**_Αποστολή στη Μύκονο: Γιάννης Καράγιωργας
**Κάμερα, μοντάζ: Γιάννης Δόλας_**
Αν και για δεκαετίες ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς, μια κρίση σαν αυτή που επικρατεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο δε γίνεται να μην αφήσει έντονο το στίγμα της σε μια οικονομία σαν αυτή της Μυκόνου.
Το τελευταίο έτος δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που δυσκολεύθηκαν πολύ να τα βγάλουν πέρα. Μιλώντας στο euronews, ο ξενοδόχος Ανδρέας Φιορεντίνος προβλέπει αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο του τουρισμού: «Πιστεύω πως κανείς δεν μπορεί να αντέξει πάνω από δύο ή τρεις κακές σεζόν. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είχαμε μια πολύ θετική περίοδο δέκα ετών με συνεχή ανάπτυξη. Νομίζω πως από εδώ και στο εξής όροι όπως βιώσιμη ανάπτυξη, αειφόρος ανάπτυξη, φέρουσα ικανότητα θα μπουν στο επιχειρείν του νησιού και τα πράγματα θα είναι διαφορετικά – πιο ποιοτικά κατά τη δική μου άποψη».
Ξενοδοχεία και εστιατόρια στη Μύκονο επλήγησαν καίρια από την πανδημία και είδαν μεγάλες απώλειες. Όμως το νησί είναι επίσης διάσημο για τα beach club του και τα ολοήμερα πάρτι του. Το Super Paradise είναι παγκοσμίως γνωστό. Όμως η περυσινή σεζόν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Όπως λέει στο euronews ο διευθυντής του Δημήτρης Γραμμένος, «Ήταν πάρα πολύ δύσκολα για όλους, και για τους επιχειρηματίες και για τους εργαζομένους. Όσον αφορά στο κομμάτι της αβεβαιότητας για τη σεζόν που διανύουμε τώρα, υπήρχε μια μερίδα του προσωπικού που ενδεχομένως μπορεί και να κινήθηκε σε άλλους τομείς πέραν της φιλοξενίας, της εστίασης και εν γένει του τουρισμού».
Πέρυσι, το ελληνικό ΑΕΠ έχασε 6% από τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ωστόσο, ο τουρισμός, ο οποίος συμβάλει σχεδόν κατά 20% στην ελληνική οικονομία, αναμένεται να την ενισχύσει φέτος κατά 2% και κατά 4% το 2022.