H εναέρια κυκλοφορία δεν θα φτάσει τα επίπεδα του 2019, ούτε το 2024, σύμφωνα με σημερινή έκθεση προβλέψεων του EUROCONTROL.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Eamonn Brennan, Γενικό Διευθυντή του EUROCONTROL “η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για την ευρωπαϊκή αεροπορία. Προχωρούμε προς το καλοκαίρι του 2021 και οι περισσότεροι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν παρά την ενθαρρυντική πρόοδο στο μέτωπο εμβολιασμού. Έτσι, ενώ αναμένουμε αύξηση στην κυκλοφορία του καλοκαιριού, το πιο πιθανό μεσοπρόθεσμο σενάριό μας προβλέπει μια συντονισμένη άρση των περιορισμών έως το πρώτο τρίμηνο του 2022 που θα διευκολύνει τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Θα έχουμε πιθανώς περίπου το 50% της κυκλοφορίας του 2019 για το 2021 (5,5 εκατομμύρια πτήσεις). Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, η κυκλοφορία θα έχει ανακάμψει μόνο στο 72% των επιπέδων του 2019 και θα επιστρέψει μόνο στο σημείο όπου ήμασταν πριν από την πανδημία το 2025”.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση:
Το πρώτο σενάριο προβλέπει επιστροφή στα επίπεδα του 2019 έως το 2024, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός στο ευρωπαϊκό δίκτυο έως το καλοκαίρι του 2021 σε συνδυασμό με μια συντονισμένη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού και την επανέναρξη μερικών ροών μεγάλων αποστάσεων. Αυτό το σενάριο ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια των αεροπορικών εταιρειών για τους καλοκαιρινούς μήνες που βασίζονται στην παρατεταμένη ζήτηση, ιδίως για την αγορά VFR (Visiting Friends and Relatives). Ωστόσο, αυτό το πρώτο σενάριο θεωρείται αισιόδοξο.
Κατά το δεύτερο σενάριο η κυκλοφορία του 2024 ανακάμπτει στο 95% του αριθμού του 2019 με βάση την ευρεία χρήση εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη συντονισμένη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού που επιτυγχάνεται το πρώτο τρίμηνο του 2022 μεταξύ των παγκόσμιων περιοχών, με περισσότερες ροές μεγάλων αποστάσεων να ξεκινούν.
Το τρίτο, πιο απαισιόδοξο σενάριο υποθέτει ότι η κυκλοφορία το 2024 θα φτάσει μόνο το 74% του αριθμού του 2019, με πλήρη ανάκαμψη όχι πριν από το 2029. Αυτό το σενάριο προβλέπει συνεχείς περιορισμούς κατά τα επόμενα χρόνια λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης εμβολίων και νέων πιέσεων από τον ιό και τις μεταλλάξεις του, με την εμπιστοσύνη των επιβατών να επηρεάζεται αρνητικά.