COVID-19: Σαρώνει η ινδική μετάλλαξη – Κρούσματα σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική

Συνεχίζεται η καταγραφή νέων θετικών κρουσμάτων κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με την Βραζιλία να κατέχει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Την ίδια ώρα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης εντοπίζονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης κάτι που προκαλεί ανησυχία για τυχόν μεγάλη εξάπλωσης και πάλι του ιού στις χώρες ενώ τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης αυτής εμφανίστηκαν και στην Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα και εγκεκριμένα είναι έως τώρα αποτελεσματικά έναντι «όλων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού», όπως διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ζητώντας, ωστόσο, οι πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στην Covid-19.

Αν και η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον μιας συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων», προειδοποίησε επίσης ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το ανησυχητικό νέο παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και εντοπίστηκε στις μισές από τις περίπου 50 χώρες της περιοχής.

«Είναι μια ακαθόριστη απειλή», τόνισε η Κάθριν Σμόλγουντ, που είναι αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ Ευρώπης. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, στην περιοχή που καλύπτει μέρος της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 60% σε ένα μήνα, από το 1,7 εκατ. στα μέσα Απριλίου στις 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει πάντα να παραμένουμε σε επαγρύπνηση…η αύξηση της κινητικότητας, οι φυσικές επαφές και οι συναθροίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της μετάδοσης στην Ευρώπη», επέμεινε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την περιοχή, τονίζοντας ότι τα απαραίτητα ταξίδια συνεχίστηκαν.

Επιπλέον, η χαλάρωση των κοινωνικών μέτρων πρέπει να συνοδευθεί από εντατικοποίηση των προσπαθειών σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους, την ιχνηλάτηση και τον εμβολιασμό.

«Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», δήλωσε ο Κλούγκε. «Τα εμβόλια ίσως είναι ένα φως στο τέλος του τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας τυφλώσει αυτό το φως».

ΙΝΔΙΑ

Στην Ινδία, που πλήττεται από δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού κι έχει μετατραπεί στη χειρότερη εστία της το τρέχον διάστημα, ξεπεράστηκε σήμερα το όριο των 26 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, ενώ πάνω από 291.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 259.551 κρούσματα, με το σύνολό τους να βρίσκεται πια στα 26,03 εκατ., ενώ υπέκυψαν άλλοι 4.209 ασθενείς, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει μέχρι εδώ τους 291.331 νεκρούς, κατά τους αριθμούς του υπουργείου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν μειώθηκε σε σχέση με την προηγουμένη, παραμένοντας κάτω από το όριο των 300.000.

Το γιγαντιαίο κράτος της Ασίας καταγράφει σε απόλυτα μεγέθη τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ. Κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της Ινδίας (1,3 δισεκ.), πάντως, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαντάζουν εξίσου άσχημα.

Αν και ορισμένοι ινδοί αξιωματούχοι εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες την ελπίδα πως η κατάσταση σταθεροποιείται, ειδικοί τονίζουν πως θεωρούν αναξιόπιστα τα επίσημα στοιχεία, ιδίως επειδή, όπως εξηγούν, δεν γίνονται αρκετά τεστ στις επαρχίες, όπου ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα και όπου το σύστημα υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8.769 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.635.162, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, άλλοι 226 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 87.128 νεκρούς μέχρι εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Η πανδημία ήταν μια κρίση την οποία η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορούσε να αντιμετωπίσει, τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και της ανάληψης χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε ότι «η ΕΕ πρέπει να είναι μια ενότητα η οποία μπορεί και να αλλάζει μια συνθήκη, εάν είναι απαραίτητο».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού κατέστη σαφές ότι ορισμένα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διαδικτυακό «Europa Forum» που διοργανώνει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός WDR. Μια κρίση, όπως η πανδημία, αποτελούσε ένα ισχυρό εξωτερικό σοκ, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε από κοινού, συνέχισε η Καγκελάριος και επισήμανε ότι μια τόσο ισχυρή απειλή θα μπορούσε και να είχε οδηγήσει την Ευρώπη σε διάσπαση. «Γι’ αυτό υποστηρίζω την ανάληψη χρέους από την ΕΕ», τόνισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι ανάλογο δεν ήταν η ενδεδειγμένη πολιτική κατά την κρίση του ευρώ. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ευρωζώνη και η Ζώνη Σένγκεν αποτελούσαν πολύ ωραίες ιδέες, οι οποίες δεν είχαν δοκιμαστεί πραγματικά πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση και τον κορονοϊό.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 θα είναι ανοικτός για όλους τους ενήλικες στη Γαλλία από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, ήτοι δύο εβδομάδες νωρίτερα από την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία, έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Καστέξ. Τα επαγγέλματα προτεραιότητας, στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ αυτών οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί, οι ταμίες ή οι οδηγοί λεωφορείων, θα μπορούν, από την πλευρά τους, να κάνουν εμβόλιο από τις 24 Μαΐου, ανακοίνωσε, επιπλέον, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

«Όλο και περισσότεροι εμβολιασμοί: αφού ξεπεράσαμε με επιτυχία το όριο των 20 εκατομμυρίων εμβολιασμένων με μια πρώτη δόση, το περασμένο Σάββατο, έχουμε ήδη επιπλέον ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους και επομένως η κυβέρνηση αποφάσισε, έπειτα από αίτημα του προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας, να επιταχύνει περισσότερο» τους εμβολιασμούς, εξήγησε ο Ζαν Καστέξ.

Αυτή η «επιτάχυνση» μπορεί να «επιτραπεί από το γεγονός ότι θα παραλάβουμε πολλές δόσεις έως το τέλος του μήνα Ιουνίου, επομένως πρέπει να έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμών όσο το δυνατόν υψηλότερο και αυτό είναι εφικτό, χάρη στην κινητοποίηση που δεν αποδυναμώνεται στα εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο Ζαν Καστέξ. Η Γαλλία αναμένεται να παραλάβει 16 εκατομμύρια δόσεις τον Μάιο, κατόπιν 32 εκατομμύρια δόσεις τον Ιούνιο. Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι να φθάσει τους 30 εκατομμύρια εμβολιασμένους με μια πρώτη δόση στις 15 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα Γάλλοι αξιωματούχοι προέτρεψαν τους πολίτες να μην χαλαρώνουν την προσοχή τους έναντι της Covid-19, αφότου ορισμένοι ανταποκρίθηκαν στη χαλάρωση των περιορισμών οργανώνοντας πάρτι στους δρόμους, αργά τη νύχτα. Από την Τετάρτη 19 Μαΐου, τα καφέ και τα εστιατόρια επιτρέπεται να εξυπηρετούν πελάτες στους εξωτερικούς χώρους και η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 21.00 το βράδυ.

Στην πόλη Ρεν, σε απόσταση 350 χιλιομέτρων δυτικά του Παρισιού, ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων χόρευε γύρω από μια φωτιά, σε κεντρική πλατεία, μετά τις 21.00 χθες το βράδυ και την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αστυνομικοί με ειδικό εξοπλισμό καταστολής κινήθηκαν για να διαλύσουν το πλήθος, σύμφωνα με τη γαλλική δημόσια τηλεόραση.

Σε έναν δρόμο στο Παρίσι, γεμάτο με καφετέριες, πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων παρέμειναν καθισμένες στα τραπεζάκια, σιγοπίνοντας το ποτό τους, μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, απτόητοι παρά τις αστυνομικές περιπολίες.

Στην πόλη Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, πλήθη νέων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων χωρίς μάσκες, έπιναν και χόρευαν στην κεντρική πλατεία, έως τουλάχιστον τις 11 το βράδυ χθες, όπως μετέδωσε το γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Αντιδρώντας σε αυτές τις σκηνές, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ προέτρεψε τους πολίτες να επιδεικνύουν συλλογική πειθαρχία και να σέβονται τους κανόνες που παραμένουν σε ισχύ.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα εφαρμοστούν ξανά αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη χώρα του για εννέα ημέρες, ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία έχει φθάσει «στη χειρότερη στιγμή της», όπως τόνισε, καθώς αυτή την εβδομάδα πεθαίνουν κάπου 450 ασθενείς ανά 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19. Τα μέτρα για «να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης» του SARS-CoV-2 θα τεθούν σε εφαρμογή αύριο Σάββατο τα μεσάνυχτα και θα ισχύουν ως την 30ή Μαΐου τα μεσάνυχτα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

Από αυτές τις εννέα ημέρες, μόλις οι τρεις είναι εργάσιμες, καθώς η 24η και η 25η Μαΐου είναι αργίες στην Αργεντινή. Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει την Δευτέρα 31η Μαΐου, ωστόσο το lockdown θα ισχύσει σε όλη τη χώρα και το Σαββατοκύριακο 5η-6η Ιουνίου, διευκρίνισε ο κεντροαριστερός πρόεδρος.

Στη διάρκεια του περιορισμού μόνο εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων κρίνεται απόλυτα απαραίτητη θα μείνουν ανοικτά, ενώ όλες οι δραστηριότητες με φυσική παρουσία θα ανασταλούν, πέρα από τις παραδόσεις κατ’ οίκον. Οι πολίτες της Αργεντινής δεν θα επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός της περιοχής όπου ζουν παρά μόνο από τις 06:00 ως τις 18:00.

Τα νέα μέτρα είναι παρόμοια με αυτά του 2020, όταν είχε εκδηλωθεί η πανδημία, που κράτησαν αρκετούς μήνες.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα 35.884 κρούσματα του SARS-CoV-2, την επομένη του ρεκόρ σχεδόν 40.000 μολύνσεων (επακριβώς 39.652). Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει τα 3,45 εκατομμύρια, επομένως, κατά κεφαλήν, η Αργεντινή βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη κι από τη Βραζιλία.

Ακόμη 434 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 72.699 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό», επέμεινε ο Αλμπέρτο Φερνάντες, καθώς η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων φθάνει το 72,6%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 76,4% στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες. Ο κ. Φερνάντες δήλωσε ότι το κράτος θα συνεχίσει να ενισχύει τους πολίτες που πλήττονται και τις επιχειρήσεις με κεφάλαια που θα αντληθούν εν μέρει από τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης, που κινείται με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι προέβλεπαν τα φιλόδοξα αρχικά σχέδιά της. Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, μόλις το 4,7% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του, ενώ το 18,4% τουλάχιστον μία.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.403 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 82.039 κρούσματα του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, η χώρα των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει μέχρι εδώ 444.094 θανάτους επί συνόλου κάπου 15,9 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου χθες ότι επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της επιλεγόμενης ινδικής παραλλαγής του SARS-CoV-2, σε έξι μέλη του πληρώματος φορτηγού πλοίου υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο ελλιμενίστηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας.

Τεστ που διενεργήθηκαν «αποκάλυψαν την παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους B.1.617.2 (…) σε μέλη του πληρώματος του MV Shandong Da Zhi», που είχε αποπλεύσει «από τη Νότια Αφρική», διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η γραμματεία υγείας της πολιτείας Μαρανιάου.

«Σε αυτό το στάδιο δεν έχει εντοπιστεί καμία μετάδοση της ινδικής παραλλαγής στην κοινότητα», καθησύχασε πάντως η γραμματεία. Το πλοίο μεταφοράς μεταλλεύματος, μήκους 360 μέτρων, τέθηκε σε καραντίνα στα ανοικτά των βραζιλιάνικων ακτών. Στα μέλη του πληρώματος δόθηκε εντολή να μείνουν στους θαλάμους τους, με την εξαίρεση των τριών αρρώστων, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Οι δύο επέστρεψαν στο σκάφος, όμως ο τρίτος εισήχθη και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου στη Σαν Λουίς, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μαρανιάου, κατά τη γραμματεία.

Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήλθε σε επαφή με τα τρία μέλη του πληρώματος υποβάλλεται σε τεστ. «Θα κάνουμε ινχηλάτηση και τεστ όλων των επαφών, περίπου 100 ανθρώπων συνολικά», τόνισε ο γραμματέας υγείας της πολιτείας, ο Κάρλους Λούλα.

Η Βραζιλία, πιασμένη στην αρπάγη δεύτερου, φονικού κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού με τους νεκρούς να πλησιάζουν πια τους 450.000 μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, φοβόταν την άφιξη της ινδικής παραλλαγής στην επικράτειά της, την ώρα που οι καμπύλες των θανάτων και των κρουσμάτων σταθεροποιούνται – αν και σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα – εδώ και λίγες εβδομάδες.

Η εκατόμβη των νεκρών εν μέρει αποδίδεται στο παραλλαγμένο στέλεχος P1 του SARS-CoV-2, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στον βορρά, στη Μανάους (Αμαζονία), προτού εξαπλωθεί ταχύτατα στην υπόλοιπη επικράτεια της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, ιδίως προσβάλλοντας εκ νέου ανθρώπους που είχαν ήδη νοσήσει από την COVID-19.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020 έχει εξακριβωθεί πως εξαπλώθηκε ως εδώ σε τουλάχιστον 44 χώρες, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ σαρώνει την Ινδία, χώρα που θρηνεί πάνω από 287.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 25,8 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Η παραλλαγή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα «ανησυχητική» σε διεθνή κλίμακα από τον ΠΟΥ, καθώς έχει μετατρέψει την Ινδία στη χειρότερη εστία της υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως το τρέχον διάστημα.

Αυτές οι δύο παραλλαγές, η ινδική και η βραζιλιάνικη, θεωρούνται από επιστήμονες δυνητικά πιο επικίνδυνες από το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού.

ΜΕΞΙΚΟ

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 230 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.628 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 221.080 νεκρούς επί συνόλου 2.390.140 μολύνσεων.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ωστόσο ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι υποτιμημένος. Νωρίτερα φέτος, δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα υπέδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους.

ΠΑΝΑΜΑΣ

Οι αρχές του Παναμά έκλεισαν τα σύνορα με την Κολομβία, για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, αφού η Μπογοτά αποφάσισε να ανοίξει τις χερσαίες και τις υδάτινες διελεύσεις. Η παναμαϊκή κυβέρνηση έκρινε πως η απόφαση της κυβέρνησης της Κολομβίας να ξανανοίξει τα σύνορα «θέτει σε κίνδυνο τη σημαντική πρόοδο» που θεωρεί πως έχει σημειώσει στην προσπάθειά της να ελέγξει την πανδημία και να αυξήσει την ασφάλεια στις παραμεθόριες περιοχές.

Η κυβέρνηση «αποφάσισε μα αναστείλει προσωρινά την είσοδο στην εθνική επικράτεια μέσω χερσαίων, θαλάσσιων και ποτάμιων οδών οποιουδήποτε προσώπου φθάνει στα σύνορα με την Δημοκρατία της Κολομβίας από την 20ή Μαρτίου 2021», διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών του Παναμά.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε ανήγγειλε πως ανοίγει χερσαία, ποτάμια και θαλάσσια σύνορα με τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, το Περού και τον Παναμά – ή με άλλα λόγια, όλα τα σύνορα, πλην αυτών με τη Βενεζουέλα – που παρέμεναν κλειστά από τη 17η Μαρτίου 2020. Ο Παναμάς έχει καταγράψει ως εδώ 6.305 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 372.221 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 438 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό στο κράτος της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 268.035.

Παράλληλα, οι θάνατοι 10 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 4.048 νεκρούς ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην ανατολική περιφέρειά της και το 6% του συνόλου που έχουν καταγράψει τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ACDC). Η Αιθιοπία συγκαταλέγεται στις χώρες της ηπείρου που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία, μετά τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο και την Τυνησία.