Κύπρος: Η Αννίτα Δημητρίου καταδικάζει τις ενέργειες στην Αμμόχωστο

Τις νέες προκλητικές ενέργειες, στις οποίες προέβη το κατοχικό καθεστώς, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου καταδίκασε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατά την συνάντηση που είχε με τον υπό διαπίστευση Πρέσβη της Σλοβακίας στην Κύπρο, Μάρτιν Μπεζάκ, στον οποίο υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τις θέσεις αρχών που τηρεί η Σλοβακία όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και για τη σημαντική συνεισφορά της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, καθώς και για τη συμβολή της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο στον διακοινοτικό διάλογο, σε επίπεδο ηγετών πολιτικών κομμάτων από τις δύο κοινότητες.

Από την πλευρά του, αναφέρεται, ο κ. Μπεζάκ επαναβεβαίωσε τη στάση αρχών της χώρας του όσον αφορά το Κυπριακό και στις προσπάθειες επίλυσής του, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σε σχέση με το Κυπριακό και τις νέες προκλητικές ενέργειες στις οποίες προέβη το κατοχικό καθεστώς στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι Κύπρος υφίσταται για σαράντα οκτώ χρόνια κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της», σημειώνεται.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που βιώνει ο Ουκρανικός λαός και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των οδυνηρών συνεπειών της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Κύπρος επιδεικνύει έμπρακτα αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες, παρά τις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται συγκριτικά με τον πληθυσμό της, λόγω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, η οποία διοχετεύει παράτυπους μετανάστες στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω των κατεχομένων.

Τόνισε, τέλος, ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αυτών ζητημάτων και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.