Τι λένε Έλληνες επιστήμονες για την ευλογιά των πιθήκων

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν δύο Έλληνες καθηγητές Επιδημιολογίας σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού προτείνει «να μην ανησυχεί αλλά να προσέχει ο κόσμος». Θεωρεί «απίθανο να μην εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα», γι’ αυτό δίνει έμφαση στους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των επαφών, ο γρήγορος εντοπισμός νέων κρουσμάτων και η απομόνωση, είναι οι παράγοντας που θα σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης. 

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, διατύπωσε στο Πρακτορείο Fm την εκτίμηση ότι τις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου. «Με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο. Δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορονοϊός και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία», πρόσθεσε ο Έλληνας επιστήμονας. 

Τι γνωρίζουμε για την ασθένεια

Συνολικά 19 χώρες, εκτός Αφρικής έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC,έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή του στις 20 Μαΐου και από 38 έφτασαν στα 219 τα κρούσματα, με τα 191 να εντοπίζονται στην Ευρώπη. 

Κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω αναπνευστικής οδού (βήχας, φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο), μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα, μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα).