Την κοινή αγοραστική δύναμη των «27» αποφάσισαν να αξιοποιήσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αγοράς[1] φυσικού αερίου που θα έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο ο μηχανισμός δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το καλοκαίρι του 2023.
«Οι ροές από το ρωσικό αγωγό έχουν πέσει κάτω από το 10%» δήλωσε η Καντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ. «Οι επιθέσεις σε ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές αυξάνουν περαιτέρω την αβεβαιότητα. Η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πακέτο προτάσεων στις 18 Οκτωβρίου. Δε θα είναι το τελευταίο. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε εργαλεία και να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας όσο εξελίσσεται η κατάσταση.»
Η Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει βρει εναλλακτικούς προμηθευτές για να καλύψει όλο το φυσικό αέριο και πετρέλαιο που λάμβανε από τη Ρωσία και ότι οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη είναι 15% πιο γεμάτοι από ότι πέρυσι την ίδια περίοδο.
Ωστόσο, η Κάντρι Σίμσον επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η κατανάλωση, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μπει δελτίο στην ενέργεια:
«Έχουμε συμφωνήσει ότι μειώνουμε τη ζήτησή μας προληπτικά» τόνισε «γιατί με αυτόν τον τρόπο οι συνέπειες στο ΑΕΠ μας θα είναι σημαντικά χαμηλότερες. Η περικοπή της ζήτησης αυτή τη στιγμή θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε το δελτίοκαι έτσι αξίζει να το κάνουμε. Αυτό ήταν τον πυρήνα της συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών. »
Β. Πούτιν: Επέστρεψε ο Μεσαίωνας στην Ευρώπη
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επιμένει ότι τα ενεργεικά προβλήματα της Ευρώπης είναι το αποτέλεσμα των επιλογών των ηγετών της.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ομιλία σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα, δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος.
«Οι απλοί Ευρωπαίοι υποφέρουν» είπε. «Οι λογαριασμοί ενέργειας και φυσικού αερίου υπερτριπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο. Όπως και στο Μεσαίωνα, ο κόσμος συγκεντρώνει ξύλα για τον χειμώνα. Τι σχέση έχει η Ρωσία με αυτά; Συνεχώς προσπαθουν να ρίξουν την ευθύνη για τα λάθη τους σε κάποιον άλλο, σε αυτή την περίπτωση στη Ρωσία. Είναι δικό τους το λάθος».
Στην ίδια ομιλία, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη, ή ακόμη να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την ΕΕ.
References
- ^ να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αγοράς (gr.euronews.com)