Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Συνοριακό επεισόδιο – Συνδρομή από τον Πούτιν ζήτησε ο Πασινιάν

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απηύθυνε γραπτό αίτημα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για παροχή στρατιωτικής βοήθειας λόγω της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στην επαρχία Σιούνικ, στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής της Αρμενίας, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Νικόλ Πασινιάν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι Αζέροι στρατιωτικοί θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Αρμενίας, όμως αυτό συνέβη μόνο εν μέρει, «παρά τα συμφωνηθέντα σε υψηλό επίπεδο», γι’ αυτό και δεν έθεσε το θέμα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τη Ρωσία νωρίτερα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Ν.Πασινιάν επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και «οι προσεγγίσεις μας για το πρόβλημα ήταν ουσιαστικά ταυτόσημες», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης.

«Στο βαθμό, που η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε πλήρως, σήμερα απευθύνθηκα στον πρόεδρο της Ρωσίας βάσει του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας του 1997 και του Συμφώνου για τη αρμενο-ρωσική στρατιά σχετικά με την παροχή μεταξύ άλλων στην Αρμενία στρατιωτικής βοήθειας», ανέφερε ο Ν.Πασινιάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Γαλλία εξετάζει τη δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα της επαρχίας Σιούνικ στο ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και ότι το Παρίσι είναι στο πλαίσιο εντολής του ΟΗΕ έτοιμο να παράσχει στην Αρμενία στρατιωτική βοήθεια.

Kατά τον Ν.Πασινιάν οι διαβουλεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχιστούν και το Σάββατο, ενώ εντάχθηκαν σε αυτές και εκπρόσωποι της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης, οι οποίοι «παρουσίασαν χάρτες εργασίας, σύμφωνα με τους οποίους τα εδάφη, τα οποία κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στη ζώνη ελέγχου του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας», δηλαδή της μετασοβιετικής αμυντικής ένωσης, που συνενώνει έξι χώρες, τη Ρωσία και τις στενότερες συμμάχους της, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο της επαρχίας Σιούνικ κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ν.Πασινιάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν «υπογράμμισε την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης όλων των προβλέψεων των δηλώσεων των ηγετών Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από 9 Νοεμβρίου 2020 και 11 Ιανουαρίου 2021, πρωτίστως ως προς το μέρος της απαρέγκλιτης τήρησης του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου σημειώνεται επίσης ότι: «Από ρωσικής πλευράς επιβεβαιώθηκε η διάθεση συνέχισης των δραστήριων μεσολαβητικών προσπαθειών και η υποστήριξη της στενής επαφής με το Γερεβάν και το Μπακού προς το συμφέρον της διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή. Ο Νικόλ Πασινιάν, αφού εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον πρόεδρο της Ρωσίας, τάχθηκε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου και της συνεργασίας, έτσι ώστε όλα τα προβλήματα, που προκύπτουν, να επιλύονται αποκλειστικά με ειρηνικά, πολιτικο-διπλωματικά μέσα».

Τί προκάλεσε τη νέα ανάφλεξη στην περιοχή

Την Τετάρτη 12 Μαΐου το υπουργείο ‘Αμυνας της Αρμενίας κατήγγειλε τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι με πρόσχημα την «οριοθέτηση της συνοριογραμμής» προωθήθηκαν εντός του αρμενικού εδάφους σε ορισμένα σημεία της επαρχίας Σιούνικ και προχώρησαν σε «σχεδιασμένη προβοκάτσια». Η αρμενική εισαγγελία άσκησε δίωξη για την παραβίαση των συνόρων του κράτους και το ζήτημα απασχόλησε τους υπουργούς Εξωτερικών Αρμενίας και Ρωσίας Αρά Αϊβαζιάν και Σεργκέι Λαβρόφ κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία.

Το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε έκπληξη για τις «προκλητικές δηλώσεις της Αρμενίας» και κάλεσε να μην οξύνεται αβάσιμα η κατάσταση στην περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι η ηγεσία της Συνοριοφυλακής του Αζερμπαϊτζάν διεξάγει από τις 12 Μαΐου συνομιλίες με τους ομολόγους της στην Αρμενία για τη διευθέτηση της κατάστασης στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε για το θέμα και με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Η Αρμενία απέκτησε εκ νέου σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στην επαρχία Σιούνικ έπειτα από την παραχώρηση σε αυτό τριών περιφερειών (Κελμπατζάρ, Λατσίν και Αγκντάμ), που είχε υπό τον έλεγχό της έως την σχετική τριμερή συμφωνία Ρωσίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν της 10 Νοεμβρίου 2020, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες, που είχαν ξεσπάσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Παρακολουθεί στενά» η Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και αναμένουν ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του από την περιοχή, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ.

Η Ρωσία έστειλε μια ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή πέρσι το φθινόπωρο για να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός μετά τη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Μόσχα έχει ισχυρούς δεσμούς με το Γερεβάν, έχει συνάψει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την αρμενική κυβέρνηση και διατηρεί μια στρατιωτική βάση στην Αρμενία, ωστόσο ταυτόχρονα έχει και φιλικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.