Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επισιτιστική κρίση

Για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην Ουκρανία. Συνοδευόμενος από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε με τους στρατιώτες και τους ρώτησε για την προσωπική τους κατάσταση. Η Ρωσία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό των στρατιωτών που έχει χάσει στα πεδία των μαχών από τις 25 Μαρτίου, οπότε και ανακοίνωσε 1.351 νεκρούς και 3.825 τραυματίες. Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμα και εντεκαπλάσιος.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές μπορεί να επιταχύνουν τα σχέδια της Μόσχας για ρωσοποίηση των κατεχόμενων περιοχών, όπου ήδη έχουν επιβάλλει ως νόμισμα το ρούβλι και τα ρώσικα διαβατήρια στους κατοίκους. Η Ουκρανία καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Το Κίεβο κατηγορεί την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον λιμό ως μέσο πολέμου. Ο αποκλεισμός πλοίων από πλευράς Ρωσίας με σιτάρι από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα έχει επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση που είχε προκληθεί από την πανδημία. Το Λονδίνο έχει ζητήσει από τη Μόσχα να σταματήσει να κλέβει τα σιτηρά και να απελευθερώσει τα ουκρανικά λιμάνια, ώστε να αποφευχθεί ο λιμός. Η Ρωσία δέχεται να το κάνει με αντάλλαγμα όμως την άρση των σε βάρος της κυρώσεων από τη Δύση.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για εκβιασμό.

Η παύση των εξαγωγών σιταριού και άλλων σιτηρών από την Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές επιδεινώνοντας την επισιτιστική κρίση στις φτωχότερες χώρες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο στο Αφγανιστάν περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν εντός του έτους από σοβαρή μορφή υποσιτισμού.