Σε Σόφια και Σκόπια υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ για το βέτο της Βουλγαρίας

О υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Όλιβερ Βάρχεϊ θα μεταβούν σήμερα στη Σόφια και τα Σκόπια, σε μία προσπάθεια να πείσουν τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, που μπορεί να επιτρέψει τα Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ θα μεταβούν το πρωϊ στη Σόφια όπου θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Στέφαν Γιάνεφ και τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Σβέτλαν Στόεφ και ακολούθως, το απόγευμα, θα φθάσουν στα Σκόπια για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και το θέμα της διεύρυνσης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις δύο βαλκανικές χώρες αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

Τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 και των Σκοπίων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων γνωρίζουν σοβαρή δοκιμασία, με τις δύο πλευρές να ερίζουν έντονα για ζητήματα σχετικά με την εθνική ταυτότητα και γλώσσα.

Η Βουλγαρία απαιτεί από τη Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τα Σκόπια, τα οποία κατηγορούν τη Σόφια ότι συμπεριφέρεται απαξιωτικά και εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία τους.