Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που οι ηγέτες των τότε 16 χωρών μελών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία βάζοντας τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.
Η Ιδρυτική πράξη που υπεγράφη στο Παρίσι δίνει στη Ρωσία μόνιμη παρουσία στο ΝΑΤΟ και ανοίγει το δρόμο για την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας. Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν δεσμεύθηκε ότι η χώρα του δεν θα στρέψει πυρηνικούς πυραύλους σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
«Συγκεντρωθήκαμε για να υπογράψουμε ένα έγγραφο που θα εξασφαλίσει μια άνετη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας» είχε δηλώσει ο Μπόρις Γιέλτσιν.
Παρών στην τελετή ήταν και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
«Το νέο αυτό ΝΑΤΟ θα εργαστεί με τη Ρωσία και όχι εναντίον της μειώνοντας την αντιπαλότητα και τον φόβο και ενισχύοντας την ειρήνη και τη συνεργασία, αντιμετωπίζοντας κοινές απειλές για την ασφάλεια όλων των δημοκρατιών, το ΝΑΤΟ θα προωθήσει την σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας» είχε τονίσει ο Μπιλ Κλίντον.
Η Ρωσία είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ να περιορίσει την εγκατάσταση ξένων δυνάμεων στις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης που θα εντάσσονταν στη συμμαχία με τον Μπόρις Γιέλτσιν και τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ όμως να μην δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Μπόρις Γιέλτσιν προχώρησε σε χειραψία με τον Χαβιέ Σολάνα, φιλώντας τον μάλιστα στο μάγουλο. Όμως η ερμηνεία των όσων είχαν συμφωνηθεί ήταν ήδη αντικείμενο συζήτησης. Στο έγγραφο αναφερόταν ρητά ότι «το ΝΑΤΟ δεν είχε σκοπό, δεν σχεδίαζε και δεν είχε λόγο να αλλάξει την παρούσα πυρηνική στρατηγική του», χωρίς όμως κάποια ουσιαστική δέσμευση για μελλοντικές ενέργειες.