Κοινή δήλωση επτά χωρών που ζητούν διαχωρισμό νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης

Κοινή Δήλωση, με την οποία ζητούν το διαχωρισμό της νόμιμης από την παράνομη μετανάστευση, την προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών, συνυπέγραψαν επτά ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου Διεθνούς Φόρουμ Επισκόπησης της Μετανάστευσης του ΟΗΕ, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Τη Δήλωση συνυπέβαλαν η Ελλάδα, η Δανία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως επεξήγηση της θετικής τους ψήφου στην Έκθεση Προόδου, που συζητήθηκε στο Φόρουμ, για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση, το οποίο είχε υιοθετηθεί το 2018.

Την Κοινή Δήλωση παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εκ μέρους και των επτά χωρών.

Οι επτά χώρες αναφέρονται μεταξύ άλλων στις «συνεχιζόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών», αλλά και στην «εξευτελιστική εργαλειοποίηση των μεταναστών στα διεθνή σύνορα». Κάνουν ειδική μνεία στον πόλεμο της Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικές κρίσεις και οι πόλεμοι, συμπεριλαμβανομένης της απρόκλητης και αδικαιολόγητης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, προκαλούν ζημιά σε χώρες, κοινωνίες και μετανάστες και υπονομεύουν τον κοινό στόχο για ασφαλή, τακτική και νόμιμη μετανάστευση».

Στο κείμενο των επτά χωρών αναδεικνύονται κάποια σημαντικά σημεία της Έκθεσης Προόδου, όπως ότι αναγνωρίζει τη θετική συνεισφορά που μπορεί να έχει η μετανάστευση στη βιώσιμη ανάπτυξη σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, αλλά υπογραμμίζει και την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της παράτυπης μετανάστευσης, δημιουργώντας ευνοϊκότερες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες για τους πολίτες. Επίσης, ότι αναγνωρίζει την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και δίνει έμφαση στην αναγκαιότητα υιοθέτησης πολιτικών με γνώμονα τα παιδιά και τη διάσταση φύλου, αλλά και ότι αναδεικνύει την υποχρέωση όλων των κρατών να δέχονται τους υπηκόους τους που δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να παραμείνουν σε άλλες χώρες. Τέλος, σημειώνεται ότι η Έκθεση Προόδου επισημαίνει την αναγκαιότητα συνεργασίας των κρατών για την προστασία των συνόρων υπό την προϋπόθεση να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, τα επτά κράτη που συνυπογράφουν την Κοινή Δήλωση ζητούν η διάκριση μεταξύ νόμιμης και παράτυπης μετανάστευσης να ενσωματωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στην Έκθεση και αυτό «είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο πλαίσιο των επιδομάτων ανεργίας και της κοινωνικής προστασίας».

Επίσης, δηλώνουν ότι παραμένουν προσηλωμένα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού και της προώθησης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και ζητούν τα παιδιά να μην υπόκεινται σε αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση βάσει του μεταναστευτικού τους καθεστώτος.

Τέλος, ζητούν από όλες τις χώρες να αναλάβουν ευθύνη και να δηλώσουν τη δέσμευσή τους στη διαχείριση της μετανάστευσης και στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν ότι είναι κρίσιμο η διαχείριση να γίνεται με ολιστική προσέγγιση της μεταναστευτικής διαδρομής, λαμβάνοντας υπόψη τα κενά και τις προκλήσεις στις χώρες καταγωγής, διέλευσης και προορισμού.