Τρεις μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι εικόνες από την πόλη Ιρπίν είναι αποκαρδιωτική.
Κάποιοι από τους κατοίκους που επέστρεψαν προσπαθούν με όσα διαθέτουν να χτίσουν την πόλη από το μηδέν.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι καταστροφές υπολογίζονται σε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
«Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για την άμεση υπογραφή του πακέτου στήριξης 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο. Αυτή είναι μια ιστορική συμβολή για προστασία της ελευθερίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τα ρωσικά στρατεύματα φρουρούν τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Κάκοβκα στον ποταμό Δνείπερο. Όπως υποστηρίζει ο διοικητής τους προστατεύουν τον σταθμό από λεηλασίες και δολιοφθορές.
«Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να επιτεθεί στο Σλόβιανσκ και στο Σεβεροντόνετσκ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αποκρούουν αυτές τις επιθέσεις, όλοι ελπίζουμε και παλεύουμε για την Ημέρα της Νίκης», διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Επτά άμαχοι νεκροί στο Ντόνετσκ, λέει το Κίεβο
Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν χθες Σάββατο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι σκότωσαν επτά άμαχους στην περιφέρεια Ντόνετσκ, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Οι τρεις σκοτώθηκαν στην πόλη Λίμαν, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο ουκρανός περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο. Δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς έχασαν τη ζωή τους.
Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος διεμήνυσε πως «κάθε εγκληματίας πολέμου θα τιμωρηθεί».
Στο μεταξύ στη Χερσώνα, πόλη την οποία κατέχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τοπικοί φιλορώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν μέσω Telegram τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι σκότωσαν τρεις αμάχους και τραυμάτισαν άλλους δέκα στο χωριό Μπιλοσέρκα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.
Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο.
Γυναίκες μεταξύ των αιχμαλώτων του Αζοφστάλ
Ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στο λιμάνι της Μαριούπολης είναι 78 γυναίκες, δήλωσε φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ.
Μεταξύ των αιχμαλώτων υπάρχουν επίσης αλλοδαποί, σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, που μίλησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Δεν διευκρίνισε πόσοι, ούτε τις εθνικότητές τους.
«Είχαν αρκετά τρόφιμα και νερό, είχαν επίσης αρκετά όπλα. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη φαρμάκων», σύμφωνα με τον κ. Πουσίλιν. Ο ίδιος είπε ότι έξι ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ανατινάξουν αποθηκευμένα πυρομαχικά προτού αιχμαλωτιστούν.
Κίεβο: Καμία συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών
Η Ουκρανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσει μια εκεχειρία με τη Ρωσία και τόνισε ότι το Κίεβο δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών.
Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, παραδεχόμενος ότι η στάση του Κιέβου γίνεται πιο αδιάλλακτη, είπε ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα έπειτα από οποιαδήποτε διακοπή στις εχθροπραξίες.
«Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (αν γίνουν παραχωρήσεις). Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, από το φρουρούμενο προεδρικό γραφείο, όπου ορισμένα παράθυρα και διάδρομοι προστατεύονται με σακιά με άμμο. «Έπειτα από λίγο, με ανανεωμένη σφοδρότητα, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν κάπως, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… Και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, πιο αιματηρή και σε ευρεία κλίμακα», υποστήριξε.
Ο Ποντολιάκ απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ παράξενες» τις εκκλήσεις που έγιναν από τη Δύση για μια κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός, με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει, στη νότια και ανατολική Ουκρανία. «Οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.
Και οι δύο πλευρές λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει και επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Ο Ποντολιάκ υποστήριξε ότι μια εκεχειρία θα ήταν προς το συμφέρον του Κρεμλίνου. «Θέλουν να δείξουν κάποιου είδους στρατιωτική επιτυχία. Ασφαλώς δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιτυχίες, με δεδομένη τη βοήθεια (που λαμβάνει η Ουκρανία) από τους δυτικούς εταίρους. Θα ήταν καλό αν οι ελίτ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφταναν μέχρι το τέλος: η Ρωσία δεν μπορεί να αφεθεί στη μέση, επειδή (οι Ρώσοι) θα αναπτύξουν μια ρεβανσιστική αντίληψη και θα γίνουν ακόμη σκληρότεροι. Πρέπει να ηττηθούν, να υποστούν μια οδυνηρή ήττα, όσο πιο οδυνηρή γίνεται», κατέληξε.
Επικοινωνία Ζελένσκι- Ντράγκι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην χώρα του.
Όπως έκανε γνωστό η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, κατά την συνομιλία, ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την σταθερή στήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία, με αναφορά, ιδίως, στην ανάγκη να εγκριθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, να ξανανοίξουν τα λιμάνια, αλλά και σε ό,τι αφορά την παροχή στήριξης στο ουκρανικό αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Ποινικές διώξεις για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία λέει ο επίτροπος Δικαιοσύνης
Ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».
Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Ρεντέρς διευκρίνισε πως ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.
Οι έρευνες διενεργούνται τόσο στην ουκρανική επικράτεια, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να σωθούν από τη σύρραξη, εξήγησε ο επίτροπος Δικαιοσύνης.
Τόνισε ωστόσο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά, καθώς «αν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς ειδήσεις, θα πρόκειται για καταστροφή».