Ο Μάριος Αναγνώστου αναδείχθηκε νικητής στα 10χλμ του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας με 30.08 και νέο ρεκόρ αγώνων. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Παναγιώτης Πετρουλάκης με 31.05 και στην τρίτη ο Ντάνιελ Πέτσεκ με 32.18.
Ο Αναγνώστου από το πρώτο χιλιόμετρο ανέβασε ρυθμό και διατήρησε μια διαφορά ασφαλείας από τον Παναγιώτη Πετρουλάκη, επικρατώντας για πρώτη στην καριέρα του στην απόσταση. Ο νικητής έκανε δύο τις νίκες του στη διοργάνωση, καθώς το 2019 είχε επικρατήσει στα 5χλμ.
Ο Γιώργος Τάσσης, νικητής στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την παρουσία του, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού.
«Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία για αυτή την όμορφη γιορτή. Εγώ το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ αυτό που έγινε σήμερα. Έτρεχα πάντα το πεντάρι. Είδα πάρα πολύ κόσμο έξω στο δρόμο αλλά και στο στάδιο φέτος που επιχείρησα το δεκάρι. Συγχαίρω όλους τους συναθλητές μου και εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους τρέχουν και αύριο και ιδιαίτερα στον Κώστα Σταμούλη που κάνει το ντεμπούτο του στη Μαραθώνια διαδρομή», είπε ο Μάριος Αναγνώστου.
Ο Παναγιώτης Πέτρουλάκης, ο οποίος ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών στην απόσταση, είπε: «Έτρεξα σήμερα ξανά για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια στον αγώνα κι ένιωσα πολύ άνετα. Είχε πολύ μεγάλο ενθουσιασμό η διαδρομή και πραγματικά το απόλαυσα».
«Είναι η προσωπικά καλύτερη επίδοση για εμένα. Πήρα την τρίτη θέση και πραγματικά απόλαυσα πάρα πολύ όλη τη διαδρομή», είπε ο τρίτος του σημερινού αγώνα, Πέτσεκ.
Στις γυναίκες, η Αναστασία Μαρινάκου με 33.38 και νέο ατομικό ρεκόρ διαδρομής, ήταν η θριαμβεύτρια των 10χλμ. Ακολούθησε η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου με 35.00 και η Ειρήνη Τσουπάκη με 35.16.
Πρεμιέρα με αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα
Νωρίτερα άνοιξε η αυλαία του 39ου ΑΜΑ με την προγραμματισμένη τελετή Έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα.
Οι «μαραθωνομάχοι» του νηπιαγωγείου, της Α’ και Β΄ Δημοτικού Κάτω Σουλίου ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην αναπαράσταση της ιστορικής Μάχης του Μαραθώνα. Οι λιλιπούτειοι «Αθηναίοι και οι Πλαταιείς» κρατούσαν δόρυ στο χέρι τους, ενώ οι «Πέρσες» σπαθί.
Συνολικά, 27 αγόρια και κορίτσια, έφτιαξαν ό,τι χρειάζονταν για το σκηνικό της μάχης, ακόμη και τις τριήρεις, με την καθοδήγηση των παιδαγωγών τους και παράλληλα διδάχθηκαν τη Μάχη του Μαραθώνα.