Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία, στις 19 Μαΐου 2022, στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την Προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken, με θέμα «Συρράξεις και Επισιτιστική Ασφάλεια».
Στην παρέμβαση του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου δήλωσε ότι, αν και η σχέση μεταξύ συρράξεων και λιμού είναι ένα μακροχρόνια διαπιστωμένο φαινόμενο, εντούτοις σύμφωνα με εκθέσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας και του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης προκύπτει σημαντική αύξηση της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας τα τελευταία χρόνια που οφείλεται πρωτίστως σε ένοπλες συρράξεις.
Επεσήμανε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχει δύο μορφές: αφενός την επισιτιστική κρίση που απειλεί τους άμαχους σε ένοπλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης πρόκλησής της ως πολεμικής τακτικής και, αφετέρου, την επισιτιστική κρίση που απειλεί ευρύτερους πληθυσμούς πέραν από εκείνους των άμεσα επηρεαζόμενων από μια συγκεκριμένη σύρραξη, η οποία προκύπτει από τις συνεπαγόμενες διαταράξεις στα συστήματα παραγωγής και διακίνησης τροφίμων.
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου υπενθύμισε ότι στο ψήφισμα 2417 του 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη χρήση της επισιτιστικής στέρησης ως πολεμικό όπλο, αντανακλώντας τη σχετική υποχρέωση των κρατών βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Υπέδειξε επίσης την τροποποίηση του Καταστατικού της Ρώμης το 2019 που καθιστά την εκ προθέσεως δημιουργία συνθηκών λιμού/πείνας των αμάχων ως έγκλημα πολέμου και σε μη διεθνείς συγκρούσεις.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε ακολούθως στον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει επηρεάσει όχι μόνο τον Ουκρανικό λαό, αλλά έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις τροφίμων σε ευρύτερη κλίμακα. Επεσήμανε ότι η εν λόγω σύρραξη επιδείνωσε την κατάσταση που είχε προηγουμένως δημιουργηθεί λόγω της σοβαρής πανδημίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που είχαν ήδη προκαλέσει διαταράξεις στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, καλείται να ενεργήσει για να τερματιστεί η Ουκρανική κρίση και να διασφαλίσει ότι ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος της σε άλλες συγκρούσεις δεν θα επιδεινωθεί και ότι η επισιτιστική ανασφάλεια που προκύπτει δεν θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις ή αναταραχές. Τόνισε δε ότι δεδομένης της παγκόσμιας εξάρτησης από τα Ουκρανικά σιτηρά, η Κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες επανένταξης της γεωργικής παραγωγής της Ουκρανίας στις παγκόσμιες αγορές προς όφελος της χώρας παραγωγής και των πληθυσμών που κινδυνεύουν περισσότερο.
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου χαιρέτισε την ίδρυση και τις δραστηριότητες της Ομάδας Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων για τα Τρόφιμα, την Ενέργεια και τα Χρηματοπιστωτικά, της οποίας το έργο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς άμβλυνση της τρέχουσας κρίσης και άντληση διδαγμάτων για την εκπόνηση ενός σχεδίου συνολικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.
Καταλήγοντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε την υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης στην παγκόσμια έκκληση για συλλογική δράση υπέρ της επισιτιστικής ασφάλειας, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την επικράτηση του ανθρωπισμού στη διεθνή συνεργασία.