Αποστολή στη Μύκονο: Γιάννης Καράγιωργας
Κάμερα – μοντάζ: Γιάννης Δόλας
Οκτώ το πρωί στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου. Οι ψαράδες επιστρέφουν από τ’ ανοιχτά με την ψαριά της ημέρας.
Χτυπάνε τα χταπόδια, απλώνουν τα αλιεύματα στους πάγκους και περιμένουν τους πελάτες.
Ο Ηλίας Αιγινίτης κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 40 χρόνια. Όπως λέει, τα φρέσκα θαλασσινά που πιάνουν οι ψαράδες της Μυκόνου δεν φτάνουν για τους χιλιάδες τουρίστες του νησιού.
«Κοιτάνε κι από αλλού να φέρουνε, δε φτάνουν τα ψάρια μας. Είναι λίγα. Αλλά κάτι γίνεται, εντάξει, προσπαθούμε όλοι μαζί να το παλέψουμε. Γιατί τα δικά μας ψάρια είναι και διαφορετικά. Ούτε πάγο, ούτε τίποτα. Εμείς ό,τι πιάσουμε το πουλάμε εδώ. Δεν υπάρχει δηλαδή την επόμενη μέρα να πουλήσεις ψάρι», λέει στο euronews.
Οι Μυκονιάτες που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό άμεσα όπως οι τουριστικοί επιχειρηματίες.
Στην πράξη όμως, οι μεγάλοι πελάτες των ψαράδων είναι τα εστιατόρια.
Ο Θοδωρής Κουκάς διευθύνει το μεγαλύτερο τυροκομείο του νησιού. Ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση το 2010, έχοντας σπουδάσει κτηνοτροφία, και κατάφερε να την αναπτύξει.
Το πελατολόγιό του είναι ευρύ. Πουλάει τα προϊόντα του σε εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων στη Μύκονο αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας.
Παρόλ’ αυτά, τα έξοδα συντήρησης μιας φάρμας στη Μύκονο είναι υψηλά.
«Καλλιεργούμε κι εμείς μια ποσότητα από τις ζωοτροφές που καταναλώνουμε, αλλά είναι πολύ μικρή σε σχέση μ’ αυτά που χρειαζόμαστε. Οπότε όλες σχεδόν οι ζωοτροφές έρχονται από εκτός Μυκόνου κι αυτό αυξάνει πάρα πολύ το κόστος. Το ότι είναι ένα νησί τουριστικό μας βοήθησε πολύ γιατί τα τοπικά σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία και γενικά τα μαγαζιά της Μυκόνου, μας αγκάλιασαν. Αγκάλιασαν όλη αυτή την προσπάθεια, κατάλαβαν και μόνοι τους ότι έχουμε να κάνουμε με πολύ ποιοτικά προϊόντα γιατί είναι μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής. Δηλαδή ξεκινάμε από το γάλα και μέχρι να φτάσει το προϊόν στο ράφι είναι μια πλήρως ελεγχόμενη κατάσταση. Κι έτσι είχαμε επιτυχία σ’ αυτό», εξηγεί ο Θοδωρής Κουκάς.