Οι Ρώσοι νομοθέτες υποστήριξαν την Τρίτη νομοθεσία που επιτρέπει στους εισαγγελείς να κλείνουν ξένα μέσα ενημέρωσης χωρίς δικαστική εντολή, στην τελευταία κίνηση κατά του Τύπου ενώ συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία.
Η Κάτω Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση τροπολογίες που επιτρέπουν στις αρχές «να ανταποκρίνονται γρήγορα και να δίνουν μια απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες κατά των μέσων ενημέρωσης μας στο εξωτερικό».
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του τηλεοπτικού δικτύου RT και του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, έχουν απαγορευτεί σε πολλές δυτικές χώρες από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει στον γενικό εισαγγελέα να κλείνει μονομερώς τα ξένα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στη Ρωσία, εάν ξένες κυβερνήσεις προβούν σε «εχθρικές» ενέργειες κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό. Επί του παρόντος απαιτείται δικαστική απόφαση.
Τα ΜΜΕ θα μπορούσαν επίσης να κλείσουν εάν διαδίδουν πληροφορίες που δυσφημούν τον ρωσικό στρατό ή σχετίζονται με «την επιβολή από ξένα κράτη πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας». Οι ξένοι ανταποκριτές θα μπορούσαν να στερηθούν τις διαπιστεύσεις τους για «εχθρικές ενέργειες» ή λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα τους.
Η Ρωσία μετά την έναρξη της σύγκρουσης εισήγαγε ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τον στρατό της που κρίνονται ψευδείς από την κυβέρνηση. Ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισαγωγή του νόμου.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη ρωσική κυβέρνηση να αποσύρει τη νέα νομοθεσία, λέγοντας ότι «θα διευκολύνει το αυθαίρετο κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης και θα αυξήσει τον αριθμό των δημοσιογράφων που διώκονται για τη μετάδοση πληροφοριών».
Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία δήλωσε ότι κλείνει τα γραφεία της Καναδικής Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρείας στη Μόσχα σε αντίποινα για την απαγόρευση του RT από την Οτάβα.
Στα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία έχει απαγορευτεί να αποκαλούν τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία «πόλεμο» ή «εισβολή» και θα πρέπει αντ’ αυτού να χρησιμοποιούν τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Τα περισσότερα από τα κορυφαία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εξέχουσας εφημερίδας Novaya Gazeta, έχουν κλείσει ή αναστείλει τη λειτουργία τους τις τελευταίες εβδομάδες.