Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία προαναγγέλλει η Άγκυρα – Αναφορές σε «ελληνική προκλητικότητα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με αντικείμενο της συνεδρίασης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορα της χώρας του εναντίον «τρομοκρατικών» οργανώσεων, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Από τα μέσα Απριλίου ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ανάλογες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» — μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους – «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη και εκείνες που θα ξεκινήσουν για να εξαλείψουν την «τρομοκρατική απειλή» στα νότια σύνορα της Τουρκίας «δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών» και απορρέουν από τις ανάγκες για την εθνική ασφάλεια.

Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

Παράλληλα, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κατηγορεί την Ελλάδα για αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, αναφέροντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την αποφασιστική της στάση χωρίς υποχωρήσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «συζητήθηκαν οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας για εκμετάλλευση των συμμαχιών για τις οποίες θα έπρεπε να κινηθεί το πνεύμα της συνεργασίας». «Έχει τονιστεί ότι θα συνεχιστεί η αποφασιστική στάση μας χωρίς υποχωρήσεις για την προστασία των εθνικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τέλος αποφασίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της.