Υπόθεση Βαλίεβα: Η Διεθνής Ένωση Πατινάζ αυξάνει το ελάχιστο όριο ηλικίας για συμμετοχή στους αγώνες

Η Διεθνής Ένωση Πατινάζ (ISU) θα αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας για τους αγωνιζόμενους από 15 σε 17 έτη, για να προστατεύσει τη «σωματική και ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευημερία των αθλητών».

Η ελάχιστη ηλικία θα είναι 16 ετών για τη σεζόν 2023-24 και 17 ετών για το 2024-2025.

Ο πρόεδρος της ISU Jan Dijkema χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική» αφού 100 χώρες υποστήριξαν την αλλαγή, με μόλις 16 να ψηφίζουν κατά.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 στο Μιλάνο δεν θα επιτρέπονται οι συμμετοχές για αθλητές κάτω των 17 ετών.

«Η ζωή ενός αθλητή είναι σύντομη και έντονη, η εμπειρία του σε αυτή τη σύντομη φάση θέτει τη βάση για το υπόλοιπο της ζωής του – σωματικά, πνευματικά συναισθηματικά», δήλωσε ο Καναδός αθλητής και μέλος της Επιτροπής Αθλητών της ISU, Έρικ Ράντφορντ.

Η απόφαση έρχεται μετά την υπόθεση της Καμίλα Βαλίεβα[1] στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Ρωσίδα Βαλίεβα, τότε 15 ετών, αποκλείστηκε προσωρινά αφού βρέθηκε θετική σε έλεγχο για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ποια ήταν η υπόθεση Valieva;

Σε ηλικία 15 ετών, όταν διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον Φεβρουάριο, η Βαλίεβα θριάμβευσε αρχικά αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε δύο τετραπλές περιστροφές στον αέρα και κέρδισε με την εθνική Ρωσίας το χρυσό στο ομαδικό.

Όμως, η Ρωσίδα αθλήτρια κατηγορήθηκε ότι βρέθηκε θετική τον Δεκέμβριο στην ουσία τριμεταζιδίνη που έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ από το 2014 καθώς βοηθάει τους αθλητές να ξεπεράσουν το άγχος και την πίεση των αγώνων.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (Cas) της επέτρεψε να αγωνιστεί[2] μετά από μια σειρά προσφυγών και εκ νέου προσφυγών, καθώς έκρινε«εξαιρετικές τις περιστάσεις» σχετικά με την ηλικία της και το χρόνο του αποτελέσματος της δοκιμής, που ήρθε κατά τη διάρκεια των Αγώνων και σχεδόν έξι εβδομάδες μετά τη λήψη του δείγματος. Το δικαστήριο είπε επίσης ότι η Βαλίεβα θα υφίστατο “ανεπανόρθωτη ζημιά” εάν δεν της επιτρεπόταν να αγωνιστεί.

Όμως η Βαλίεβα έφυγε από τους αγώνες δακρυσμένη μετά από πολλά παραπάτηματα και πτώσεις στο ατομικό που την οδήγησαν στην τέταρτη θέση.

Η μεταχείριση της έφηβης από τους προπονητές αμφισβητήθηκε επίσης, με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ να περιγράφει ως «ανατριχιαστική» την έλλειψη συμπαράστασης μετά τα λάθη της .

Η υπόθεση ντόπινγκ δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Η ρωσική υπηρεσία καταπολέμησης του ντόπινγκ (Rusada) έχει στη διάθεσή της έξι μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης της παράβασης για να καταλήξει σε απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τον Αύγουστο.

Τα μετάλλια για το ομαδικό δεν έχουν ακόμη απονεμηθεί, με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ ο Καναδάς ήρθε τέταρτος.