Μητσοτάκης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων

Στην εκτίμηση ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών σχετικά με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα καμφθούν προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μια συμφωνία που «θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την ΕΕ από τη Ρωσία» είναι κοντά. «Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα είναι το ενεργειακό. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, οι πολύ υψηλές τιμές ενέργειας συνεπεία των υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικου αερίου «δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσες» τις ευρωπαϊκές προτάσεις ως προς το RepowerEU, «το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του RRF (Recovery and Resilience Facility, Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας)».

«Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, έτσι ώστε να συγκρατήσει στο μέτρο του εφικτού τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, η πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν πληρώσει τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς ρεύματος από τις αρχές του 2022 θα ανοίξει εντός του επόμενου 15ημέρου, ενώ «από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά, έτσι ώστε πρακτικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες».

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως θα ενημερώσει τους εταίρους «για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου». «Είμαστε μια χώρα, η οποία έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτελεσματικότερη αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμες σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πελεκάνος: Οι κυρώσεις να πλήττουν τη Ρωσία περισσότερο από όσο πλήττουν την ΕΕ

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στη σύνοδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος σημείωσε ότι επί του παρόντος «διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες ως στόχο έχουν να αυξήσουν την πίεση προκειμένου να τερματιστεί η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας». Ο κ. Πελεκάνος επεσήμανε ότι η Κύπρος συμμετέχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις με γνώμονα τη βιωσιμότητα των κυρώσεων και το ότι «θα πρέπει να επιφέρουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις στη Ρωσία από ότι στα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Είμαστε αισιόδοξοι πως τελικά θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία, η οποία ακολούθως θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ως προς τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον των ευρωπαίων ομολόγων του τις νέες παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων αλλά και γενικότερα την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης και τις αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους «για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για άρση του αδιέξοδου, μεταξύ άλλων μέσω της επιστολής που είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα συνδράμουν στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η διαιώνιση του στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός, ούτε βεβαίως της ίδιας της τουρκοκυπριακής κοινότητας».