Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως παραδόθηκαν οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν μέσα στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ύστερα από εβδομάδες πολιορκίας.
«Η περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ έχει απελευθερωθεί στο σύνολό της» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 531 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν την Παρασκευή και συνολικά 2.439 από τις 16 Μαΐου.
Η πλήρης εκκένωση των καταφυγίων και των υπόγειων σηράγγων του βομβαρδισμένου εργοστασίου σηματοδοτεί τον επίλογο της πιο καταστροφικής πολιορκίας αυτού του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες.
Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα εντολή στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να εγκαταλείψουν τη μάχη.
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το σύνολο της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου βρίσκεται η χαλυβουργία Αζοφστάλ, βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Η πλήρης κατάληψη της Μαριούπολης δίνει στον Πούτιν μια πολύ απαραίτητη στρατιωτική νίκη στον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, μια στρατιωτική επέμβαση που υποτίθεται ότι θα έδινε στο Κρεμλίνο μια γρήγορη νίκη, αλλά αντ’ αυτού χαρακτηρίστηκε από την αποτυχία κατάληψης του Κιέβου, την απόσυρση και αναδιάταξη δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Παρ’ όλα αυτά, στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάληψη της Μαριούπολης επί του παρόντος έχει περισσότερο συμβολική σημασία, αφού το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική ήταν ήδη ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας και το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων που είχαν καθηλωθεί από τις μάχες στην περιοχή έχει ήδη αποχωρήσει. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, η άμυνα της Μαριούπολης ήταν «οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα».
Η Ρωσία επεδίωξε την κατάκτηση της Μαριούπολης, προκειμένου να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Ρωσίας και της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014, αλλά και για να μπορέσει να αποδεσμεύσει στρατεύματα που θα έστελνε στο Ντονμπάς. Η απώλεια της Μαριούπολης στερεί επίσης την Ουκρανία από ένα ζωτικής σημασίας λιμάνι. Πλέον, εκεί που προπολεμικά ζούσαν περί τους 450.000 κατοίκους, βρίσκονται συντρίμμια και βομβαρδισμένοι σκελετοί κτιρίων.