Η είδηση πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών προς την Ευρώπη έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Με την εισβολή της Ρωσίας σταμάτησαν όλες οι εξαγωγές από την Ουκρανία τόσο των σιτηρών όσο και καλαμποκέλαιου και ηλιέλαιου, προκαλώντας εκτόξευση των τιμών στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μηχανήματα. Πήραμε πίσω τη γη μας, τουλάχιστον αυτή που δεν έχει νάρκες, αλλά τα μηχανήματα έχουν καταστραφεί και ο βασικός εξοπλισμός μας το ίδιο» λέει ένας Ουκρανός αγρότης.
Οι καλλιέργειες έχουν αχρηστευθεί μετά το μπαράζ βομβαρδισμών και κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα.
«Υπάρχουν πολλές τρύπες, όλη μας η γη είναι γεμάτη τρύπες. Δεν έχουμε χτυπήματα τώρα αλλά σε κάποιες εκτάσεις υπάρχουν οβίδες και πύραυλοι στο έδαφος. Τους προσπερνάμε και φυτεύουμε καρπούς. Τι άλλο να κάνουμε;» λέει ένας αγρότης.
Η Ουκρανία είναι στην κορυφή των χωρών παγκόσμιως σε εξαγωγές σιτηρών, καλαμποκέλαιου και ηλιέλαιου, με τους οργανισμούς να λένε ότι μία επισιτιστική κρίση είναι πιο κοντά από ποτέ λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται.
Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί την κρίση που έχει προκαλέσει έκρηξη στις τιμές σιτηρών, βενζίνης και λιπασμάτων. Από την άλλη η Ρωσία λέει ότι για όλα φταίει η Δύση και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν. Τονίζει μάλιστα πως τα λιμάνια της Ουκρανίας έκλεισαν λόγω της ναρκοθέτησης από το Κίεβο.