Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος για τρεις μήνες- Νέο σφυροκόπημα των Ρώσων

Το ουκρανικό κοινοβούλιο, στο οποίο μίλησε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα[1], παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τρεις μήνες, μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέβαλε για πρώτη φορά το μέτρο αυτό στις 24 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά την ρωσική εισβολή.

Ο στρατιωτικός νόμος δίνει διευρυμένα δικαιώματα στον στρατό και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Οι άνδρες ηλικίας 18 ως 60 ετών που έχουν καλή φυσική κατάσταση απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα και καλούνται να συμμετέχουν στις μάχες εναντίον των Ρώσων.

Πολλοί βουλευτές επιβεβαίωσαν σήμερα μέσω του Telegram ότι η παράταση του στρατιωτικού νόμου, την οποία είχε προτείνει ο Ζελένσκι πρόσφατα, εγκρίθηκε για μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Μια ημέρα μετά, στις 24 Αυγούστου, η Ουκρανία γιορτάζει κατά παράδοση την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της.

Νέες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Η Ρωσία σφυροκόπησε τις ουκρανικές δυνάμεις με αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό στα ανατολικά και νότια, στοχεύοντας κέντρα διοίκησης, στρατεύματα και αποθήκες πυρομαχικών, δήλωσε την Κυριακή το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από αέρος έπληξαν τρία σημεία διοίκησης, 13 περιοχές όπου συγκεντρώθηκαν στρατεύματα και ουκρανικός στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή του Ντονμπάς.

Στη νότια περιοχή Μικολάϊβ της Ουκρανίας, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα κινητό σύστημα αντι-drone κοντά στον οικισμό Χαννίβκα, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Μικολάϊβ, είπε ο Κονασένκοφ.

Ρουκέτες και πυροβολικό έπληξαν 583 περιοχές όπου συγκεντρώθηκαν στρατεύματα και ουκρανικός στρατιωτικός εξοπλισμός, 41 σημεία ελέγχου, και 76 μονάδες πυροβολικού και όλμων σε θέσεις βολής, είπε.

Από τις 24 Φεβρουαρίου και την έναρξη αυτής που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η Ρωσία έχει καταστρέψει 174 αεροσκάφη, 125 ελικόπτερα, 977 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 317 αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων, 3.198 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 408 πολλαπλούς πυραύλους εκτοξευτές, ανέφερε ο Kονασένκοφ.

Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη»

Ο στόχος για τη Γαλλία είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», είναι «να απελευθερωθεί η Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

“Αυτός που επιδιώκει τον πόλεμο, αυτός που είναι πολεμοχαρής είναι ο κ.Πούτιν”, είπε ο Μπον.

“Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο για να αντισταθούμε, (…) για να απελευθερωθεί από μια επίθεση. Δεν προκάλεσαν εκείνοι τον πόλεμο από τη Ρωσία. Προσπαθούν να απελευθερωθούν από μια χώρα κατοχής ως κυρίαρχο κράτος. Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε. Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον. Εάν δεν το έκανεν η Ευρώπη θα ήταν σαν να έλεγε: Εμπρός, η Ρωσία του κ.Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας. Όταν είσαι αδύναμος, δεν δημιουργείς ειρήνη. Η Ουκρανία είναι Ευρώπη”, σημείωσε.

Οι σχέσεις του Παρισιού με το Κίεβο δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες ότι κάθε εναλλακτική πρόταση αντί της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «συμβιβασμό» με τη Ρωσία απαντώντας στο σχέδιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που πρότεινε ο γάλλος ομόλογός του, ο Εμανουέλ Μακρόν.

“Δεν πρέπει να αναζητούμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει μάταια”, είχε πει ο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.