Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε κοινές δηλώσεις από τα Τίρανα με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Χάκα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι χώρες νοτιοανατολικής Ευρώπης οφείλουν να εργαστούν από κοινού, ώστε να μην επιτρέψουν σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.
«Επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS», δήλωσε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος μεν στην παραπομπή της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά και μιλώντας για κάτι που έχει εφαρμογή και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Νομίζω ότι αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες. Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπάθησε να μπλοκάρει την πώληση f-16 στην Άγκυρα.
Ύπουλο και ποταπό χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Η Άγκυρα επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους λίγο μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, την ώρα που εντείνονται ξανά οι μεταναστευτικές ροές εξ ανατολών. Την Τρίτη φουσκωτά με παράτυπους μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενώ ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και τη Δευτέρα, όταν πέντε ιστιοφόρα και τέσσερα φουσκωτά προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά απετράπησαν από το ελληνικό Λιμενικό.
Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μεταναστευτικές πιέσεις καταγράφονται και στην περιοχή του Έβρου.