Σουηδία: Μην κάνετε παραχωρήσεις στην Τουρκία

Συνεχίζονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας με την κυβέρνηση της Τουρκίας, προκειμένου η τελευταία να άρει το βέτο για την είσοδο των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.[1][2]

Αντιπροσωπεία της σουηδικής κυβέρνησης βρέθηκε στην Άγκυρα για εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία σε πολιτικούς και πολίτες της Σουηδίας, για τις παραχωρήσεις στις οποίες θα αναγκαστεί η κυβέρνησή τους.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της ανεξάρτητης βουλευτού, Amineh Kakabaveh, ιρανο-κουρδικής καταγωγής, που στήριζει την κυβέρνηση της Σουηδίας και πληροφορίες φέρουν να έχει ζητήσει την έκδοσή της η Άγκυρα: 

«Είναι απαίσιο να εξαρτώνται τα πάντα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να υπονομεύεται η δημοκρατία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρώην μέλος του Κόμματος της Αριστεράς, η Kakabaveh έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή της πρωθυπουργού Magdalena Andersson τον Νοέμβριο του 2021, παρέχοντας την αποφασιστική ψήφο στο κοινοβούλιο.

Όπως η Kakabaveh, και άλλοι επιφανείς Σουηδοί προέτρεψαν, τις τελευταίες εβδομάδες, την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις απαιτήσεις της Τουρκίας.

«Ας μην πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν», υποστήριξε ένα άρθρο που υπογράφουν 17 προσωπικότητες του πολιτισμού, στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter αυτή την εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι παρέχει ασφαλές καταφύγιο για το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που έχει καταχωριστεί ως “τρομοκρατική” ομάδα από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Τουρκία δημοσίευσε τη Δευτέρα μια λίστα με πέντε αιτήματα για τη Σουηδία,[3] συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ατόμων που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες» για διασυνδέσεις με το PKK και τους συμμάχους του στη Συρία, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).