Το ακαδημαϊκό άσυλο
Ζάκυνθος 05/10/2022
Μέσα στον κυκεώνα των τρεχουσών καθημερινών εξελίξεων της πολύπαθης Πατρίδας μας,πέρασε σε δεύτερη μοίρα ένα θέμα, που για λόγους ελέγχου του σφιγμού και των λειτουργιών της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας μας, αντιμετωπίζεται ως ταμπού επιπέδου αβάτου του Αγίου Όρους,!!!
Ο κάθε πολιτικός φορέας, στο πλαίσιο των δικών του πολιτικών βλέψεων, ως αυτόκλητος τιμητής ,διακηρύσσει ότι κατέχει την «λυδία λίθο» λύσεως, όλων των σχετικών θεμάτων που απασχολούν σχετικά την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ας βάλουμε όμως λίγο τα πράγματα σε μία σειρά για να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται.
Ξεκινώ με ένα Αξίωμα.
Το «ακαδημαϊκό άσυλο» είναι θεμελιώδης και αναγκαίος θεσμός που λειτουργεί αμφισήμαντα με το ζωντανό πολιτιστικό μας γίγνεσθαι.
Οτιδήποτε συλλαμβάνει ο «ορών & ακούων νους» και, το κυοφορεί η σκέψη,για να αποκτήση λογική υπόσταση, πρέπει να εκφρασθεί και να αξιολογηθεί,ώστε να υποστεί την βάσανο της κριτικής, της σύγκριτικής και, σημασιολογικής του ανάλυσης.
Αυτό, για να φανεί αν αποτελεί κάτι νέο στο χώρο των ιδεών.
Αν είναι ωφέλιμο και προάγει, ή ζημιογόνο και καταστρέφει, τον δομιμένο θώρακα κοινωνικών αξιών.
Για να γίνει δυνατή αυτή η κίνηση και η ανταλλαγή σκέψεων απόψεων, ή οπτικών,πάνω στο όποιο θέμα, στην επιστημονική κοινότητα ,απαιτείται η ανενόχλητη διακίνηση των ιδεών,των υποθέσεων, ή των διαπιστώσεων.
Αυτή την δυνατότητα προσφέρει και περιφρουρεί το «Ακαδημαϊκό Άσυλο».
Δεν είναι ένα κατ’ εκτίμηση παρεχόμενο ευεργέτημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Ουσιαστικά είναι ο αιθέρας και το οξυγόνο, της παρεχώμενης στο επίπεδο αυτό παιδείας αλλά και εκπαιδεύσεως.
Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι στον ίδιο τον τίτλο «ακαδημαϊκό άσυλο» περιέχεται μία αντίφαση που δίνει το δικαίωμα,για την κατά το δοκούν διαχείριση , αυτού του, επιθυμούμενου ως απαραβίαστου, θεσμού.
Και αποσαφηνίζω.
Ο όρος «ακαδημαϊκό», στην βάση της παγκοσμιότητας της γνώσης, εξαφανίζει τα εθνικά ,πολιτικά και διοικητικά σύνορα.
Προσφέρει σε κάθε άνθρωπο το δικαίωνα πρόσβασης στην υπάρχουσα καταγεγραμμένη, ή προφορικά κυκλοφορούσα θεμελιωμένη ή παραγόμενη παντοειδής γνώση,αρκεί να έχει την ικανότητα και τον γνωσιακό εξοπλισμό να την κατανοήσει και την επιθυμία να την αφομοιώσει.
Ο όρος «άσυλο» αυτομάτως περιχαρακώνει και οριοθετεί με κάποια αυστηρότητα τον χώρο, μικραίνοντας πολύ το περιβάλλον μέσα στο οποίο επιτρέπεται να διακινηθούν οι όποιες ιδέες.
Προφανώς επιθυμεί να προστατεύσει τους γεννήτορές τους από την επικίνδυνη έκθεση στα ακατάλληλα ώτα και τους βραδυπορούντες νόες του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου,αλλά ταυτόχρονα επίσης , να έχει ανενόχλητη τον χρόνο, η ίδια η κοινότητα να μελετήσει τις ίδιες τις ιδέες βαθύτερα, να τις επεξεργαστεί και, να τις παρουσιάσει-προωθήσει όταν κρίνει ότι μπορεί, ή ότι πρέπει..
Κατανοώ ως ένα βαθμό την επιθυμία της ίδιας της επιστημονικής κοινότητας, που το γέννησε.
Επιθυμουσε την επίτευξη θεσμικής τουλάχιστος προστασίας της επιστημονικής σκέψης.
Γιατί;
Διότι , την εποχή που ξεκινούσε να αναπτύσεται η νεώτερη επιστημονική σκέψη, είχε να αντιμετωπίσει ένα μεσαίωνα.Μια τρομερή ιερά εξέταση που συνέτριβε κάθε νεωτερισμό ή προοδευτικότητα, που πίστευε ή θεωρούσε ότι απειλούσε την καταθλιπτική θεοφοβική επικυριαρχία του τυρανικού ιερατείου της καθολικής «εκκλησίας» της εποχής.
Άρα λοιπόν ήταν και συνεχίζει και στις μέρες μας να είναι πολύ σοβαρός ο λόγος ύπαρξης και η αποστολή του «ακαδημαϊκού ασύλου».
Σκοπός της παροχής τέτοιας περιφρούρησης της ποιότητας εκπαιδευτικής ζωής , σπουδών & αγωγής,είναι η προοπτική να στελεχωθεί το κοινωνικό σύνολο, από πεπαιδευμένους ανθρώπους-πολίτες με ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ικανούς να το προάγουν ,να το βελτιώσουν και να το αναπτύξουν.
Συνεπώς οτιδήποτε διαφορετικό συμβαίνει, εντός των χώρων των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, που ξεφεύγει από το πνευματικό-μορφωτικό & εκπαιδευτικό επίπεδο, ,και στριμώχνεται ύπουλα κάτω από την καταξεχειλωμένη αιγίδα του αποκαλούμενου σήμερα «ακαδημαϊκού ασύλου», καμία σχέση και καμία δικαιολογία, δεν έχει που να το εντάσσει αυτοδίκαια υπό την προστασία, και σαφώς δεν το καθαγιάζει.
Εξυπακούεται λοιπόν πως κάθε τι παρόμοιο ή σχετικό, πρέπει να εξετάζεται νηφάλια αλλά ταχύτατα, από τους αρμόδιους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου συμβαίνει, αμέσως μόλις διαπιστωθεί η δράση του και, πρέπει να απομακρύνεται άμεσα και δια συνοπτικών διαδικασιών, με διακριτικό τρόπο ώστε να μην διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ως εκ τούτου άμεσα, πρέπει να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός δίκαιος μεν,αλλά πολύ λογικά αυστηρός, του πλαισίου του ακαδημαϊκού ασύλου, θεσμικά και πρακτικά, με απόλυτη σαφήνεια διατυπώσεων των συντασσομένων ισχυόντων όρων, ώστε να αποφευχθούν αστοχίες, παραλήψεις, κενά, ακρότητες , πολιτικές σκοπιμότητες, ή ανορθόδοξες αντιεκπαιδευτικές δολιότητες.
Σπυρίδων Ιατράς
The post Σπυρίδων Ιατράς: Το ακαδημαϊκό άσυλο appeared first on ZANTETIMES.GR.