Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Λέοντα Ζακύνθου: Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την ελλιπή υδροδότηση του χωριού μας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς 20/5/2022

  • Υπουργό Εσωτερικών

  • Περιφερειάρχη και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

  • Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζακύνθου

Κύριοι,

Εμείς οι κάτοικοι του χωριού Αγίου Λέοντα Ζακύνθου , με πάνω από 400 μονίμους κατοίκους, με μεγάλη κτηνοτροφία και άλλες γεωργικές καλλιέργειες, με δεκάδες επιχειρήσεις- ταβέρνες, εστιατόρια, φούρνους, τυροκομείο, ελαιοτριβείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την ελλιπή υδροδότηση του χωριού μας, γιαυτό και με το Υπόμνημά μας αυτό, εκφράζουμε, έντονη διαμαρτυρία προς κάθε αρμόδιο και απαιτούμε την άμεση λύση του προβλήματος.

Σε κανονικές συνθήκες δίνεται νερό στο χωριό μας 2 φορές την εβδομάδα από δυο ώρες την κάθε φορά. Το καλοκαίρι μειώνεται η υδροδότηση σε 1 φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες, στα δε σπίτια που είναι σε υπερυψωμένα σημεία ,δεν φτάνει ποτέ το νερό λόγω έλλειψης πίεσης, σε επιχειρήσεις, όπως το τυροκομείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες στις παραλίες Λιμιώνα και Ρόξα και στον οικισμό Φτερίνι δεν υπάρχει υδροδότηση.

Δικαιολογίες πολλές κάθε φορά που κόβεται το νερό π.χ για βλάβες στο δίκτυο κλπ. Ενώ εδώ δίπλα μας στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο χωριό Καμπί παρά τις αναφερόμενες σε μας “βλάβες”, εκεί δεν κόβεται ποτέ το νερό.

Τελευταία σταμάτησε να έρχεται νερό στα σπίτια μας για 40 ημέρες λόγω μη πληρωμής του ρεύματος από την ΔΕΥΑΖ.

Να τονίσουμε ότι με αυτές τις ποσότητες που μας δίνουν πρέπει οι κάτοικοι του Αγίου Λέοντα να καλύψουμε την λάτρα του σπιτιού μας, και την ατομική υγιεινή μας, να ποτίσουμε τα ζώα μας και αν υπάρχει να ρίξουμε και λίγο στην γλάστρα με τα λουλούδια και βεβαίως να λειτουργήσουν οι δεκάδες επιχειρήσεις του χωριού και τα ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα.

Να σημειώσουμε και το σπουδαιότερο ότι το δίκτυο είναι ακατάλληλο και απαρχαιωμένο και πρωτίστως ανθυγιεινό και καρκινογόνο. Σε πολλά σημεία του υπάρχουν ακόμα αμιαντοσωλήνες.

Οσο για την ποιότητα του ,είναι εντελώς ακατάλληλο , υφάλμυρο , μυρίζει βάλτος, καμμία επεξεργασία σε ότι αφορά την χλωρίωση και την αντιμικροβιακή επεξεργασία του.

Είναι ένα νερό επικίνδυνο για την δημόσια υγεία των κατοίκων.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει του κατοίκους του χωριού για πόσιμο και για την κουζίνα τους να προβαίνουν στην αγορά εμφιαλωμένου νερού, όσο για την κάλυψη των ελλείψεων από τη ΔΕΥΑΖ λόγω των διακοπών του νερού αγοράζουμε νερό από τους νερουλάδες , με υψηλό αντίτιμο από 60 έως 120 ευρώ το βυτίο. Ενώ εκεί που δεν υπάρχει δίκτυο πληρώνουν “χρυσάφι” το νερό.

Είμαστε δηλαδή τριπλά ζημιωμένοι, γιατί πληρώνουμε το Δήμο για ένα νερό που δεν έρχεται, πληρώνουμε τα βυτία και πληρώνουμε και εμφιαλωμένα. Ενώ το ενταγμένο από το 2017 στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργο “ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ-ΛΟΥΧΑ-ΓΥΡΙ-ΑΓ.ΛΕΟΝΤΑΣ” ,προυπολογισμού 2 εκατ. Ευρώ ακόμα δεν έχει αρχίσει με διάφορες κωλυσιεργίες και το πρόγραμμα λήγει το 2023.

Ενα μεγάλο ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Γιατί το χωριό μας και τα άλλα ορεινά χωριά της Ζακύνθου έχουν τέτοια αντιμετώπιση από όλους τους υπεύθυνους , Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση.

Αναρωτιόμαστε , ποιες άλλες προτεραιότητες έχετε σε δημόσια έργα, σε ένα νησί που φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, αν όχι το νερό; Το νερό το πιο αναγκαίο αγαθό για τον πολιτισμό και εν τέλει για την ανθρώπινη επιβίωση.

Εκτός και αν το νερό από δημόσιο αγαθό , θέλετε να το μετατρέψετε σε εμπόρευμα και να πλουτίζουν ορισμένοι ιδιώτες στις πλάτες του λαού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάρετε υπόψη σας την διαμαρτυρία μας και θα πάρετε μέτρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

Σε κάθε περίπτωση , εμείς θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν μένουμε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας ψεύτικες υποσχέσεις.

Το νερό μας αφορά.

Αφορά τη ζωή μας, τα παιδιά μας, τα ζώα μας, την επιβίωσή μας, γιαυτό παλεύουμε και απαιτούμε:

  1. Να ξεκινήσει τώρα το έργο ““ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ-ΛΟΥΧΑ-ΓΥΡΙ-ΑΓ.ΛΕΟΝΤΑΣ”
  2. Δίκτυο νερού δημόσιο, που να μας παρέχει καθαρό νερό τρεχούμενο όλο το 24ωρο, σε όλα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις του χωριού.
  3. Να ξεκινήσουν τώρα τα έργα, αλλαγή του παλαιού δικτύου και επέκτασή του όπου δεν φτάνει μέχρι τώρα στον οικισμό ΦΤΕΡΙΝΙ, στο τυροκομείο, παραλίες Λιμιώνας και Ρόξα , όπου λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις και σε κάθε σπίτι και επιχείρηση που μέχρι σήμερα δεν φτάνει το δίκτυο.
  4. Να αξιοποιηθούν οι εγκαταλελειμμένες υδατοδεξαμενές και η γεώτρηση που υπάρχει στη θέση Χόρτο και να συνδεθούν με το δίκτυο ( αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρόμος προς τη γεώτρηση είναι δύσβατος και παρόλο που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα διάνοιξης και ασφαλτόστρωσης προ 5ετίας ακόμα δεν εχει αρχίσει).
  5. Για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού να αξιοποιηθούν και να μπουν σε ενιαίο δίκτυο οι πηγές άφθονου νερού που υπάρχουν στο νησί όπως Κυψέλη, Γερακαρία, Καλλιθέας, Αγίας Μαρίνας, Πηγαδάκια, Γαλάρο, Λιθακιάς, Κερίου κλπ.
  6. Να φτιαχτούν ταμιευτήρες νερού που θα διευκολύνουν την συλλογή, την διανομή και υφαλμύρωση, την χλωρίωση και την αντιμικροβιακή επεξεργασία του νερού.

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και θα αγωνιστούμε για να το αποκτήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

The post Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Λέοντα Ζακύνθου: Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την ελλιπή υδροδότηση του χωριού μας appeared first on ZANTETIMES.GR.