COVID-19: Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για την προέλευση του ιού λένε οι επιστήμονες

Η προέλευση του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να μην είναι σαφής και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να πει κανείς χωρίς αμφιβολία αν προέκυψε με φυσικό τρόπο ή οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο, αναφέρει σε επιστολή της μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων.

«Εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιορισθεί η προέλευση της πανδημίας», δήλωσαν οι 18 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Ραβίντρα Γκούπτα, κλινικός μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και ο Τζέσι Μπλούμ, ο οποίος μελετά την εξέλιξη ιών στο Fred Hutchinson Cancer Research Center.

«Θεωρίες περί τυχαίας απελευθέρωσης του ιού από εργαστήριο ή περί ιού που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα παραμένουν αμφότερες βιώσιμες», αναφέρουν οι επιστήμονες σε επιστολή τους προς την επιθεώρηση Science.

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3,34 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αφότου εμφανίσθηκε στα τέλη του 2019 στην Κίνα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η έρευνα του ΠΟΥ δεν περιλαμβάνει μια «ισορροπημένη εκτίμηση» της θεωρίας ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από εργαστήριο.

Στην τελευταία του έκθεση, την οποία συνέταξε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ που παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες στη Γουχάν, πραγματοποιώντας επισκέψεις εντός της πόλης καθώς και στις γύρω περιοχές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανέφερε ότι πιθανότατα ο ιός να μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, και πως η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την προέλευση του ιού, συμπεριλαμβανομένων αρκετών θεωριών συνωμοσίας.

«Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τόσο την εκδοχή της μετάδοσης από ζώα όσο και εκείνη της εργαστηριακής διαρροής, μέχρι να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία», αναφέρουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία μια επιστημονικά άρτια και αντικειμενική έρευνα.

«Σε αυτή την περίοδο που δυστυχώς υπάρχει αντι-ασιατικό αίσθημα σε κάποιες χώρες, επισημαίνουμε ότι στην αρχή της πανδημίας ήταν οι Κινέζοι γιατροί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολίτες που κοινοποίησαν στον υπόλοιπο κόσμο σημαντικές πληροφορίες για τη διασπορά του ιού – κάτι που συχνά είχε μεγάλο προσωπικό κόστος για εκείνους», τονίζουν.