Φεστιβάλ Κάννες 2022: Ο υπέροχος κύριος Φόρεστ Γουίτακερ

Στο Φεστιβάλ των Καννών, ο Φόρεστ Γουίτακερ έλαβε τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για την τεράστια καριέρα του ως ηθοποιός, αλλά και για τη δέσμευσή του ως παραγωγός σε έργα που προωθούν την ειρήνη, μέσω του Whitaker Peace & Development Initiative (WPDI) που ίδρυσε το 2012.

Στο κόκκινο χαλί συνοδευόταν από την ομάδα παραγωγής της ταινίας “For the Sake of Peace”, ενός ντοκιμαντέρ που χρειάστηκε πάνω από 6 χρόνια γυρισμάτων στο Νότιο Σουδάν για να καταγράψει τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου που έχει αφήσει 400.000 νεκρούς.

Ο Φόρεστ Γουίτακερ δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την υποδοχή και την αναγνώριση που έχει δεχθεί στις Κάννες, από την πρώτη φορά που βρέθηκε στη γαλλική πόλη το 1988, με την ταινία του Κλιστ Ίστγουντ Bird.

34 χρόνια και αμέτρητες διακρίσεις μετά, ο Γουίτακερ ετοιμάζεται για μία ακόμα επιτυχία: τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα “Megalopolis” στην οποία πρωταγωνιστεί θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο.

To euronews με τους σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις καταστροφικές επιπτώσεις του εμφυλίου που ξέσπασε το 2013, αλλά και τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων του Σουδάν να χτίσουν ένα ειρηνικό και καλύτερο μέλλον.

Ο ανταποκριτής του euronews στις Κάννες, Φρεντ Πονσαρ, συνάντησε τους δύο Γάλλους σκηνοθέτες της εταιρείας παραγωγής R2, που ανέλαβαν την παραγωγή του ντοκιμαντέρ και μίλησε μαζί τους για το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Φόρεστ Γουίτακερ.

«Το ζητούμενο του Φόρεστ ήταν να δώσει ένα θετικό μήνυμα και να τονίσει ότι οι κάτοκοι στο Νότιο Σουδάν αγωνίζονται για την ειρήνη σε καθημερινή βάση.» ανέφερε ο σκηνοθέτης Κριστόφ Καστάν.

Το θέμα της ταινίας κινείται γύρω από τη σύγκρουση μεταξύ δύο χωριών που ζουν στην ίδια κοιλάδα και οι κάτοικοι αλληλοσκοτώνονται εξαιτίας ζωοκλοπών. Μια νεαρή γυναίκα, με την υποστήριξη της οργάνωσης του Whitaker δίνει σταδιακά τη δυνατότητα στα δύο χωριά να επικοινωνήσουν και να βρουν μια διέξοδο από τη σύγκρουση.

«Στόχος αυτής της ταινίας είναι να βάλει ξανά στο προσκήνιο το Νότιο Σουδάν, να εξηγήσει τι συμβαίνει εκεί» σημείωσε ο σκηνοθέτης Τόμας Σαμετέν.  «Το καλό με αυτήν την ταινία είναι ότι βάζουμε πρόσωπα στους ανθρώπους που ζουν εκεί, εξηγούμε την κατάστασή τους, η οποία είναι τρομερή, αλλά χωρίς να μιλάμε πολύ για την πολιτική, χωρίς να το κάνουμε πολύ περίπλοκο, φτιάχνουμε αληθινά πορτρέτα, έτσι ώστε οι θεατές να βρεθούν μέσα στην κατάσταση και να κατανοήσουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων.»