Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Στη λέξη αρθρίτιδα το μυαλό μας αμέσως σκέφτεται προβλήματα τρίτης ηλικίας. Κι όμως, υπάρχει κι ένα είδος αρθρίτιδας που μπορεί να «επισκεφθεί» άτομα κάθε φύλου και ηλικίας. Η αρθρίτιδα αυτή ονομάζεται «ρευματοειδής αρθρίτιδα» και ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ας μάθουμε, λοιπόν, πώς εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ως αυτοάνοσο νόσημα, προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Αποτελεί μια χρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις του ασθενούς. Οι αρθρώσεις αυτές βρίσκονται στα χέρια, τα πόδια και τους καρπούς.

Η διαφορά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με της οστεοαρθρίτιδας βρίσκεται στο ότι η πρώτη μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το συγκεκριμένο είδος αρθρίτιδας επηρεάζει τον αρθρικό θύλακο των αρθρώσεων, δημιουργώντας μεγάλης έκτασης οιδήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Όπως είναι λογικό, ο πόνος και το πρήξιμο στις αρθρώσεις, αποτελούν τα πρώτα «καμπανάκια» της πάθησης. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκαμψία, η κόπωση, η απώλεια βάρους, αλλά και συμπτώματα γρίπης, όπως είναι ο πυρετός και οι εφιδρώσεις. Συχνά εμφανίζονται και συμπτώματα κατάθλιψης στους πάσχοντες, γεγονός που περιπλέκει τη διάγνωση.

Δεν έχουν όλοι οι πάσχοντες την ίδια σειρά συμπτωμάτων. Στα πρώτα στάδια της νόσου, η εξέλιξη είναι αργή, κι έτσι δεν προκαλείται ιδιαίτερη ανησυχία στους ασθενείς. Μερικές αρθρώσεις πρήζονται κατά διαστήματα, ενώ η δυσκαμψία είναι περισσότερο αισθητή το πρωί.

Μια μερίδα ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζει ταχεία εξέλιξη της νόσου, με πόνο σε πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα, σοβαρή δυσκαμψία και δυσκολία πραγματοποίησης των καθημερινών ασχολιών.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αφού ο ορθοπεδικός μας μας κάνει μια ακριβή διάγνωση, τότε θα κρίνει και τον τρόπο θεραπείας. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές: η συντηρητική θεραπεία και η χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία

Τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Τα στεροειδή φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο κι επιβραδύνουν τη βλάβη των αρθρώσεων. Μόνο ο ορθοπεδικός μας μπορεί να μας τα προτείνει.

Τα αντιρευματικά φάρμακα επιβραδύνουν την εξέλιξη της αρθρίτιδας και σώζουν τις αρθρώσεις και άλλους ιστούς από μόνιμη βλάβη.

Χειρουργική θεραπεία

Μπορεί να χρειαστεί μια μικρή επέμβαση, όπως η απελευθέρωση νεύρου, αλλά και κάποια σοβαρότερη. Όσον αφορά το γόνατο, που πλήττεται περισσότερο από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η πιο οριστική θεραπεία της νόσου είναι η αρθροπλαστική γόνατος. Κατά την αρθροπλαστική γόνατος, ο χειρουργός αφαιρεί τα κατεστραμμένα μέρη της άρθρωσης και προσθέτει μια πρόθεση από μέταλλο και πλαστικό. Είναι μια πλήρως ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης, αφού τα αποτελέσματά της έχουν διάρκεια.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση. Κι αν αυτή δεν γίνει έγκαιρα, οι λύσεις, πλέον, είναι σύγχρονες για οποιαδήποτε ασθένει ακόμα και για την αρθροπλαστική ισχίου.

The post Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται; appeared first on ZANTETIMES.GR.