DOCUMENTONEWS.GR: Διαρκές σκάνδαλο | Εξαφάνισαν συνομιλίες της ΕΥΠ για το μεγάλο σκάνδαλο στο Ναυάγιο Ζακύνθου

Πολιτικοί, κρατικοί λειτουργοί και εισαγγελείς εμπλέκονται στην πολύκροτη δυσώδη «επένδυση» που παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες από το 2009 για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Ηδη από το 2009 και επί σχεδόν μια δεκαετία η ΕΥΠ είχε θέσει στο μικροσκόπιο τις ύποπτες κινήσεις εμπλεκομένων στο αποκαλούμενο σκάνδαλο του Ναυαγίου της Ζακύνθου, συνδέοντας τη μεγάλη απάτη του ξεπουλήματος ακόμη και δημόσιας γης με την καταστροφική πυρκαγιά στην Αναφωνήτρια. Οπως προκύπτει από έγγραφα-ντοκουμέντα που αποκαλύπτουμε σήμερα, επί διάφορων κυβερνήσεων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) η ΕΥΠ συνέλεγε πληροφορίες για τη διερεύνηση του οικονομικού σκανδάλου, αλλά πραγματοποιούσε και παρακολουθήσεις εμπλεκόμενων προσώπων. Η υπόθεση έπαψε να αποτελεί σκάνδαλο, αν και ήταν υπό έρευνα επισήμως από τη Δικαιοσύνη μόνο επί των ημερών της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπόθεση Ζακύνθου: ένα διαρκές και όχι στιγμιαίο σκάνδαλο, η μη ορθή διαχείριση και διερεύνηση του οποίου επί πολλά χρόνια, αφενός από πλευράς συγκεκριμένων κρατικών και πολιτικών παραγόντων, αφετέρου από πλευράς Δικαιοσύνης, η οποία όχι μόνο κωλυσιέργησε αλλά φέρεται να… απώλεσε και στοιχεία, αναδεικνύει ένα ζοφερό παρασκήνιο που καταδεικνύει τη συντονισμένη «απροθυμία» των αρμοδίων να χυθεί άπλετο φως στη δυσώδη αυτή ιστορία, προς ζημία του δημοσίου και προς όφελος μεγάλων ξένων συμφερόντων.

Το Documento φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα νέα, συγκλονιστικά στοιχεία για το σκάνδαλο της αγοραπωλησίας της έκτασης κοντά στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, για το οποίο έχουν ήδη παραπεμφθεί επτά εμπλεκόμενα πρόσωπα σε δίκη για σοβαρά κακουργήματα.

Οπως προκύπτει από απόρρητα πληροφοριακά δελτία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), τα οποία έχει στη διάθεσή του το Documento, από το 2009 ήδη οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν θέσει στο μικροσκόπιό τους τις απόπειρες ύποπτων επενδύσεων στη Ζάκυνθο και όσους ενεπλάκησαν αρχικά αλλά και στη συνέχεια. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Documento οι σχετικές επισυνδέσεις ήταν νόμιμες και δεν είχαν να κάνουν με λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά με έρευνα για πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη έπειτα από πληροφορίες που είχαν φτάσει στη χώρα μας από αμερικανικές υπηρεσίες και σήμαναν συναγερμό, αρχικά στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. Ωστόσο, αν και οι επίμαχες συνομιλίες και τα σχετικά πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ διαβιβάστηκαν το 2016 νομίμως στις εισαγγελικές αρχές, εντούτοις δεν συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία, ενώ είναι άγνωστο πού βρίσκονται σήμερα αλλά και γιατί δεν έχουν αποχαρακτηριστεί, αφού δεν πρόκειται για επισυνδέσεις που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια.

Οπως επίσης άγνωστο παραμένει γιατί η ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται σήμερα κατάπληκτη από το γεγονός των επισυνδέσεων του 2016 και επιχειρεί να συμψηφίσει την υπόθεση με το σημερινό σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, παρότι, όπως λένε οι αξιόπιστες πληροφορίες του Documento, η διοίκηση του Παναγιώτη Κοντολέων είχε ενημερωθεί πλήρως γι’ αυτές.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι αυτής της τόσο δυσώδους υπόθεσης.

Η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, ο εμπρησμός και η ΕΥΠ

Ηταν Αύγουστος του 2009 όταν στη Ζάκυνθο ξέσπασε πυρκαγιά στη θέση Αναφωνήτρια του Δήμου Ελατίων Ζακύνθου η οποία κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Στην ΕΥΠ σήμανε συναγερμός καθώς υπήρχαν μαρτυρίες κατοίκων για εμπρησμό. Η έρευνα έβγαλε λαβράκι. Η περιοχή που είχε κατακαεί είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών για αγορά 13.000 στρεμμάτων. Κατά τις πληροφορίες της ΕΥΠ, «η αγορά της γης θα γινόταν σε δύο χρόνια και η αξιοποίησή της σε περίπου 5-6 χρόνια», με μεγάλο μέρος της έκτασης να ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου. Σε πληροφοριακό δελτίο γινόταν επίσης αναφορά στον Γεώργιο Χάρο. Πρόκειται για τον πωλητή, φερόμενο ως ιδιοκτήτη της επίμαχης έκτασης 14.467,49 στρεμμάτων, η οποία εντέλει πουλήθηκε με ψευδείς συμβολαιογραφικές πράξεις κυριότητας το 2014 στην Pimana, και ένα από τα επτά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν πρόσφατα σε δίκη. Κατά τις πληροφορίες της ΕΥΠ, ο Χάρος, «ιδιοκτήτης καφέ στο χωριό της Αναφωνήτριας με οικονομικά προβλήματα», διαθέτει «αρκετή έκταση στην περιοχή» και «αναζητεί αγοραστή για την περιουσία του». Σε άλλο πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ, με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, σημειωνόταν ότι «ο Χάρος είχε έρθει σε επαφή με Ρώσους για να πουλήσει τις εκτάσεις».

Ενημέρωση ΗΠΑ για πιθανές σχέσεις με το ISIS

Οι παρακολουθήσεις συνεχίστηκαν και επί της επόμενης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Η υπόθεση είχε ήδη αρχίσει να απασχολεί τον Τύπο αλλά και τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο συνέβη και κάτι ακόμη. Οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές πως σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των υποψήφιων επενδυτών για το Ναυάγιο της Ζακύνθου πιθανότατα ξέπλενε χρήματα που σχετίζονταν με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός. Η αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ενημέρωσε αρμοδίως. Στο στόχαστρο της ΕΥΠ μπήκαν όσοι σχετίζονταν με την υπόθεση. Δηλαδή στέλεχος της εταιρείας Pimana, κρατικοί υπάλληλοι αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Μέσω αυτών η ΕΥΠ έπεσε πάνω και στον Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο μετέπειτα επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα υφυπουργός εμφανίζεται να έχει επαφές και συνομιλίες με ορισμένα από τα πρόσωπα που σήμερα κατηγορούνται για κακουργήματα. Χαρακτηριστικό είναι πληροφοριακό δελτίο του Σεπτεμβρίου του 2014 το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Documento. Σε αυτό ο Στ. Πιτσιόρλας κατονομάζεται ως «εκπρόσωπος της PIMANA». Κατά τις πληροφορίες της ΕΥΠ, ο Πιτσιόρλας «κατηγορούσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσώπησε την PIMANA και τον Γεώργιο Χάρο ότι δεν έκανε σωστό έλεγχο με αποτέλεσμα ο ίδιος να βρεθεί εκτεθειμένος».

Οι συνομιλίες Σαγιά και Πιτσιόρλα και η εμπλοκή τους

Στο μεταξύ η κυβέρνηση αλλάζει. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο του 2015. Ο Στ. Πιτσιόρλας τοποθετείται στο ΤΑΙΠΕΔ (άρα δεν απαγορεύεται η παρακολούθησή του λόγω βουλευτικής ή υπουργικής ιδιότητας) και ο Σπύρος Σαγιάς γενικός γραμματέας της κυβέρνησης. Η ΕΥΠ συνεχίζει να ερευνά το σκάνδαλο και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Πιτσιόρλας και Σαγιάς –φέρεται ως νομικός σύμβουλος επενδυτών– εμφανίζονται να συνομιλούν είτε με εκπρόσωπο της εταιρείας είτε με κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τα οποία τελικά παραπέμφθηκαν σε δίκη για το «Βατοπέδι της Ζακύνθου».

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για την επένδυση. Τον Ιούνιο του 2015 ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε ανάκληση της άδειας που είχε δοθεί τον Ιούλιο του 2014 από τον προκάτοχό του στην Pimana «για την απόκτηση με δικαιοπραξία εμπράγματων δικαιωμάτων κυριότητας, νομής και κατοχής» του νησιού Αγιος Ιωάννης στη Ζάκυνθο. Ο λόγος της ανάκλησης είχε να κάνει με την «ύπαρξη τυχόν δικαιωμάτων του Δημοσίου» αλλά και με λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και «εθνικής ασφάλειας» της χώρας. Είναι προφανές ότι οι επενδυτές αναζητούν πολιτική και όχι μόνο στήριξη.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Σπ. Σαγιάς συνομιλεί με στέλεχος της Pimana. Η ημερομηνία που αναφέρεται στο «άκρως απόρρητο» έγγραφο της ΕΥΠ είναι 22 Ιανουαρίου 2016. Κάποιες από αυτές, ένα μεγάλο κομμάτι, έχουν ήδη δημοσιευτεί. Κάποιες άλλες όχι• δημοσιεύονται σήμερα κι έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Ο Σαγιάς αναφέρεται σε ένα έγγραφο στο οποίο η «υπογραφή του είναι πλαστογραφημένη», ενώ εμφανίζεται ενοχλημένος προσωπικά με τον Πιτσιόρλα, λέγοντας ότι «έχει όμως ευθύνη γιατί μας έχει συστήσει απατεώνες».

Στη συνέχεια καταγράφεται συνομιλία Πιτσιόρλα με τον εκπρόσωπο συμβουλευτικής εταιρείας. Μεταξύ άλλων ο τελευταίος επισημαίνει ότι πήραν τον φάκελο από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γαληνό Μπρη «και μέσα βρήκαμε πλαστογραφημένα και παραποιημένα έγγραφα και ψάχνουμε να βρούμε πώς πήγαν εκεί».

Σε άλλη συνομιλία ο Σαγιάς φέρεται να είναι έξαλλος με τον Πιτσιόρλα καθώς, όπως υποστηρίζει, σύστησε στην εταιρεία «δικηγόρο απατεώνα». «Μπορεί να είναι φίλος σου αλλά είναι απατεώνας» λέει ο Σαγιάς στον Πιτσιόρλα, ενώ υποστηρίζει ακόμη ότι στέλεχος της Pimana του μετέφερε ότι ο Πιτσιόρλας τους σύστησε τον δικηγόρο επειδή είχε «πανικοβληθεί ότι θα πάμε φυλακή».

Συνομιλία Πιτσιόρλα με κατηγορούμενο τοπογράφο

Στις 24 Ιανουαρίου 2016 ο Πιτσιόρλας συνομιλεί με τον τοπογράφο Γιώργο Βασιλάκη. Πρόκειται για ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη για το σκάνδαλο της Ζακύνθου. Ο Βασιλάκης καλεί τον Πιτσιόρλα και τον ενημερώνει πως είναι στη Ζάκυνθο και ότι «την Τετάρτη το πρωί πήγε στον Εισαγγελέα». Ο Βασιλάκης φέρεται να έχει επαφές με γνωστό ποινικολόγο, «με τον Σαγιά και με τον δικηγόρο του Χάρου». Μάλιστα ο τελευταίος φέρεται να λέει στον Βασιλάκη πως «τα πιο επιβαρυμένα χαρτιά στη δικογραφία είναι του δικού του και του Χάρου, δηλαδή υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν υπάρχουν κτίσματα και τον ανησύχησε εν μέρει».

Δεν είναι και η μοναδική επικοινωνία του κατηγορουμένου σήμερα Βασιλάκη με τον Στ. Πιτσιόρλα που καταγράφεται από την ΕΥΠ. Στις 31 Ιανουαρίου ακολουθεί ακόμη μία. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, «ο Βασιλάκης ενημερώνει ότι έκανε την πράξη εκείνη με τη Γυφτοπούλου». Πρόκειται για την επίσης κατηγορούμενη σήμερα συμβολαιογράφο και ένα από τα επτά πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη. Η απάντηση Πιτσιόρλα σοκάρει. Με φυσικότητα απαντά στον Βασιλάκη «πως κάνουν μεγάλη προσπάθεια να μπει ο φάκελος στο αρχείο από την Εισαγγελία», ενώ εμφανίζεται να προσπαθεί να «καθαρίσει» και τον Βασιλάκη από πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

«Το άλλο το πειθαρχικό το δικό σου (του Βασιλάκη) στο ΤΕΕ κ.λπ. γίνεται μια προσπάθεια να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις» λέει στον Βασιλάκη ο Πιτσιόρλας, ενώ σημειώνει πως «το βασικό επί του συνόλου είναι να διαμορφωθεί μια άποψη που να πει ότι δεν υπάρχει δόλος».

Οι «συστάσεις» του τότε εισαγγελέα Αθανασίου

Εντυπωσιακά είναι και όσα αναφέρονται στα έγγραφα της ΕΥΠ για τον τότε επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτη Αθανασίου. Ο κατηγορούμενος σήμερα Βασιλάκης στη συνομιλία που είχε στις 24 Ιανουαρίου 2016 κάνει αναφορά στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου. Οπως αναφέρει, «όταν πήγε να πάρει τη δικογραφία ο κ. Αθανασίου στο κατώφλι του γραφείου του είπε “ξέρετε γιατί σας καλούμε, για τα θέματα των κτιρίων, δείτε τι θα πείτε να δώσετε εξηγήσεις”». Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε ο Βασιλάκης, ο Αθανασίου φέρεται επίσης να «του είπε την έκφραση εκ παραδρομής», κάτι που γνωστός δικηγόρος «ερμήνευσε ως καλό».

Ο Πιτσιόρλας απαντά στον Βασιλάκη «ναι» και στο τέλος «του αναφέρει πως αυτό το εκ παραδρομής είναι καλό». Η συνομιλία εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς τις ενέργειες του οικονομικού εισαγγελέα Αθανασίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες συνομιλίες, αν και διαβιβάστηκαν στην Οικονομική Εισαγγελία από την ΕΥΠ υπηρεσιακά, δεν χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, η εξήγηση του εισαγγελέα είναι ότι αυτό δεν έγινε επειδή δεν ήταν νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία. Σήμερα μάλιστα ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται.

Επιπλέον, ακόμη κι αν ο εισαγγελέας Αθανασίου είχε ενστάσεις να χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες συνομιλίες για λόγους νομιμότητας, σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης αρμόδιο για να αποφανθεί επί του θέματος είναι το δικαστικό συμβούλιο και όχι ο εισαγγελέας. Πολλώ δε μάλλον όταν το όνομα του ίδιου του τότε επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας εμφανίζεται μέσω τρίτων στις συνομιλίες και μάλιστα αναφέρεται ότι έκανε σύσταση σε εμπλεκόμενο πώς να κινηθεί στην υπόθεση. Το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει είναι τι έπραξε ο Π. Αθανασίου επ’ αυτού, καθώς με αυτή την αναφορά κάποιος ερευνώμενος από την Οικονομική Εισαγγελία σπίλωνε το όνομά του. Το Documento κάλεσε επανειλημμένα τηλεφωνικά τον Π. Αθανασίου για να μας μεταφέρει τη θέση του για τα ζητήματα που ανακύπτουν, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να μιλήσουμε μαζί του.

Η προϊσταμένη της Κτηματικής με Πιτσιόρλα

Ενα από τα εντυπωσιακά της υπόθεσης, από το οποίο επίσης εγείρονται ερωτήματα για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης, έχει να κάνει με όσα έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ για την εμπλοκή της προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Αγγελικής Ζουρμπάνου. Η τελευταία εμφανίζεται να συνομιλεί είτε με εκπροσώπους της Pimana είτε απευθείας με τον Στ. Πιτσιόρλα και γενικότερα να παίρνει εντολές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εταιρείας.

Στις 28 Ιανουαρίου 2016 ο εκπρόσωπος της Pimana εμφανίζεται να «επιπλήττει» τη Ζουρμπάνου λέγοντας ότι «κάποιος δεν πιέζει την Πάτρα για να μας δώσει αυτό το χαρτί που χρειάζονται». Η Ζουρμπάνου του απαντά «πως έχει μιλήσει με τον Πιτσιόρλα και “έχουν” βάλει από το γραφείο της αντιπροέδρου (σ.σ. δεν αναφέρει συγκεκριμένα) να μιλήσουν, αλλά αυτοί (σ.σ. η Πάτρα) δικαιολογούνται με το ότι έχουν δουλειά».

Σε επόμενη συνομιλία των δύο η Ζουρμπάνου συμβουλεύει τον εκπρόσωπο της Pimana να πάρει κάποιος (σ.σ. εκπρόσωπος της εταιρείας) στην Πάτρα και να ρωτήσει προς τι αυτή η καθυστέρηση. Του επισημαίνει ότι ο προϊστάμενός της «της είπε ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχει τελειώσει το θέμα, ωστόσο τον συμβουλεύει εκ νέου να πάρουν από την εταιρεία τηλέφωνο για να μη νομίζουν στη υπηρεσία της ότι ενδιαφέρεται η ίδια».

Την ίδια μέρα η Ζουρμπάνου ενημερώνει εκ νέου τον εκπρόσωπο της Pimana «ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με την Πάτρα». Του αναφέρει επίσης την ιδέα που έχει να προτείνει στον Πιτσιόρλα «να κάνουν οι δικηγόροι ένα αίτημα στο οποίο θα ζητούν τον λόγο της καθυστέρησης επίσημα». Η Ζουρμπάνου θα «αναφέρει στους συναδέλφους της ότι την πήρε ο δικηγόρος της εταιρείας και ότι υπάρχει φόβος η εταιρεία να στραφεί εναντίον τους (σ.σ. του δημοσίου)».

Σε άλλη συνομιλία την ίδια ημέρα μεταξύ της Ζουρμπάνου και της δικηγόρου η προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Ζακύνθου «της εξηγεί ότι θα πρέπει να κάνουν ένα χαρτί διότι δεν μπορεί η ίδια να τους ενοχλεί συνέχεια γιατί θα την υποψιαστούν». Επίσης ισχυρίζεται πως ο Πιτσιόρλας έχει βάλει τη γενική γραμματεία να πιέσει (αναφέρει όνομα) και εκείνος με τη σειρά του τον προϊστάμενό της.

Στις 29 Ιανουαρίου 2016 η Ζουρμπάνου εμφανίζεται να επικοινωνεί τηλεφωνικά ξανά με εκπρόσωπο της εταιρείας. Τον ενημερώνει ότι σε «συνομιλία της με τον Πιτσιόρλα ο τελευταίος της ανέφερε ότι υποσχέθηκε ο προϊστάμενος (δεν αναφέρει ποιος) να το έχουν ετοιμάσει έως τις 15 του μήνα. Επιπλέον του αναφέρει πως πήρε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου. Παρ’ όλα αυτά του ζητά να στείλουν το χαρτί που συμφώνησαν την προηγούμενη ημέρα.

Το πόρισμα Ζουρμπάνου υπέρ της εταιρείας

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η Ζουρμπάνου είχε αναλάβει μαζί με ακόμη ένα συνάδελφό της να συντάξουν πόρισμα για τμήμα της επίδικης έκτασης στη Ζάκυνθο. Το πόρισμα εκδόθηκε στις 16 Μαΐου 2016 αλλά κατέληγε σε δύο διαφορετικά συμπεράσματα. Το ένα ήταν ότι πιθανολογούνται δικαιώματα υπέρ του ελληνικού δημοσίου και το άλλο, αυτό που υπέγραφε η Αγγ. Ζουρμπάνου, ότι δεν προκύπτουν. Ωστόσο η Ζουρμπάνου στο πόρισμά της υπογράμμιζε ότι επιφυλάσσεται για την πιθανή ύπαρξη δικαιωμάτων που θα προκύψουν από τη χάραξη αιγιαλού και παραλίας, αποχαρακτηρισμούς ρεμάτων και από τυχόν απαλλοτριώσεις που μπορεί να έχουν γίνει και δεν γνωρίζει η υπηρεσία και οποιοδήποτε στοιχείο προκύψει από τη δικαστική απόφαση και δεν σχετίζεται με την εγκυρότητα της διαθήκης του Χάρου. Το τελικό πόρισμα βγήκε τον Φλεβάρη του 2017, αλλά η Ζουρμπάνου δεν συμμετείχε σε αυτό. Το πόρισμα κατέληγε ότι προβάλλονται δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου και υπήρχε εισήγηση για μη αναγνώριση της έκτασης ως ιδιωτικής και χαρακτηρισμό της ως δασικής έκτασης. Ωστόσο από τις συνομιλίες εγείρονται ερωτήματα για τη στάση της, όπως επίσης για το ποια θα ήταν η εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας για την ίδια εάν οι επίμαχες συνομιλίες είχαν συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Στο μικροσκόπιό της από το 2009 και για περίπου δέκα χρόνια είχε βάλει η ΕΥΠ τις ύποπτες κινήσεις προσώπων που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο του Ναυαγίου της Ζακύνθου, το οποίο συνδεόταν με τη μεγάλη απάτη του ξεπουλήματος ακόμη και δημόσιας γης μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αναφωνήτρια. Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε μεταξύ άλλων τον Στέργιο Πιτσιόρλα, πριν γίνει υπουργός, ο οποίος εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Pimana η οποία ήθελε να κάνει την επένδυση. Σε συνομιλίες ακούγεται και ο τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Σπύρος Σαγιάς, ο οποίος είχε επαφές με στελέχη της εταιρείας.

Πηγή: https://www.documentonews.gr

The post DOCUMENTONEWS.GR: Διαρκές σκάνδαλο | Εξαφάνισαν συνομιλίες της ΕΥΠ για το μεγάλο σκάνδαλο στο Ναυάγιο Ζακύνθου appeared first on ZANTETIMES.GR.