Συνέντευξη Τύπου: 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο «GeNeDis 2022» | 20-23 Οκτωβρίου 2022 (Βίντεο-Ολόκληρη Μετάδοση)

5ο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα «Γενετική, Γηριατρική και Νευροεκφυλιστική Έρευνα Ασθενειών»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοργάνωση του 5ου Παγκοσμίου Συνεδρίου «GeNeDis 2022» στη «Γενετική, Γηριατρική και στην έρευνα των Νευροεκφυλιστικών νόσων» είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που προβάλλει τη χώρα μας και το επιστημονικό δυναμικό της και συμβάλλει στην ανάδειξη των θεμάτων των επιστημών της Γενετικής, της Γηριατρικής και της Έρευνας και Πρόληψης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Το GeNeDis είναι ένα παγκόσμιο συνέδριο που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

To Συνέδριο «GeNeDis 2022» με τίτλο ««Ψηφιακή Μεταρρύθμιση στον χώρο των Νευροεκφυλιστικών Νόσων» εστιάζει στην παρουσίαση του έργου διακεκριμένων επιστημόνων – ερευνητών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η θεματική του συνεδρίου είναι ζωτικής σημασίας πεδίο, αφού η ανάπτυξη τα τελευταία έτη διαφόρων ασθενειών στον ηλικιωμένο πληθυσμό έχει παρουσιάσει αύξηση, αποτέλεσμα και της αύξησης της μέσης διάρκειας ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας άνθρωπος προσβάλλεται από άνοια κάθε τρία δευτερόλεπτα, ενώ το ετήσιο κόστος της άνοιας υπολογίζεται παγκοσμίως σε ένα τρις εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030.

Το 5ο Παγκόσμιο GeNeDis 2022 φέρνει σε επαφή επιστήμονες από διάφορους κλάδους και εξετάζει τα νεότερα ευρήματα στους τομείς των Νευροεπιστημών. Πρόκειται για ένα συνέδριο υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος που διοργανώνεται από σπουδαία ερευνητικά κέντρα και εξαιρετικούς επιστήμονες. Πάνω από 50 βασικοί ομιλητές από κορυφαία ινστιτούτα όπως το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το Ινστιτούτο Νευροφυσιολογίας του Ινστιτούτου Karolinska, το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA/NIH), το EMBL Heidelberg και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συμπεριλαμβάνονται στο επιστημονικό πρόγραμμα για να μοιραστούν το έργο τους και να συζητήσουν τα νεότερα ευρήματα στον τομέα της νευροεπιστήμης. Οι βασικοί ομιλητές μας προέρχονται από διάφορα υπόβαθρα όπως η νευρολογία, ψυχολογία, βιολογία, μαθηματικά, επιστήμες των δεδομένων, κ.λπ., διαμορφώνοντας τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του συνεδρίου.

Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενετικής, Γηριατρικής και Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών GeNeDis πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από τις 11 έως τις 13 Απριλίου 2014. Tο 2ο GeNeDis από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου 2016 στη Σπάρτη. Το 3ο GeNeDis πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου 2018 και διοργανώθηκε από το BiHELab σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fields και το Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Το GeNeDis 2020, το 4ο GeNeDis, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, και τελούσε υπό την αιγίδα της A.E. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, φτάνοντας τους 3660 συμμετέχοντες.
Κύριος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την επιτυχία των προηγούμενων συνεδρίων πραγματοποιώντας μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση διεθνούς επιστημονικής υπόστασης καθώς και να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε το διεθνές επιστημονικό δίκτυο, διαχέοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γενετική, τη Γηριατρική και τη Νευροεπιστήμη.

Το GeNeDis 2022 θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ζάκυνθο, αλλά και εξ ’αποστάσεως, στις 20 με 23 Οκτωβρίου 2022, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ολόκληρη την συνέντευξη τύπου:

5ο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα «Γενετική, Γηριατρική και Νευροεκφυλιστική Έρευνα Ασθενειών»

GeNeDis

Το GeNeDis είναι ένα Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα «Γενετική, Γηριατρική και Έρευνα Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών» που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Κεντρικοί ομιλητές

Πάνω από 50 βασικοί ομιλητές από κορυφαία ινστιτούτα όπως το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το Ινστιτούτο Νευροφυσιολογίας του Ινστιτούτου Karolinska, το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA/NIH), το EMBL Heidelberg και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συμπεριλαμβάνονται στο επιστημονικό πρόγραμμα για να μοιραστούν το έργο τους και να συζητήσουν τα νεότερα ευρήματα στον τομέα της νευροεπιστήμης. Οι βασικοί ομιλητές μας προέρχονται από διάφορα υπόβαθρα όπως η νευρολογία, ψυχολογία, βιολογία, μαθηματικά, επιστήμες των δεδομένων, κλπ. Επομένως, ενισχύουν τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του συνεδρίου. Το θέμα του συνεδρίου είναι «Η υγιής γήρανση και η ψυχική ευεξία στη νέα ψηφιακή εποχή». Οι κεντρικοί ομιλητές μας θα συζητήσουν και θα αναδείξουν βασικά θέματα, τάσεις και τρέχουσες πρακτικές για το κοινό. Το συνέδριο επικεντρώνεται στις τελευταίες μεγάλες προκλήσεις της επιστημονικής έρευνας, στην ανάπτυξη νέων βιοδεικτών και πρωτοκόλλων έγκαιρης διάγνωσης νευροεκφυλιστικών ασθενειών και στον εντοπισμό νέων στόχων φαρμάκων και τεχνικών απεικόνισης. Η σχέση μεταξύ της γενετικής και της επίδρασής της σε διάφορες ασθένειες θα εξεταστεί εκτενώς. Άλλες συνεδρίες θα επικεντρωθούν σε υπολογιστικές μεθοδολογίες και στην εφαρμογή τους στην ταυτοποίηση βιοδεικτών για νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η αύξηση της μέσης διάρκειας ζωής οδηγεί στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Θέματα Ενδιαφέροντος

Το GeNeDis 2022 επικεντρώνεται σε ένα ισχυρό επιστημονικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με εργαστήρια διδασκαλίας, κατάρτισης και ζωντανά εργαστήρια και διαθέτει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ευρέως ποικίλο πρόγραμμα, το οποίο συμβάλλει στην προσέλκυση αντιπροσώπων για να παρακολουθήσουν αυτή τη μεγάλη εκδήλωση. Τα θέματα ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Κλινική γενετική και γονιδιωματική, Βιολογία Συστήματος, Μηχανική Γονιδιώματος, Υπολογιστική Βιολογία, Μαζικά Δεδομένα και Ιατρική Γονιδιώματος, Διαγνωστικοί βιοδείκτες ανθρώπινων ασθενειών, Ανάλυση Γονιδιακής Έκφρασης, Νευροφαρμακολογία, Φαρμακογενετική, Διαγνωστικά πρωτόκολλα και εξετάσεις, Νανοτεχνολογία, Ποιότητα Ζωής και Υγειονομικής Περίθαλψης, Γηριατρική, Νευροεκφυλιστικές Παθήσεις, Νευροαρμονία και Κλινική Νευροφυσιολογία. Οι εργασίες του συνεδρίου θα δημοσιευθούν από τον Springer στη γνωστή σειρά: Πρόοδοι στην Πειραματική Ιατρική και Βιολογία (AEMB), I.F.: 2. 622.

Προηγούμενα GeNeDis

Το πρώτο GeNeDis πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από τις 11 έως τις 13 Απριλίου 2014. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το GeNeDis 2014 εδώ. Το 2ο Word Συνέδριο Γενετικής, Γηριατρικής και Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου 2016 στη Σπάρτη. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το GeNeDis 2016 εδώ. Το τρίτο GeNeDis πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου 2018. Διοργανώθηκε από το BiHELab σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fields και το Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το GeNeDis 2018 εδώ. Το GeNeDis 2020, το 4ο GeNeDis, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Το GeNeDis 2020 τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Είναι επίσης υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών καθώς και στο πλαίσιο των συνεδρίων του ΙΕΕΕ. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το GeNeDis 2020 εδώ. Το 4ο GeNeDis 2020 έφτασε τους 3660 συμμετέχοντες. Αναμένουμε ότι φέτος θα ξεπεράσουμε τους 4000 συμμετέχοντες, καθώς το 5ο GeNeDis 2022 θα οργανωθεί με υβριδικό τρόπο.

Οι στόχοι μας

Κύριος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την επιτυχία των προηγούμενων συνεδρίων πραγματοποιώντας μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση υψηλής διεθνούς επιστημονικής υπόστασης καθώς και να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε το διεθνές επιστημονικό δίκτυο, μοιράζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γενετική, τη Γηριατρική και τη Νευροεπιστήμη. Υποστηρίζοντας, λοιπόν, την προσπάθειά μας να προωθήσουμε την επιδίωξη της έρευνας, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο την καλύτερη και ασφαλή γήρανση.

Δορυφορικές εκδηλώσεις

Στα πλαίσια του διετές συνεδρίου μας, φιλοξενούμε μια σειρά δορυφορικών εκδηλώσεων που παρέχουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις νευροεπιστήμης, από κορυφαίους διεθνείς ειδικούς. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δορυφορικές εκδηλώσεις GeNeDis 2022 στην ιστοσελίδα μας.

Με εκτίμηση,
Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος
Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικού Προγράμματος GeNeDis 2022

The post Συνέντευξη Τύπου: 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο «GeNeDis 2022» | 20-23 Οκτωβρίου 2022 (Βίντεο-Ολόκληρη Μετάδοση) appeared first on ZANTETIMES.GR.