Συνέντευξη: Οι νέες γεωτρήσεις της Energean και τα σχέδια για αποθήκευση άνθρακα στην Ελλάδα

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Καρίς (Karish), στη θάλασσα του Ισραήλ, η Energean ανακοίνωσε μία νέα ανακάλυψη λίγα χιλιόμετρα μακριά[1], στο Block 12, στο κοίτασμα «Ζευς», που εκτιμάται σε 13,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας εξηγεί στο euronews τη σημασία αυτών των εξελίξεων, τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης αλλά και τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί η ενέργεια για την ειρήνευση και την ευημερία των λαών. 

Energean: Τα νέα κοιτάσματα στο Ισραήλ

«Πριν από δέκα χρόνια, το Ισραήλ ήταν εξαρτημένο ενεργειακά από εισαγόμενο κάρβουνο και φυσικό αέριο. Τώρα το φυσικό αέριο αποτελεί το βασικό συστατικό του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ και εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο. Το Καρίς παίζει και οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο. Η Energean ξεκινήσαμε το 2018 με ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ, την ανάπτυξη του Καρίς, επενδύσαμε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια και πολύ πρόσφατα ξεκινήσαμε την παραγωγή, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τον κορονοϊό, το κλείσιμο των ναυπηγείων και όλες τις άλλες αντιξοότητες που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Το Καρίς έχει τη δυνατότητα να φτάσει να παράγει 8 δισεκατομμύρια κ.μ. τον χρόνο, όταν η κατανάλωση της χώρας του Ισραήλ σήμερα είναι στα 12 δις. κ.μ. ετησίως. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Ισραήλ να εξάγει ποσότητες φυσικού αερίου. »

Energean: Έρχεται και νέα γεώτρηση

Φέτος η Energean πραγματοποίησε το μεγαλυτερο γεωτρυπικό πρόγραμμα στη Μεσόγειο, συνολικά έξι με την τελευταία που ξεκινάει άμεσα, τη γεώτρηση Ηρακλής, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά σε 40-45 ημέρες. 

«Η Energean πρωταγωνιστεί στο κομμάτι των γεωτρήσεων» σημειώνει ο Μ. Ρήγας «είμαστε σε πολύ βαθιά νερά, 1.600 μέτρα βάθος, εκτελέσαμε πέντε γεωτρήσεις και οι πέντε επιτυχημένες. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η ανατολική Μεσόγειος- γιατί γίνεται πολύ συζήτηση για το αν μπορεί η ανατολική Μεσόγειος να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με αέριο- είναι ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές που σήμερα δεν υπάρχουν. Στόχος μας ήταν να διπλασιαστεί ο όγκος του φυσικού αερίου που είχαμε από το Καρίς και το Τανίν. Τα κοιτάσματα Καρίς, Βόρειο Καρίς και Τανίν μας δίνουν πιστοποιημένα 100 δισ. κ.μ. Με την ευρύτερη περιοχή που έχουμε ονομάσει “Όλυμπος”, τις άλλες γεωτρήσεις που έχουμε κάνει και τον “Ηρακλή” ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε στο στόχο να έχουμε άλλα 100 δισ. κ.μ αέριο για να τα αναπτύξουμε είτε για την εγχώρια αγορά του Ισραήλ, είτε για την Αίγυπτο, είτε για την αγορά της Ευρώπης.»

Μ. Ρήγας: Να είμαστε ρεαλιστές για την πράσινη μετάβαση

Απαντώντας στην κριτική ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ορυκτό καύσιμο και άρα δε συμβάλλει σε πιο «καθαρή ένεργεια» ο Μ. Ρήγας τονίζει ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε ότι αφορά στα δεδομένα της πράσινης μετάβασης:  

«Στη ζωή πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε την αλήθεια» σημειώνει. «Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί με κάποιο μαγικό ραβδί να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα του πλανήτη και να περάσουμε σε πλήρως πράσινη ανάπτυξη, νομίζω ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο. Το σύνολο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα είναι 4%. Ότι και να κάνουμε, δεν μπορούμε αύριο να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούμε. Αν αποφασίσει ο κόσμος ότι δε θα έχει αυτοκίνητα, αεροπλάνα, βιομηχανία, θέρμανση και ότι θα ζήσουμε σε άλλες συνθήκες, τότε μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε. Αλλά όσο ο δυτικός κόσμος ζει τη ζωή που θέλει να ζει και ο λιγότερο ανεπτυγμένος κόσμος θέλει να έχει πρόσβαση σε ενέργεια, θα περάσουμε από αυτό που έχουμε σήμερα σε ένα πιο καθαρό μείγμα – το οποίο είναι το φυσικό αέριο- και στη συνέχεια θα πάμε στις ΑΠΕ.»

Ο Μ. Ρήγας επικρίνει την ευρωπαϊκή πολιτική στην ενεργειακή μετάβαση: 

«Οι κινήσεις που έκανε η Ευρώπη- το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία, το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα και λιγνίτη- έγιναν βεβιασμένα. Έγιναν χωρίς να υπάρχει σχέδιο που θα επέτρεπε να πάμε στην επόμενη ημέρα με καθαρότερες μορφές αλλά έχοντας παράλληλα την ανεξαρτησία μας» αναφέρει. 

Energean: Η πρώτη αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, η Energean θέλει να υλοποιήσει το πρώτο έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να μετατρέψει το πρώτο της έργο- το κοίτασμα στον Πρίνο- σε έναν χώρο όπου θα αποθηκεύεται διοξείδιο του άνθρακα που θα προέρχεται από τις εκπομπές των ελληνικών εργοστασίων.

«Όσο φωτοβολταϊκά, όσες ανεμογεννήτριες και να βάλουμε, η βαριά βιομηχανία συνεχίζει να χρειάζεται ορυκτά καύσιμα» εξηγεί ο Μ. Ρήγας. «Αν θέλουμε να έχουμε βιομηχανία, θέλουμε να έχουμε θέσεις εργασίας, να μην είμαστε μόνο μία χώρα επίσκεψης τουριστών (μία χώρα-μουσείο), πρέπει να δώσουμε μία λύση στη βιομηχανία. Ποια είναι η λύση; Η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τις βιομηχανίες, η υγροποίησή του, η μεταφορά του με πλοία και η επανεισπίεση του πίσω στη γη από όπου και ξεκίνησε.

Οι τεχνολογίες αυτές υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες.

Εμείς σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε το πρώτο μας έργο- την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Πρίνου- στην πρώτη αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα. Αυτό το πρότζεκτ στη συνέχεια θα το μεταφέρουμε και σε άλλες χώρες.

Τεχνικά το έργο δεν έχει δυσκολίες. Ωστόσο πρέπει να υποστηριχθεί από την Ε.Ε., όπως γίνεται στη Νορβηγία.

Σήμερα, η βιομηχανία πληρώνει τους φόρους εκπομπών αερίου. Για να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο έργο, πρέπει ή το πέναλτι που πληρώνει αυτός που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα να αυξηθεί τόσο ώστε κάποιος να επιλέξει την αποθήκευση των ρύπων ή να επιδοτηθεί η όλη η διαδικασία. Διαφορετικά οι βιομηχανίες της Ευρώπης δε θα είναι βιώσιμες.»

Τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου

«Δεν τον προκαλέσαμε εμείς τον πόλεμο» απαντά ο Μ. Ρήγας στις επικρίσεις ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εκμεταλλεύονται την ταραχώδη αυτή  περίοδο και τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποκομίσουν υπερκέρδη. «Ούτε προκαλέσαμε εμείς την πολιτική της ΕΕ που τα τελευταία χρόνια έλεγε ότι δε θα γίνει καμία επένδυση σε έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν φταίει ο Πούτιν που στη Γερμανία έκλεισαν τα πυρηνικά εργοστάσια. Η πραγματική αιτία για τα σημερινά προβλήματα είναι ότι δεν έγιναν επενδύσεις για να προετοιμάσουν τις χώρες για την ενεργειακή μετάβαση. Όπως ξέρετε οι εταιρείες είναι φτιαγμένες για να μοιράζουν κέρδη και μερίσματα στους μετόχους τους. Έχουμε περάσει πολλές δύσκολες περιόδους. Θυμίζω ότι το πετρέλαιο είχε φτάσει σε μηδενική τιμή. Δεν ήρθε κανείς να ρωτήσει εκείνη την περίοδο αν χρειαζόμαστε βοήθεια. Μείναμε όμως ζωντανοί και σήμερα έχουμε αυτές τις τιμές.» 

Ο Μ. Ρήγας χαρακτηρίζει επίσης αδιέξοδη την πολιτική φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών για την επιδότηση της κατανάλωσης ενέργειας στις παρούσες τιμές.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean απαντά στο αν ποτέ η εταιρεία σκέφτηκε να εγκαταλείψει το έργο στο Ισραήλ για λόγους ασφαλείας, καθώς η πλατφόρμα είχε στοχοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ: 

«Έμεινα ο ίδιος τέσσερις ημέρες στην πλατφόρμα για να δώσω το μήνυμα ότι είναι ασφαλής» μας είπε, ενώ εξηγεί τη σημασία της συμφωνίας Ισραήλ- Λιβάνου και το πώς μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για ανάλογες συμφωνίες στην περιοχή.

Μπορείτε να παρακαλουθήσετε τις απαντήσεις στο παραπάνω βίντεο.