Γερμανία: Έρευνα για πρακτικές καρτέλ στα καύσιμα

Δυσφορία προκαλεί στους πολίτες όλης της Ευρώπης η άνοδος στις τιμές των καύσιμων.

Στη Γερμανία, η οργή των πολιτών για τα ακριβά καύσιμα έχει ανοίξει τη συζήτηση για επιβολή μέτρων κατά των πετρελαϊκών εταιρειών.

Η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τους φόρους στα καύσιμα από την πρώτη Ιουνίου, ωστόσο οι τιμές δεν έχουν κατέβει αναλόγως.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σκοπεύει, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου, να επιστρατεύσεις την Αρχή Ανταγωνισμού της Γερμανίας για να εντοπίσει τυχόν πρακτικές καρτέλ και να πολεμήσει τα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την εντεινόμενη κριτική για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές της βενζίνης. Οι πέντε μεγάλες εταιρείες (Shell, BP-Aral, Esso, Jet και Total) έχουν αυξήσει παράλληλα τις τιμές. Η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τους φόρους στη βενζίνη και το ντίζελ για τρεις μήνες από την 1η Ιουνίου, αλλά οι αναλύσεις – και πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – δείχνουν ότι οι τιμές δεν έχουν πραγματικά πέσει.

Θεωρητικά, η τρίμηνη φορολογική μείωση θα έπρεπε να έχει μειώσει τις τιμές στα βενζινάδικα έως και 0,35 ευρώ ανά λίτρο. Αλλά αυτό σίγουρα δεν έχει συμβεί, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Χάμπεκ, κατηγόρησαν τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ότι απλώς έβαλαν στην τσέπη ένα απροσδόκητο κέρδος που χρηματοδοτείται από φόρους.

Ο  Γερμανός υπουργός Οικονομίας εικάζει ότι το μισό από το όφελος της μείωσης της φορολογίας μετακυλίεται στους καταναλωτές. Ο οικονομολόγος Johannes Schwanitz του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών FH στο Münster, υπολόγισε ότι οι εταιρείες πετρελαίου κρατούν για τον εαυτό τους πάνω από τα δύο τρίτα της φορολογικής έκπτωσης.

Ιταλία: «Κόβουν» τις διακοπές

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις, η μέση τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει πλέον τα δύο ευρώ το λίτρο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών δήλωσε ότι οι Ιταλοί πολίτες αναγκάζονται να περικόψουν τις διακοπές τους για να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης πολιτικοί και περιβαλλοντολόγοι ζητούν να μειωθούν τα όρια ταχύτητας και να επιβληθούν περιορισμοί στην χρήση αυτοκινήτων, κυρίως στα κέντρα των μεγάλων πόλεων για να μειωθεί η ζήτηση για καύσιμα.

Ελλάδα: Μέτρα από τον Ιούλιο

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των καυσίμων, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο και για τρεις μήνες, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Οι έως σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.