Ουκρανία: Κατηγορούν τη Ρωσία για τακτική «καμμένης γης»

Η κατάσταση στο Ντονμπας για τους Ουκρανούς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Εκεί εστιάζονται τώρα όλες οι προσπάθειες του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουγκάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις εφαρμόζουν την τακτική της καμμένης γης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι 50 με 100 άνθρωποι σκοτώνονται στις μάχες στην περιοχή κάθε μέρα, προέβλεψε ότι «οι επόμενες εβδομάδες του πολέμου θα είναι δύσκολες» αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον πόλεμο.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση είναι στο Ντονμπάς. Μπαχμούτ, Ποπάσνα και Σεβεροντόνετσκ οι κατακτητές είναι πιο ενεργοί σε αυτές τις περιοχές. Κάνουν σφαγές και επιδιώκουν να εξαλείψουν ό,τι είναι ζωντανό. Κανείς δεν έχει καταστρέψει το Ντονμπάς όπως κάνουν τα ρωσικά στρατεύματα τώρα», δήλωσε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι. 

Σε απάντηση στην επιμονή της Ουκρανίας να ζητήσει από τους συμμάχους της περισσότερα όπλα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα δώσουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «μέχρι το τέλος» και ανακοίνωσαν ότι 20 χώρες θα προσφέρουν νέα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων «πυρομαχικών πυροβολικού, συστημάτων παράκτιας άμυνας και τανκς». .

«Στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων από τη σύγκληση της ομάδας επαφής στο Ράμστειν η δυναμική των δωρεών και των παραδόσεων ήταν εξαιρετική. Και μετά τις σημερινές συζητήσεις, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι εντείνουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. 

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις Ζελένσκι για προοδευτική κλοπή σιτηρών από την Ουκρανία.

Απέναντι στην παγκόσμια επισι τιστική κρίση, το Κίεβο συζητά με αξιωματούχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τον ΟΗΕ τη δημιουργία ενός «διαδρόμου που θα επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικού σιταριού, ηλίανθων και άλλων σιτηρών».

«Υποχρεωτικές» εκκενώσεις

Η πτώση της Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ενός στρατηγικού σταυροδρομιού, που αποτελεί επιπλέον το τρέχον διάστημα αυτοσχέδιο κέντρο διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι κάτοικοί της αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρά τον κίνδυνο: «Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει», είπε ο αντιδήμαρχος της Μπαχμούτ, ο Μαξίμ Σούτκοβι, μπροστά σε μισοάδειο λεωφορείο που υποτίθεται πως θα μετέφερε άμαχους προς πιο ασφαλείς περιοχές.

Οι αρχές πλέον φθάνουν «στο σημείο που θα κάνουμε υποχρεωτικές εκκενώσεις», είπε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην Μπαχμούτ, ο Σερχίι Κάλιαν.

Όσοι παραμένουν λένε πως οι πύραυλοι και οι βόμβες αρχίζουν να πέφτουν τα ξημερώματα και συνεχίζουν ως το μεσημέρι γύρω από την Μπαχμούτ.

Η Σεβεροντονιέτσκ βομβαρδίζεται «24 ώρες το 24ωρο», από τους Ρώσους, που «χρησιμοποιούν τακτική καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη», κατήγγειλε προχθές Κυριακή ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι.

Η τύχη της Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, του λιμανιού στρατηγικής σημασίας που καταστράφηκε σχεδόν εντελώς έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας.

Σε μέρος της κοιλάδας του Ντονμπάς δημιουργήθηκαν από το 2014 οι δύο αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες των φιλορώσων. Για να τους υπερασπιστεί από την «γενοκτονία» που υποστήριξε πως ετοιμαζόταν να διαπράξει το Κίεβο διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την 24η Φεβρουαρίου την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λίγα 24ωρα αφού αναγνώρισε επίσημα ως αυτόνομες κρατικές οντότητες τις δύο «λαϊκές δημοκρατίες», με την επικράτειά τους να εκτείνεται σε όλο το Ντονμπάς.