Αποστολή στη Μύκονο: Γιάννης Καράγιωργας
Κάμερα – Μοντάζ: Γιάννης Δόλας
Καλοκαίρι και διακοπές στα ελληνικά νησιά συνδυάζονται συνήθως με μία παγωμένη μπύρα. Στη Μύκονο, μια μικρή ζυθοποιία που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια από μία παρέα νέων παιδιών, δίνει νόημα στην έννοια νεανική επιχειρηματικότητα.
Επικεφαλής ζυθοποιός είναι ο Άγγελος Φερούς και μαζί του έχει τα αδέρφια Αλιόσα και Γιόρνικ Καμπάνη-Σόλεν, που είναι μισοί Έλληνες και μισοί Σουηδοί.
«Η ιδέα της ζυθοποιίας στη Μύκονο ξεκίνησε από την ανάγκη να κάνουμε μπύρες διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στο εμπόριο. Η Μύκονος είναι ένα πολύ δύσκολο μέρος για το επιχειρείν γενικότερα, όμως το καλό είναι πως πρόκειται για ένα μέρος που η ιστορία δείχνει ότι αποδέχεται νέα πράγματα» λέει ο Άγγελος Φερούς.
Τα αδέρφια Αλιόσα και Γιόρνικ έφεραν στον Άγγελο τις μπύρες που έφτιαχναν στο σπίτι τους και πολύ γρήγορα αποφάσισαν να συνεργαστούν. Ιδέες και τεχνική συνδυάζονται αρμονικά για να βγάλουν το ιδανικό αποτέλεσμα, κάτι που είναι δύσκολο και χρονοβόρο.
«Όταν εμείς φτιάχνουμε μία μπύρα, από την αρχή μέχρι να εμφιαλώσουμε είναι περίπου δύο μήνες.Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και με καλό προγραμματισμό, το πότε θα βγάλεις τη μπύρα και συγχρόνως να έχεις απόθεμα για τη σεζόν, είναι κάτι πολύ δύσκολο» τονίζει ο Αλιόσα Καμπάνης – Σόλεν.
Η μικρή ζυθοποιία μπορεί να βγάλει μέχρι 150.000 φιάλες φρέσκιας, απαστερίωτης μπύρας, το χρόνο. Όταν χρησιμοποίησαν φραγκόσυκα Μυκόνου για να φτιάξουν μπύρα αντιμετώπισαν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, ηλικίας 100 ετών.
«Η δυσκολία έρχεται με τον γερμανικό νόμο περί καθαρότητας, που είναι η νομοθεσία περί ζύθου στην Ελλάδα, και του χρόνου κλείνει 100 χρόνια εφαρμογής. Ο νόμος αυτός απαγορεύει να βάλουμε ένα πέμπτο στοιχείο στην μπύρα. Στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν μπορούμε να κάνουμε μπύρα με φρούτα. Η μπύρα με φρούτα φορολογείται ως ένα ποτό, σαν το τσίπουρο πχ, που κάνει τη φορολόγηση για αυτές τις μπύρες απαγορευτική για τους ζυθοποιούς και ειδικά για τους μικροζυθοποιούς» τονίζει ο Άγγελος Φερούς.
Η Βίλλη είναι ο φύλακας άγγελός της ζυθοποιίας καθώς έχει αναλάβει το κρίσιμο πόστο των παραγγελιών, κάτι που αποδείχτηκε εξαιρετικά πολύπλοκο στη διάρκεια της πανδημίας, όπως λέει και ο Αλιόσα.
«Κάπως καταφέραμε και το σώσαμε. Σταματήσαμε την παραγωγή όταν ήρθε η πανδημία και είπαμε ότι θα δούμε πως θα πάει και αν πάλι πάρει μπρος (η αγορά), απλά θα δουλεύουμε περισσότερο» επισημαίνει ο Αλιόσα.
Αυτή η μικρή αλλά παθιασμένη νεανική ομάδα δεν βάζει όριο στα όνειρά της. Αυτή την περίοδο παλαιώνει μπύρα μέσα σε ξύλινα βαρέλια που μέχρι πρότινος είχαν κρασί.