150 χιλιάδες αλλοδαποί τουρίστες τον Ιούνιο ήλθαν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Ζακύνθου

Καλά φαίνεται ότι κινήθηκε ο τουρισμός τον Ιούνιο μήνα φέτος, ένα μήνα που σήμερα μας αποχαιρετά, και όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις, η Ζάκυνθος επανήλθε στα φυσιολογικά της δεδομένα όπως την προ κορονοϊού εποχή.

Οι αφίξεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζακύνθου κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019 δηλαδή ήλθαν 150.000 άτομα. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από τη fraport θα γίνουν γνωστά το επόμενο δεκαήμερο και ως συνήθως η εταιρεία δίνει αφίξεις-αναχωρήσεις μαζί.

Τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 156.000 αφίξεις και τον Ιούνιο πέρυσι είχαμε 44.000 αφίξεις.

Φέτος και σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα, στη Ζάκυνθο κυριαρχούν οι τουρίστες από τη Μ. Βρετανία και ακολουθούν από την Πολωνία και την Ολλανδία ενώ εντός των πρώτων ημερών του Ιουλίου αναμένουμε πτήσεις από το Ισραήλ.

Οι ξενοδόχοι

Ο ξενοδόχος και μέλος της επιτροπής τουρισμού Αντώνης Νικολουδάκης μίλησε στον –Ε- για την κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος και για τις δυσκολίες που υπάρχουν καθώς τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας ο κλάδος πέρασε δραματικές στιγμές με τα ξενοδοχεία κλειστά.

«Η ανάπτυξη της Ζακύνθου είναι εκρηκτική τα τελευταία 15χρόνια. Αυτό πρέπει να το δούμε και από τη θετική του πλευρά αλλά και από τις προκλήσεις που δημιουργεί. Βασικό στοιχείο είναι ότι μέσα από την ανάπτυξη του τουρισμού προέκυψε μία σημαντική ροή εισοδήματος στο νησί. Αυτό δεν είναι μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά και για τους παράλληλους κλάδους που κινούνται γύρω από τον τουρισμό, όπως είναι ο επισιτισμός, το εμπόριο, οι προμήθειες, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες κλπ. Ακόμα και το δημόσιο εισπράττει περισσότερα μέσα από τις εισφορές. Στα οικονομικά λοιπόν η εξέλιξη ήταν θετικότατη. Σε νησιωτικούς τόπους όπως η Ζάκυνθος που οι εναλλακτικές πηγές εισοδήματος είναι πολύ λίγες, είδαμε ότι είχαμε πολύ καλές οικονομικές εξελίξεις» είπε ο κ. Νικολουδάκης ο οποίος ακολούθως μίλησε για την ποιότητα του τουρισμού στο νησί μας..

«Ο τουρισμός δεν κινείται σε άλλο επίπεδο από αυτό που προσφέρουμε εμείς. Ο πελάτης δεν έρχεται να μας επιβληθεί αλλά μας επισκέπτεται με βάση το τουριστικό προϊόν που έχουμε χτίσει και το οποίο του προσφέρουμε. Άρα αυτό που μας πληρώνει είναι δίκαιο – κατ’ αναλογία -με αυτό που του παρέχουμε. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς πρώτοι μπορούμε να χτίσομε την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, τότε θα προσελκύσουμε καλύτερους πελάτες που θα χαλάνε περισσότερα χρήματα. Όμως εμείς πρέπει να προσφέρουμε προϊόν υψηλότερης ποιότητας. Να ανεβάσουμε τον πήχη και μετά να απαιτήσουμε να πληρώνεται η ποιότητά μας. Όπου έχει συμβεί αυτό έχουμε άμεσα αποτελέσματα και άρα εμείς πρέπει να κάνουμε το βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Ζάκυνθος είναι συνδεδεμένη με το μαζικό τουρισμό αλλά πρόκειται για μία ευθύνη των επιχειρηματιών πρώτα απ’ όλα. Δεν γίνεται να έρχεται ένας τουρίστας και να μας πληρώνει σε επίπεδο σεΐχη, αν εμείς δεν μπορούμε να του δίνουμε παροχές σε επίπεδο σεΐχη» ανέφερε ο κ. Νικολουδάκης.

Ερωτηθείς για τις αγορές που έχουν τα πρωτεία φέτος ο κ. Νικολουδάκης είπε: «Η κυρίαρχη αγορά συνεχίζει να είναι η βρετανική με ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 50% των αφίξεων, ακολουθεί η Πολωνία, η Ολλανδία και οι υπόλοιπες αγορές. Μπορούμε να απευθυνθούμε και αλλού και νομίζω ότι πρέπει να τα βλέπουμε σύμφωνα με την εισοδηματική τους ικανότητα και όχι την εθνικότητα, αφού κάθε χώρα της Ευρώπης έχει διαστρωματώσεις. Το περιθώριο είναι τεράστιο και μπορούμε να στοχεύουμε στις κατηγορίες που για τη Ζάκυνθο είναι ελκυστικές.

Σήμερα η Ζάκυνθος λειτουργεί με εξαιρετική πληρότητα και αυτή είναι μία πρώτη νίκη μετά από δύο χρόνια κρίσης λόγω του κορονοϊού. Ο τομέας μας έχει υποστεί τεράστια κόπωση και χρειάζεται στήριξη . Για τρία απορροφά διαρκώς όλες τις αυξήσεις χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις τιμές του».

Τέλος για τα οικονομικά δεδομένα ο κ.Νικολουδάκης σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια τύχαμε σημαντικής υποστήριξης από τον κυβερνητικό χώρο με σειρά χρηματο-οικονομικών εργαλείων που μας επέτρεψαν να επιβιώσουμε όπως οι επιστρεπτέες και οι αναστολές πληρωμών. Τώρα επιστρέφουμε σε μία κανονική λειτουργία και προσπαθούμε να κλείσουμε τις παλιές πληγές. Φέτος δεν θα είναι χρονιά ανάπτυξης την οποία ανάπτυξη βλέπουμε να επιστρέφει από το 2023. Η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει και να αντιμετωπίσει τον τουριστικό κλάδο σαν έναν κλάδο που υποφέρει από την κρίση του κορονοϊού».

Πηγή: https://ermisnews.gr

The post 150 χιλιάδες αλλοδαποί τουρίστες τον Ιούνιο ήλθαν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Ζακύνθου appeared first on ZANTETIMES.GR.