Ελλάδα: Στη «μάχη» για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης οι δήμοι

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει ένα «θετικό παράδειγμα» εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας, μέσα από τους δημόσιους φορείς.

Κάθε φορέας θα αποφασίσει μόνος του τα μέτρα με τα οποία θα μειώσει κατά 10% την κατανάλωση.

Όλοι όμως πρέπει να ορίσουν έναν «ενεργειακό υπεύθυνο», που θα επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων.

Η κατανάλωση ενέργειας σε κάθε κτίριο πρέπει να καταγράφεται σε μία πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών.

Εκεί θα καταγραφεί κάθε μετρητής που αντιστοιχεί σε δημόσιο κτίριο, η κατανάλωση ρεύματος το 2019 και στο εξής θα καταγράφεται το ύψος της κατανάλωσης κάθε μήνα. Η σύγκριση αυτών των στοιχείων θα επιβεβαιώνει αν έχει γίνει όντως μείωση της κατανάλωσης ή όχι. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα τα συγκεντρώνουν και θα τα καταγράφουν στην πλατφόρμα οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όποιοι φορείς αποδεικνύεται ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας θα επιβραβεύονται με αύξηση των επιχορηγήσεων από τα κρατικά ταμεία. Αντίθετα, όσοι δε συμμορφωθούν με τη νέα πολιτική θα τιμωρούνται με «πάγωμα» νέων προσλήψεων και πρόσθετων χρηματοδοτήσεων. Τα όποια σχετικά μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα.

«Στους στόχους που έχουμε βάλει στους φορείς του Δημοσίου προβλέπεται και μπόνους. Θα προστίθεται το 10% της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας. Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% ως στόχο, θα ενισχυθούν κατά 5%», είπε ο υπουργός. «Θα αξιολογούνται βεβαίως και οι κατά τόπους συνθήκες», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη τύπου στις 7 Σεπτεμβρίου.

« Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο», προσέθεσε.

«Μουδιασμένη» αρχή

Οι ελληνικοί δημόσιοι φορείς αντέδρασαν καταρχάς μουδιασμένα στις εξαγγελίες. Όσο το μέτρο για τον ορισμό ενεργειακού υπευθύνου ήταν προαιρετικό, μόλις 221 από τους συνολικά 2.495 φορείς του δημοσίου είχαν ανταποκριθεί. Τώρα, ο ορισμός είναι υποχρεωτικός με βάση τη σχετική ΚΥΑ. 

Το euronews επισκέφτηκε το δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης, έναν από τους λίγους δήμους της Αττικής που έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο και είχαν προχωρήσει σε δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Ο δήμος Ελληνικού -Αργυρούπολης βρίσκεται ήδη σε καλή θέση για την επίτευξη των στόχων, αφού έχει αντικαταστήσει όλους τους λαμπτήρες οδικού φωτισμού με led, εξοκονομώνοντας 4.000 MW ετησίως. Παράλληλα, έχει αναβαθμίσει ενεργειακά το δημαρχείο και ένα παλιό δημοτικό σχολείο. Για αυτό, ιδέες όπως το σβήσιμο όλων των φώτων τις νυχτερινές ώρες αποκλείονται κατηγορηματικά.

Ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος, αλλά και ο ενεργειακός υπεύθυνος Φραγκίσκος Κοντορούσης μας εξηγούν τις ενέργειες που έχουν γίνει και τα νέα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.