Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πρέπει να γίνει μια επικαιροποιημένη μελέτη στη παραλία του Ναυαγίου | Θα συμβεί κάτι και μετά θα τρέχουμε να αναζητούμε τους ενόχους

Τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα μας δείχνουν ότι ο σεισμός των 5,4 ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες βορειοδυτικά της Ζακύνθου, ήταν ο κύριος σεισμός.

Η επιστημονική μου ενασχόληση με τη Ζάκυνθο πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Το 1997 όταν και είχαμε τον μεγάλο σεισμό των 6,7 ρίχτερ νότια της Ζακύνθου, στα Στροφάδια, είχα επισκεφθεί το νησί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και είχαμε εγκαταστήσει φορητούς σεισμογράφους, για να παρακολουθήσουμε τις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονταν στη περιοχή της Λιθακιάς.

Για μια ακόμα φορά επισκέφθηκα πριν από λίγες ημέρες το νησί και με σκάφος έκανα τον περίπλου της Ζακύνθου. Φτάνοντας στη παραλία του Ναυαγίου, προς μεγάλη μου έκπληξη, παρατήρησα ότι ήταν υπερπλήρης από κόσμο, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν και σε σημεία κάτω από τα κατακόρυφα πρανή. Ακόμα και στο σημείο που είχε σημειωθεί η κατολίσθηση το 2018. Για αυτόν τον λόγο έκανα την ανάρτηση, μέσω της οποίας ευαισθητοποιήθηκε πολύς κόσμος. Η επισήμανσή μου για τα όσα είδα, βοήθησε τουλάχιστον να επαναδραστηριοποιήσουν κάποιοι τις οδηγίες και να εφαρμοστούν τα μέτρα της μελέτης Λέκκα. Είχαν καταπατηθεί οι οδηγίες και αυτό είναι δεδομένο, φαίνεται ξεκάθαρα από τις φωτογραφίες εκείνης της ημέρας που επισκέφθηκα την παραλία.

Τα πρανή στο Ναυάγιο είναι σχεδόν κατακόρυφα και δεν χρειάζεται να γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός για να έχουμε κατολισθήσεις. Το 2018 έγινε η κατολίσθηση χωρίς να έχει γίνει σεισμός, ο οποίος ακολούθησε ενάμιση μήνα μετά. Είχαμε τραυματισμούς και προκλήθηκε ένα μικρό τσουνάμι.

Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει τουρισμός, αλλά προέχει η ασφάλεια των πολιτών και για αυτό τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται. Η επικινδυνότητα από πλευράς φαινομένων είναι ένα πολυσύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα. Σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, και θυμίζω ότι η Ζάκυνθος και γενικότερα τα Ιόνια Νησιά, είναι η πιο σεισμογενής περιοχής της Ελλάδας, μπορεί να έχουμε και μεγάλες κατολισθήσεις με τραγικές συνέπειες.

Δεν είναι μόνο η παραλία του Ναυαγίου στην οποία έχουμε παρατηρήσει κατολισθήσεις και υπάρχει επικινδυνότητα. Για παράδειγμα, το ίδιο ισχύει και για την παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς, όπου και εκεί είχαμε κατολισθήσεις, αλλά ευτυχώς τον χειμώνα, χωρίς τουρίστες.

Πρέπει λοιπόν να τα εξετάσουμε όλα αυτά, να μην εφησυχάζουμε, γιατί κάποια στιγμή θα συμβεί κάτι και μετά θα τρέχουμε να αναζητούμε τους ενόχους. Θα πρέπει να γίνει μια επικαιροποιημένη μελέτη στη παραλία του Ναυαγίου, ώστε να δούμε όλα τα νέα δεδομένα.

Νομίζω ότι μέσα στα καθήκοντα της Επιτροπής διαχείρισης του Ναυαγίου, θα έπρεπε να είναι και η σύσταση προς τον Δήμο να τηρούνται τα μέτρα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, για κάθε επικινδυνότητα στα χωρικά όρια ενός Δήμου, υπεύθυνος είναι ο Δήμος.

Πηγή: https://stigmafm.gr

The post Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πρέπει να γίνει μια επικαιροποιημένη μελέτη στη παραλία του Ναυαγίου | Θα συμβεί κάτι και μετά θα τρέχουμε να αναζητούμε τους ενόχους appeared first on ZANTETIMES.GR.