Πως μια σαύρα μπορεί να επηρεάσει την Σεισμολογική παρακολούθηση της χώρας
Όπως γνωρίζετε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει αναπτύξει ένα πυκνό δίκτυο σεισμολογικών σταθμών σε όλη τη χώρα οι οποίοι συνδέονται μέσω τηλεμετρίας με το κεντρικό υπολογιστικό μας κέντρο στο Θησείο.
Την επόμενη εβδομάδα έχουμε προγραμματίσει την εγκατάσταση ενός νέου σεισμολογικου σταθμού στα Στροφάδια ο οποίος θα στέλνει τις καταγραφές του μέσω κινητής τηλεφωνίας στο υπολογιστικό μας κέντρο.
Ακούστε τώρα τι αντιμετωπίσαμε: ένας ιερομόναχος μας είπε ότι ένας βιολόγος που μελετά τη βιοποικιλότητα στο νησί αντιδρά στην εγκατάσταση του σεισμολογικού μας σταθμού γιατί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της κεραίας αποστολής των σεισμολογικών δεδομένων επηρεάζει τις σαύρες, ναι καλά ακούσατε τις σαύρες! Τώρα αν επηρεάζει την αναπαραγωγή τους η τους δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα θα τον ρωτήσω.
Λέω να βάλω ένα κλουβί με ένα ζευγάρι ιγκουάνα έτοιμο για αναπαραγωγή (αυτές τις σαύρες που έχουν τα pet shop) κοντά στο σεισμόμετρο μήπως και τον ηρεμήσω.
Λίγο έλειπε να μας πει ότι επηρεάζονται και τα καβούρια στα βράχια…
Με αφορμή τα παραπάνω θα σας διηγηθώ μία πραγματική ιστορία σχετική με τα Στροφάδια πριν 18 περίπου χρόνια όταν ήμουν καθηγητής (και δημιουργός από το μηδέν του σεισμολογικού εργαστηρίου) του Πανμίου Πατρών.
Μόλις είχα κάνει το μεγάλο λάθος να αφήσω τη καριέρα μου στην Ιαπωνία και να επιστρέψω στο Ελλαδιστάν της Ακαδημαϊκής αναξιοκρατίας και της ποδηγέτησης των ελεύθερων επιστημόνων βάζοντας τους διάφορες τρικλοποδιές και θεσμικά εμπόδια…
Τότε είχα αποφασίσει να έγκαταστήσω τον πρώτο σεισμολογικό σταθμό στα Στροφάδια λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής.
Θυμάμαι ότι είχα φορτώσει το φουσκωτό μου SEISMIC (εκτός από στολές και ψαροντούφεκα) με τσιμέντο, εργαλεία, αντένες σεισμόμετρα κλπ και ξεκίνησα από τη Πάτρα με προορισμό τα Στροφάδια. Όταν έφτασα ανοικτά από το Κατάκολο είδα να ξεπηδούν καπνοί από την κονσόλα με τα διάφορα όργανα.
Περιττό να σας πω ότι το SEISMIC ήταν φορτωμένο με πολλά μπιτόνια βενζίνη για να καλύψω τη διαδρομή και πίσω. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να πηδήξω στη θάλασσα γιατί αν έπιαναν φωτιά τα καύσιμα δε θα εύρισκαν ούτε ίχνος από Τσελέντη. Σαν ριψοκίνδυνος που είμαι αποφάσισα να δοκιμάσω να τη σβύσω και ευτυχώς τα κατάφερα μετά από πολύ προσπάθεια.
Η περιπέτεια όμως δεν τελείωσε εδώ, φθάνοντας στα νησιά σήκωσε καιρό, τα νερά ήταν βαθιά η άγκυρα ξέσειρε και το ένα πλευρικό μπαλόνι σκίστηκε. Έτσι επέστρεψα με τεράστια προσπάθεια στο Κατάκολο λόγω της φουρτούνας και με ένα μπαλόνι…..
Αυτά για να καταλάβετε ότι όταν βλέπετε το Τσελέντη με τη γραβάτα στο αποστειρωμένο περιβάλλον του γραφείου του ότι δεν είναι σεισμολόγος του σαλονιού που κινδυνολογεί εκ του ασφαλούς με αερολογίες για το ένα λεπτό δημοσιότητας.
Σε μερικές επόμενες αναρτήσεις μου θα σας αναφέρω περιστατικά από τη ζούγκλα της Παπούα από τα σύνορα Ινδίας Μιανμάρ με τους αντάρτες και άλλες περιοχές στα πλαίσια σεισμολογικών ερευνών.
Και επειδή τον τελευταίο καιρό έχετε την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με τον Εγκέλαδο στη χώρα μας, πλανάσθε πλάνην οικτρά. Σεισμούς είχαμε έχουμε και θα έχουμε για αυτό ΠΑΝΤΑ να τηρείτε τους κανόνες σεισμικής προφύλαξης.
Άκης Τσελέντης
The post Άκης Τσελέντης: Εγκατάσταση νέου σεισμολογικου σταθμού στα Στροφάδια | Πως μια σαύρα μπορεί να επηρεάσει την Σεισμολογική παρακολούθηση της χώρας appeared first on ZANTETIMES.GR.