Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις στους Ρώσους

Η αποχώρηση των McDonald’s από τη ρωσική αγορά έχει έντονο συμβολισμό, όμως πρόκειται απλά για την κορυφή του παγόβουνου.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε βαριές κυρώσεις από τη Δύση και οδήγησε πολλές εταιρείες να αποσυρθούν από τη χώρα, και άλλες να παγώσουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους τηρώντας στάση αναμονής για τις εξελίξεις.

Αναλυτές όμως επισημαίνουν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

«Αν περπατήσετε σε εμπορικά κέντρα στη Μόσχα, μπορείτε να δείτε ότι πολλά καταστήματα μόδας, φυσικά δυτικές μάρκες, έχουν κατεβάσει ρολά. Τα ράφια είναι ακόμα γεμάτα, τα φώτα είναι ακόμα αναμμένα. Απλώς δεν είναι ανοιχτά. Άρα δεν έχουν αποσυρθεί ακόμα. Περιμένουν να δουν τι θα γίνει στη συνέχεια», εξηγεί ο αναλυτής Κρις Γουίφερ της Macro-Advisory.

Παρόλο που αρχικά το ρούβλι έχασε τη μισή του αξία, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ρωσικού νομίσματος το έκαναν ισχυρότερο από πριν. Τι γίνεται όμως με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις;

«Βλέπουμε τώρα επιδείνωση της οικονομίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Οι εταιρείες προειδοποιούν ότι εξαντλούνται τα αποθέματα ανταλλακτικών. Πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει τους εργαζομένους τους σε μερική απασχόληση και άλλες τους προειδοποιούν ότι θα βάλουν λουκέτο. Οπότε υπάρχει πραγματικός φόβος ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση στην κατανάλωση, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις», τονίζει ο Κρις Γουίφερ.

Αντιδρώντας στην αποχώρηση δυτικών εταιρειών από τη ρωσική αγορά, η Μόσχα επιχειρεί να απαντήσει με υποκατάσταση εισαγωγών, αφού για πολλές ρωσικές μάρκες ανοίγουν νέες ευκαιρίες.

Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των ρωσικών προϊόντων στην αγορά στο 70%, από 30% που είναι σήμερα.