την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, όταν οι επενδύσεις θεωρήθηκαν το κλειδί για την προώθηση της ανάκαμψης. Η ΕΤΕπ είχε έναν πολύ κεντρικό ρόλο σε αυτό. Σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας, οι δραστηριότητές μας εδώ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες».