Ο επιθεωρητής παγετώνων Αντρέας Νίτελ και ο συνάδελφός του μετρούν το στρώμα χιονιού στο ορεινό συγκρότημα Ανκοχέλ στην Αυστρία λίγες ημέρες πριν φύγει ο Μάιος.
Οι παγετώνες της Αυστρίας είναι πιθανό σύντομα να αποτελούν παρελθόν. Μέχρι το τέλος του αιώνα, όλοι οι παγετώνες στη χώρα των Άλπεων θα έχουν λιώσει, σύ μφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Εν μέρει ευθύνονται οι εξαιρετικά ζεστές ημέρες της άνοιξης, όπως της φετινής, λέει ο Αντρέας Νίτελ. Εδώ και 35 χρόνια, μετράει τους παγετώνες στα βουνά Ανκοχέλ. Πιο πρόσφατα, το προστατευτικό κάλυμμα από χιόνι στον παγετώνα ήταν μόνο το μισό πάχος από το συνηθισμένο.
«Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει αυτό που μετράμε εδώ και δύο δεκαετίες – ότι ο ρυθμός υποχώρησης (του παγετώνα) επιταχύνεται. Στις αρχές Απριλίου, η χιονοκάλυψη στις γλώσσε του παγετώνα έχει ήδη λιώσει σε τέτοιο βαθμό που ο ήλιος τον διαλύει άμεσα. Οποιεσδήποτε προσπάθειες να αντιμετωπιστεί αυτό δεν θα είναι αρκετές για να το σταματήσουν», δηλώνει στο euronews ο επιθεωρητής παγετώνων, Αντρέας Νίτελ.
Ακόμη και οι δραστικές μειώσεις του διοξειδίου του άνθρακα δεν θα μπορούσαν να σώσουν τους παγετώνες της Αυστρίας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Παρόλα αυτά, ο Νίτελ και η ομάδα του συνεχίζουν προς το παρόν την παρακολούθηση. Μέχρι πριν τρία χρόνια χρησιμοποιύσαν μεζούρα αλλά τώρα χρησιμοποιούν drones.
«Το drone απλώς πετά πάνω από τον παγετώνα και τραβάει πολλές φωτογραφίες -με μεγάλη επικάλυψη- και στη συνέχεια οι τρισδιάστατες πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από αυτές τις φωτογραφίες και να ανακατασκευαστεί το έδαφος», δηλώνει η χειρίστρια drone, Ρόζα Κουκ.
Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για την πλήρη υποχώρηση των παγετώνων στην Αυστρία. Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, μερικά υπολείμματα πάγου θα μπορούσαν ακόμα να επιβιώσουν, λέει η παγετωνολόγος Αντρέα Φίσερ της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.
«Είναι αλήθεια ότι οι παγετώνες θα έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι ανάλογα με το σενάριο, θα παραμείνει λίγος πάγος».
Αλλά ακόμα κι αν επιμείνουν μεμονωμένα κομμάτια πάγου – η υποχώρηση του παγετώνα είναι πιθανό να έχει εκτεταμένες συνέπειες
«Όταν εξαφανιστούν οι παγετώνες, θα λείπει και το κανονικό νερό από τήξη παγετώνων στα ποτάμια και τις δεξαμενές. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί όπως αυτός εξαρτώνται τότε από απρόβλεπτες βροχοπτώσεις. Το πώς ακριβώς αυτό θα επηρεάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις Άλπεις, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας», μεταδίδει ο Γιοχάνες Πλεσμπέργκερ από την Αυστρία.