Σε γενικές γραμμές το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων τα πάμε καλύτερα στη Ζάκυνθο σε επίπεδο κρουσμάτων COVID, και σε σχέση και με το πως είμασταν πριν, αλλά και σε σχέση με άλλες περιοχές. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι ο κορωναϊός είναι παρών και αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο, αφού το τελευταίο 24ωρο είχαμε τον θάνατο ενός 70χρονου συμπολίτη, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ COVID του Νοσοκομείου και κατέληξε λόγω του κορωναϊού. Τα τελευταία δύο κρούσματα είναι μαθήτριες του ίδιου τμήματος του 6ου Δημοτικού Σχολείου Παναγούλας, που πλέον είναι σε αναστολή λειτουργίας.
Αν εμφανιστούν εν μέσω καλοκαιριού και λόγω της άφιξης τουριστών περισσότερα κρούσματα, το νοσοκομείο μας είναι έτοιμο να ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Φέτος δεν ξεκινάμε την τουριστική περίοδο από το μηδέν όπως πέρυσι, έχουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι τουρίστες θα έρχονται με κάποιο υγειονομικό πιστοποιητικό, καθημερινά αποκτάμε όλο και μεγαλύτερη γνώση επί του ιού, ο εμβολιασμός προχωρά, έχουμε τα rapid και self test, και γενικώς περισσότερα όπλα κατά του ιού.
Το Νοσοκομείο μας, όπως και όλα τα δημόσια Νοσοκομεία είναι ήδη επιβαρυμένο υγειονομικά, έρχεται καθημερινά πολύς κόσμος καθώς σε καθημερινή βάση πραγματοποιεί εκατοντάδες εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι στη δομή του Νοσοκομείου Ζακύνθου συνωστίζεται καθημερινά πολύς κόσμος, και αν προσθέσουμε τους συνοδούς καθώς και τους ασθενείς, το επισκέπτονται καθημερινά χίλιοι άνθρωποι. Έχω την άποψη ότι τα δημόσια Νοσοκομεία θα έπρεπε να είχαν απεγκλωβιστεί από τη διαδικασία του εμβολιασμού, θα έπρεπε να μετέχει σε αυτήν και ο ιδιωτικός τομέας. Στην αρχή των εμβολίων, ορθά γινόταν αυτή η διαδικασία εντός των Νοσοκομείων γιατί δεν είχαμε πλήρη γνώση για πιθανές ανεπιθύμητες σοβαρές παρενέργειες που έπρεπε άμεσα να αντιμετωπισθούν. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι από τους εμβολιασμούς δεν προέκυψε κάποια σοβαρή παρενέργεια, εκτός μιας ή δύο περιπτώσεων, κυρίως λόγω ψυχολογικού φόρτου του ανθρώπου που εμβολιαζόταν. Σήμερα λειτουργούν έξι εμβολιαστικές γραμμές στο Νοσοκομείο, δύο με εμβόλια της Pfizer, τρεις με εμβόλια της Johnson & Johnson και μία με εμβόλια της Astra Zeneca.
Όλα λειτουργούν στο Νοσοκομείο αλλά με κάποιους περιορισμούς. Έχουμε σε έναν σημαντικό βαθμό αναστολή των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει, να επανέρθουμε σε μια κανονικότητα, για αυτό και λέω ότι πρέπει τα Νοσοκομεία να απεμπλακούν από τη διαδικασία των εμβολιασμών.
Δεν θα έπρεπε δια νόμου να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στο υγειονομικό προσωπικό. Θα έπρεπε από μόνος του ο υγειονομικός να προστρέξει και να ζητήσει να εμβολιαστεί. Προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε μια απόφαση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών. Θα προτιμούσα όμως αυτό να είναι η τελευταία λύση και αφού προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα επιχειρήματα δια της πειθούς.
Ο κόσμος να μην χαλαρώνει, να μην δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Ο κορωναϊός είναι εδώ και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Δεν είμαστε άτρωτοι ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις και στη Ζάκυνθο όπου εμβολιασμένοι άνθρωποι νόσησαν και σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις κατέληξαν. Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας. Θα ήταν καταστροφικό εν όψει τουριστικής σεζόν να αυξηθούν τα κρούσματα στο νησί και να μπούμε εκ νέου σε καραντίνα.
Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το https://stigmafm.gr
Για οτιδήποτε έχει σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο επικοινωνήστε αποκλειστικά και μόνο με την πηγή.
The post Ζάκυνθος: Θανάσης Μάρκου | Nα μην δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία appeared first on ZANTETIMES.GR.